Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. augusztus 13. 15:43 Élet, Közélet

Fax nélkül nem kérdezhet a német kormánytól egy újságíró

Sokáig azt gondoltam, hogy rossz hatékonyságban, lassúságban és körülményességben nem lehet überelni a magyar állami bürokráciát. Egészen addig, amíg meg nem próbáltam újságíróként kérdéseket küldeni a német kormánynak.

A német kormány sajtó- és információs hivatalának a honlapján rengeteg információ van. Az újságírók megismerkedhetnek a hivatal működésével, a sajtóosztály munkatársaival, akiknek az önéletrajzát is elolvashatják. Kérdést azonban nem küldhetnek csak úgy. Ehhez ki kell tölteni egy regisztrációs űrlapot, majd be kell küldeni a hivatalnak.

Meg kell adni az újságíró nevét, telefonszámát és emailcímét, az újság nevét és címét, illetve a szerkesztőség fax számát. A német kormányzati hivatal arra is kíváncsi, hogy a kérdéseket feltenni szándékozó újságírónak mi a beosztása, sőt az sem mindegy, hogy külsősként vagy állandó munkatársként dolgozik az adott szerkesztőségnél. A regisztráció végén a sajtóorgánum típusára is rákérdeznek: online, nyomtatott, esetleg rádiós vagy televíziós újságíró merészeli kérdésekkel zaklatni a német kormány sajtóhivatalát.

A procedúra szerint – legalábbis elméletileg – néhány nap alatt Berlinben leellenőrzik az adatokat, majd az újságírónak kiküldenek egy aktiváló kódot. Ha ez megvan, akkor el lehet küldeni a kérdéseket.

A gond csak az, hogy ha valamelyik rubrikát nem tölti ki az újságíró, akkor hiánypótlási felhívást kap, és mindaddig nem kapja meg az aktiváló kódot, amíg nem pótolja a hiányosságokat.

A G7 nem rendelkezik faxszal, emiatt a regisztrációm sem sikerült.

 

Pedig a fax hiánya a 21. században nem tűnik abnormális jelenségnek. Emellett sajtóigazolványom sincs, így értelemszerűen a dokumentumról készített másolatot sem tudtam becsatolni.*Magyarországon nem sok jelentősége van a sajtóigazolványnak. A szerkesztőségek általában maguk gyártják le, ha akarják. Lényegében bárki készíthet ilyen dokumentumot, a hivatalos ügyintézésben nem érvényes, emiatt teljesen felesleges újságíró igazolványt kiállítani és magunknál hordani.

Hiába küldtem el a honlapcímünket és készítettem egy fotót a szerkesztőségről, ez sem hatotta meg a német precizitás szerint működő hivatal munkatársait. Egy diplomata segítségével megtudtam a német kormány sajtó szóvivőinek az emailcímét. Nekik is írtam, de az a válasz jött, hogy regisztrálnom kell az űrlapon. Utolsó mentsvárként a hivatal általános emailcímére is küldtem egy emailt. Erre még nem érkezett válasz.

Ilyen szempontból a magyar kormány sajtóosztálya sokkal könnyebben elérhető. A különböző minisztériumok sajtóügyekkel foglalkozó részlegeinek az emailcíme pár kattintásra elérhető a kormányzati honlapon. Az más kérdés, hogy nemigen válaszolnak az újságírói megkeresésekre, és ha nagy ritkán reagálnak is a feltett kérdésre, a legtöbb esetben semmitmondó információkat közölnek. De legalább a kérdést fel lehet tenni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet bürokrácia német kormány sajtóosztály Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.