Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 14. 17:07 Közélet

A lengyel és a magyar gazdaság szárnyal a leggyorsabban az EU-ban

A kelet-közép-európai régió országaiban kifejezetten szárnyal a GDP-növekedés a legújabb, második negyedéves adatok szerint. A jelenleg elérhető számok szerint éves összehasonlításban Lengyelország áll az élen, amelynek bruttó hazai terméke kereken 5 százalékkal gyarapodott. Rögtön utána Magyarország következik, pedig gazdaságunk bővülése lassult az első negyedévhez képest, az éves növekedési ütem 4,7 százalékról 4,4 százalékra fékezett.

Az állást módosíthatja, hogy hét tagország adatai még nem állnak rendelkezésre. Az elmúlt negyedévek adatai alapján közülük Írország, Szlovénia és Málta szinte biztosan, de talán Észtország is megelőzhetett minket.

Negyedéves alapon mérve Magyarország a negyedik leggyorsabb növekedést tudta felmutatni 0,9 százalékos bővülésével, ám a román, valamint a svéd és a szlovák gazdaság még ennél is gyorsabban gyarapodott (1,4, illetve 1-1 százalékkal).

Az Eurostat friss adataiból kiderült, hogy a legtöbb tagország jól teljesített a második negyedévben, ám Franciaország és Olaszország – az unió harmadik és negyedik legnagyobb gazdasága – jelentősen lemaradt a többiektől (0,2-0,2 százalékkal nőtt). Az eurózóna és az EU teljes gazdasága is 0,4 százalékkal bővült a második negyedév során, hasonlóan az első negyedévhez.

Az USA által indított kereskedelmi háború jelenti jelenleg a legnagyobb kockázatot a kontinens gazdaságainak, ám az egyelőre nem hagyott mély nyomot a növekedésen. Németország például a vártnál gyorsabban nőtt, köszönhetően a magánszektor és az állam kiadásnövekedésének.

 

Közélet Eurostat gdp GDP-növekedés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Dr. Váradi Péter
2022. december 7. 17:12 Élet, Közélet

Róka a baromfiudvarban: a magánegészségügy és az állam viszonya

Meg kell akadályozni, hogy orvosok úgy teremtsenek automatikusan piacot a saját magánrendelőjüknek, hogy korlátozzák vagy elhagyják a korábban általuk nyújtott állami ellátást.

Kolozsi Ádám
2022. december 6. 15:42 Közélet, Világ

Magyarország akkor vétózott, amikor enyhülni látszottak a nagyok a magyar pénzek ügyében

Eszkalálódni látszik a kölcsönös zsarolási játszma a Magyarországnak járó uniós források körül, miután kedden Varga Mihály egyedüliként megvétózta a kedvezményes EU-s hitelt Ukrajnának Brüsszelben.

Kolozsi Ádám
2022. december 6. 13:26 Közélet

Matolcsy egyre kritikusabb lett az utóbbi években, most már két erős ellenfele van a kormányban

A tegnapihoz hasonlóan éles bírálatözönt még nem zúdított a kormányra, de kifogásai jó részéről beszélt vagy írt már a 2019 után egyre kritikusabbá váló jegybankelnök.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. december 7. 20:02 Élet, Vállalat

Az ársapka eltörlése csak két hónapra oldja meg a gondokat a gázolajnál

Ez már valóban a szankciók közvetett hatása lesz, egyelőre nem látszik, honnan lehetne pótolni a kieső üzemanyag-mennyiséget.

Stubnya Bence Jandó Zoltán
2022. december 7. 04:34 Adat, Élet

Nem azért nincs benzin a kutakon, mert nálunk nőtt volna legjobban a fogyasztás

Felrobbant árszintek ide vagy oda, nem hazánk az egyetlen uniós ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt.

Pálos Máté
2022. december 6. 19:14 Élet, Vállalat

Miért most alakult ki pánikvásárlás és üzemanyaghiány a benzinkutakon?

Az ország számos kútján elfogyott a nem hatósági áras üzemanyag is, a Mol szerint a hétvégi „pánikvásárlás” során az átlagosnál másfélszer több benzint vásároltak a magyar kutakon.