Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2018. augusztus 12. 07:50 Közélet, Pénz

50 ezer forintot ér egy papír kitöltése, de csak a jogosultak tizede veszi erre a fáradságot

Ha minden magyar gyermek után igénybe vették volna a maximális támogatást, 500 milliárd forint lenne a babakötvény-állomány. A valós érték azonban ennek csupán körülbelül a tizede, 45 milliárd. Hiába jó a megtakarítási forma, sokan nem értik még ma sem, hogy miért érdemes az állami kedvezményt igénybe venni.

2006 óta a magyar állam minden újszülött számára 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális, az éves inflációval megegyező kamatozású letéti számlán helyez el a Magyar Államkincstár. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön, és Babakötvényben kamatozzon, egy Start-értékpapírszámlát kell nyitni az államkincstárnál. Ha ez megtörténik, akkor az infláción felül 3 százalék éves kamat is jár. (Idén 5,4 százalék a kamat, mert tavaly 2,4 százalék volt az infláció.)

Erről elvileg a védőnők tájékoztatják a szülőket, de sok emberhez vagy nem jut el az információ, vagy visszatartja őket a számlanyitási kötelezettség. Ezt online nem, csak személyesen lehet elintézni, miközben a kisgyerekes családok szinte mindig időszűkében vannak.  (Igaz, nemcsak szülő, hanem hozzátartozó is megnyithatja a számlát.)

Megkérdeztük a babakötvényeket kezelő Magyar Államkincstárt, hogy mennyien nyitottak az elmúlt években Start-értékpapírszámlát, de ezt többszöri kérésünkre, hónapok után sem voltak hajlandók elárulni. Valószínűleg a nem túl magas számok miatt, noha nem ez az egyetlen problémás formája a gyermekvállalás ösztönzésének. Korábban bemutattuk, milyen adminisztratív intézkedésekkel nehezíti a kormány, hogy a szegények, a kis településen élők és a bürokrácia útvesztőjében kevésbé tájékozottak igénybe vegyék a 64 ezer forintos anyasági támogatást.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAgyzsibbasztó papírmunkával fosztja meg az állam a szülők hatodát az anyasági támogatástólAz utóbbi nyolc évben 117 ezer gyerek után nem fizett az állam anyasági támogatást. A bürokratikus csuklóztatás pont a rászorulókat sújtja.

 

Pedig elég jelentős a különbség, hogy mennyi pénzt vehet fel a gyermek a 18. életéve betöltése után. Ha átlagosan három százalékos éves inflációt veszünk figyelembe *2006 és 2017 között 3,4 százalék volt., akkor számlanyitás nélkül 72 ezer forintot, míg ha vállalják a szülők az adminisztrációt, akkor 121 ezret. Egy félórás ügyintézésért ez elég jó fizetség, de mivel a kifizetés nagyon távol van, ezért kevesek veszik a fáradtságot.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem adja meg mindenkinek automatikusan a kormány a kedvezményt, hiszen enélkül a pénzügyekben kevésbé járatosak hátrányba kerülnek. Talán azért, mert számításaink szerint az alacsonyabb kamatoknak köszönhetően 2006 és 2017 között 8,5 milliárdot takarított meg az állam. Tavaly ez az összeg 1,3 milliárd volt, de mivel az elmaradt kamatok után se kell megfizetni a kamatot, egyre gyorsabban nő.

A babakötvény további előnye, hogy a gyermek számláján elhelyezett teljes összeg után jár az állami kamattámogatás.

Ha valaki egymilliárdot helyezne el a gyermeke számláján, azután is megkapná az aktuálisan 5,4 százalékos kamatot! Ez nagy szó, mert jelenleg nem érhető el még egy olyan lakossági állampapír, amely ilyen magas kamatot fizetne.

Ráadásul az állam minden befizetett 10 forinthoz ad még egyet. Igaz, évente csak maximum 6 ezer forintot. Ha ezt az évi 60+6 ezres lehetőséget valaki teljes mértékben kihasználja, akkor már jelentősebb összeget biztosít gyermekének az életkezdéshez: ismét évi átlagos 3 százalékos inflációt feltételezve 2,2 millió forintot. És ehhez elég havi 5 ezer forintot befizetni a számlájára!

Kevesen ismerték fel ezt a lehetőséget: az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) statisztikáiból az tűnik ki, hogy összesen 44,7 milliárd forint volt a babakötvények állománya 2017 végén. (Ez az az összeg, amit olyan gyermekeknek kezelnek, akiknek a szülei megnyitották az értékpapírszámlát.) Mivel az államkincstártól nem kaptuk meg az adatokat, csak saccolni tudunk, hogy ez mennyi gyermek számláján lehet. Ha mindenki után évi 60 ezer forintot fizettek be, akkor 100 ezer gyerekről lehet szó. (Természetesen az is lehetséges, hogy egy idő után valaki már nem fizet be újabb összegeket, ahogy az is, hogy évi 60 ezernél sokkal többet helyez el babakötvényben.)

 

Mivel a támogatás összege 2007 óta nem változott, reálértéke 31 százalékkal csökkent. Ha az akkori valós értéket helyre szeretnék állítani, akkor a minden gyermeknek járó 42 500 forintot 62 ezerre kellene emelni, míg a babakötvény éves állami támogatási maximumát 6 ezerről 9 ezerre.

A babakötvény elvileg jó eszköz lenne arra, hogy a szülőket megtakarításra ösztönözze, de mint a számokból kitűnik, ez csak elég szűk körben sikerült. Az államadósság finanszírozása szempontjából is hasznos lenne a nagyobb állomány, hiszen a babakötvényeket a gyerek nagykorúvá válásáig nem lehet visszaváltani. Egyelőre azonban a közel 45 milliárd forintos állomány a durván 30 ezer milliárdos államadósságnak mindössze a 0,15 százalékát teszi ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz állami támogatás babakötvény bürokrácia kamat Start-értékpapírszámla Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.