Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 14. 17:07 Közélet

A lengyel és a magyar gazdaság szárnyal a leggyorsabban az EU-ban

A kelet-közép-európai régió országaiban kifejezetten szárnyal a GDP-növekedés a legújabb, második negyedéves adatok szerint. A jelenleg elérhető számok szerint éves összehasonlításban Lengyelország áll az élen, amelynek bruttó hazai terméke kereken 5 százalékkal gyarapodott. Rögtön utána Magyarország következik, pedig gazdaságunk bővülése lassult az első negyedévhez képest, az éves növekedési ütem 4,7 százalékról 4,4 százalékra fékezett.

Az állást módosíthatja, hogy hét tagország adatai még nem állnak rendelkezésre. Az elmúlt negyedévek adatai alapján közülük Írország, Szlovénia és Málta szinte biztosan, de talán Észtország is megelőzhetett minket.

Negyedéves alapon mérve Magyarország a negyedik leggyorsabb növekedést tudta felmutatni 0,9 százalékos bővülésével, ám a román, valamint a svéd és a szlovák gazdaság még ennél is gyorsabban gyarapodott (1,4, illetve 1-1 százalékkal).

Az Eurostat friss adataiból kiderült, hogy a legtöbb tagország jól teljesített a második negyedévben, ám Franciaország és Olaszország – az unió harmadik és negyedik legnagyobb gazdasága – jelentősen lemaradt a többiektől (0,2-0,2 százalékkal nőtt). Az eurózóna és az EU teljes gazdasága is 0,4 százalékkal bővült a második negyedév során, hasonlóan az első negyedévhez.

Az USA által indított kereskedelmi háború jelenti jelenleg a legnagyobb kockázatot a kontinens gazdaságainak, ám az egyelőre nem hagyott mély nyomot a növekedésen. Németország például a vártnál gyorsabban nőtt, köszönhetően a magánszektor és az állam kiadásnövekedésének.

 

Közélet Eurostat gdp GDP-növekedés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2022. május 17. 04:34 Közélet

A felével hízott 12 év alatt a kormány, pedig a magyar közjogi hagyomány szerint fix minisztériumok voltak

Az új kormánynak nemcsak az összetétele, hanem a szerkezete is jelentősen megváltozott, ennél csak a kormányzati struktúra 2010-es, nagyon radikális átalakítása volt alapvetőbb.

Bucsky Péter
2022. május 11. 06:39 Közélet

Tízszer többet költött a Fidesz és a kormány a választási kampányra, mint az ellenzék

A kamupártok összességében alig több mint felével maradtak el az ellenzéki médiaköltéstől. A Facebook vitte el a 24 milliárdos kampány ötödét.

Pálos Máté
2022. május 10. 15:59 Közélet, Világ

Von der Leyen után Macron is tárgyalt a vétózó Orbánnal, az EU a héten áttolná az olajembargót

Európa legerősebb vezetői egymás után tárgyalnak a magyar miniszterelnökkel, miközben az EU minél hamarabb bevezetné a szankciókat.

Fontos

Banyár József
2022. május 19. 17:38 Élet, Pénz

Hogyan lehet biztosítani az életpálya pénzügyi egyensúlyát?

Napjainkban a generációs transzferek nem biztosítják szisztematikusan az életpálya termelési és fogyasztási egyensúlyát, ezért ezt társadalmi szinten kell megtervezni.

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.