Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 13. 11:48 Közélet

Félmillió nyugdíjas vállalna munkát

A nyugdíjasok 80 százaléka egyáltalán nem szeretne munkába állni, derült ki a GKI egy júniusi felméréséből, aminek keretében 250 nyugdíjast kérdeztek meg a munkavállalási szándékáról. Tizenegy százalékuk ugyanakkor részmunkaidőben szívesen vállalna munkát, míg 5 százalékuk kötetlenül, 2 százalékuk távmunkában, 2 százalékuk pedig akár teljes munkaidőben is dolgozna.

 

A kis minta ugyan csak korlátozottan alkalmas általános következtetések levonására, a fő tendenciák jelzésére azonban jó. 

Magyarországon jelenleg 2,5 millió nyugdíjas van, akik közül nagyjából 2 millióan kapnak öregségi nyugdíjat. Közülük így félmillióra tehető azoknak a száma, akik nyugdíj mellett is törekednek valamilyen formában a munkavállalásra: 250 ezren részmunkaidőben, 50 ezren teljes munkaidőben is dolgoznának.

Településtípusonként és nemenként nincs lényeges eltérés a nyugdíj melletti munkavállalási kedvben, ugyanakkor az iskolai végzettség befolyásolja azt. A közép- és felsőfokú végzettségű nyugdíjasok negyede, az egykori szakmunkások és a legfeljebb 8 osztályt végzettek 14 százaléka dolgozna tovább. 

A munkát kereső nyugdíjasok között 12 százalék a felsőfokú végzettségűek, 26 százalék a szakmunkások aránya, míg a középfokú és a legfeljebb 8 osztályt végzettek is egyharmados súlyt képviselnek.

Korosztály szerint a dolgozni vágyó nyugdíjasok 26 százaléka 60 év alatti, 60 százalékuk 60 és 70 év közötti, míg csak 14 százalékuk idősebb 70 évnél.

 

A munkaerőhiány enyhítése végett a kormány 2017-ben lehetővé tette, hogy a nyugdíjasok nyugdíjas szövetkezeteken keresztül kedvezményes adózással részmunkaidős munkát vállaljanak. A már elfogadott jövő évi adócsomagból azonban kiderült, hogy januártól ezek a szövetkezetek lényegében feleslegessé válnak, ugyanis nagyon nagy kedvezménnyel fogják támogatni a nyugdíj melletti foglalkoztatást: ezentúl csak a 15 százalékos szja-t vonják le a nyugdíj mellett dolgozók béréből, és az a korlátozás is megszűnik, hogy a minimálbér kétszerese felett kereső nyugdíjasoknál felfüggesztik a nyugdíj folyósítását.

Közélet foglalkoztatás gki nyugdíjas nyugdíjas munkavállalók Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2021. január 15. 15:20 Közélet

Ősi dakota közmondás: a világ azé, aki megosztja!

A társadalmi integráció veszélyeztetése komoly dolog, a csoportalapú indulatkeltés tudatos, gátlástalan alkalmazása felelősségre vonásért kiált.

Jandó Zoltán
2021. január 15. 06:33 Közélet, Vállalat

Újabb százmilliókkal tömték ki a 2017-es vizes vb-t szervező, azóta csak botrányokat halmozó céget

Az évek óta botrányos körülmények között vergődő vállalatot a harmadik nekifutásra sem sikerült megszüntetni, újabb százmilliókat emésztett fel a működése.

Stubnya Bence
2021. január 14. 05:51 Közélet

Olyan lemaradást okoz az iskolákban a távoktatás, amit hosszú évek alatt lehet csak ledolgozni

Minél szegényebb és fiatalabb egy diák, annál komolyabb lemaradást okozhat neki a távoktatás.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 14. 16:32 Adat

Csehország és Szlovákia harmadik hullámot kapott a nyakába, mert az ünnepek előtt lazított

Az óvintézkedések korai lazítása azonnal és drámaian érezteti a hatását a járványgörbéken.

Mészáros R. Tamás
2021. január 13. 17:39 Világ

Mit akarhat Kína valójában a híres Övezet és út kezdeményezésével?

Peking a Világbankot meghaladó értékben finanszírozott világszerte kikötőket, hidakat, erőműveket és vasutakat, ám hirtelen megtorpant a beruházások üteme.

Bucsky Péter
2021. január 13. 06:28 Közélet

Van egy díjmentes és hasznos digitális szolgáltatása a magyar államnak, amit kevesen használnak

Minden magyar állampolgárnak ingyenes és könnyen elérhető elektronikus aláírási lehetősége van, ami nem csak állami ügyintézésre alkalmas, hanem akár szerződéseket is lehet vele kötni a fotelből.