Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. szeptember 14. 13:35 Közélet, Pénz

Orbán Viktornak van a legkisebb fizetése a kormány tagjai közül

Nem igazán állták ki az idő próbáját a kormánytagok fizetéséről nyár elején megfogalmazott hivatalos mondatok. Júniusban Orbán Viktor hazugságnak nevezete az ötmilliós miniszteri fizetésekről terjedő híreket, a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely pedig azt mondta: a kormányfő fizetése nem fog emelkedni, ezért előfordulhat, hogy egyik-másik miniszter fizetése meghaladja majd a kormányfőét.

Egy ideje már tudható, hogy vannak ötmilliós miniszteri fizetések, Orbán Viktor pedig – aki meghatározza az összegeket – valamennyiüknél kevesebbet keres: a kormányfő bruttó fizetése 280 ezer forinttal alacsonyabb, mint a minisztereké. A miniszterelnök emellett felveszi a bruttó 224 ezer forintos képviselői alapilletményét, és havi 16 ezer forintos cafeteriát is kap. Vagyonbevallása szerint a pártelnöki fizetésének utalását felfüggesztették, más jövedelme pedig nincsen. A gépkocsival kapcsolatos sor nincs kitöltve, de a miniszterelnök köztudottan egy Volkswagen Multivannal közlekedik.

Az augusztusi emelés óta a miniszterek fizetése bruttó 1 millió 780 ezer forint, emellé cafeteria és személyes gépkocsihasználat is jár sofőrrel. Ezen túlmenően év végén három különböző kategóriában további díjazásban is részesülhetnek a tárcavezetők. Ilyen az év végi jutalom, a célprémium és az egyéb pénzbeli juttatás. A kormány idén májusban alakult meg, ezért ezek az adatok csak jövő év elején lesznek elérhetőek.  Az aktuális adatokat az állami vezetők juttatása és vagyonnyilatkozata tartalmazza a kormányzati honlapon.*A számításnál a havi illetményt és olyan egyéb rendszeres havi bevételi forrásokat vettünk figyelembe, mint a tanítás, ingatlanbérbeadás, országgyűlési képviselői alapilletmény. Előfordulhat, hogy valamelyik miniszter a dokumentumokat hiányosan töltötte ki, de csak a feltüntetett információkat vettük figyelembe.

A miniszterek vállalhatnak másodállást, így havi jövedelmük magasabb is lehet.

 

Kiemelkedik a kormányból Bártfai-Mager Andrea és Süli János tárca nélküli miniszter. Főleg azért, mert alapbérük magasabb, mint a többi kormánytagé: bruttó fizetésük 5 millió forint. Ennek az a szabály a magyarázata, hogy fizetésük felső korlátja annyi, mint amennyi a felügyeletük alá tartozó cégek vezetőié. Ez pedig számos esetben 5 millió forint. Ez a helyzet például a Magyar Postánál, amely az állami vagyon felügyeletéért felelős Bártfai-Mager Andrea alá tartozik, valamint a Paks II. Zrt.-nél, amely pedig Süli János alá. De az ő fizetésükhöz is kellett  természetesen Orbán Viktor jóváhagyása.

Az 5 milliót Bártfai havonta 320 ezer forinttal egészíti ki, miután egy ingatlant bérbe adott, míg Süli felveszi a képviselői alapilletményét is. A két tárca nélküli miniszter új kocsikkal közlekedik: Bártfai egy 2018-as, Süli egy 2017-es Škoda Superb hátsó ülésén utazik.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz államot százmilliókkal megkárosító cégháló működött az új miniszter lakásánBártfai-Mager Andreának nincs információja a lakásán működtetett cégbirodalomról, pedig volt férje és gyerekei is szerepet játszottak benne.

 

Az új kormányzati időszaknak Szijjártó Péter külügyminiszter a legnagyobb vesztese, legalábbis ami az állami gépkocsit illeti. Le kellett adnia az alig négyéves Volkswagen Multivan mikrobuszt, és átülnie egy hétéves Škoda Superbbe. Szijjártótól emellett megvonhatták a cafeteriakeretét, de az is lehet, hogy csak elfelejtette kitölteni az ezt tartalmazó dokumentumot. A bruttó 224 ezer forintos országgyűlési képviselői díját azonban továbbra is megkapja, így a fizetése havi bruttó kétmillió forint fölött van.

A külügyminiszternél csak a belügyminiszter, Pintér Sándor jár régebbi kocsival. A tárcavezetőt egy 13 éves Audi A8-as fuvarozza minden nap a munkahelyére. Pintér a miniszteri fizetésén kívül augusztustól 93 ezer forintnyi cafeteriát is kap. Vagyonnyilatkozata szerint még mindig ő a leggazdagabb magyar kormánytag, több mint egymilliárd forintos vagyonnal.*Nagy részét kölcsönadta.

Rogán Antal megtartotta a kisbuszt, és képviselői fizetésével együtt havi bruttó kétmillió forintot visz haza, cafeteriát nem kap, vagy csak nem töltötte ki a megfelelő sort. Érdekesség még, hogy a kormányfőhöz hasonlóan Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fizetése sem emelkedett, bár ő még így is bruttó százezerrel többet visz haza, mint Orbán Viktor.

Kiemelkedő jövedelme van Trócsányi Lászlónak és Palkovics Lászlónak is. Az igazságügyi tárca vezetője a főállása mellett tanít és kutat, amelyért több mint bruttó egymilliót kap, míg az innovációs miniszter tudományos tanácsadóként jut havi bruttó 800 ezer forinthoz. A munkahelyükre egy, illetve kétéves Škoda Superb viszi el a jelentős mellékest is kereső tárcavezetőket.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEltüntetett névtábla és szokatlan kölcsön bonyolítja az új miniszter titkátA Bártfai-Mager Andrea által felügyelt takarékszektor egyik főszereplőjével kötött nagy összegű hitelszerződést az új miniszter fiának a cége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz autó fizetés miniszterek Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.