Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. augusztus 1. 10:20 Közélet, Világ

A finnek után a kanadaiak is visszatáncoltak az alapjövedelemtől

A tervezett három helyett csak egy évet élt a kanadai Ontario államban elkezdett alapjövedelem-kísérlet – írja a Motherboard. A váratlanul megszakított teszt nem élte túl a politikai változásokat: a kísérletet még a liberálisok kezdték, az őket időközben leváltó konzervatívoknak azonban más szociálpolitikai elképzeléseik vannak.

A kanadai tesztnek az volt a lényege, hogy azok az egyedülálló lakosok, akik évi 34 ezer kanadai dollárnál kevesebbet kerestek, akár évi 17 ezer dollár alapjövedelmet is kaphattak az államtól, a házaspárok pedig évi 48 ezer dolláros összesített kereset alatt részesülhettek 24 ezer dollár juttatásban, ami alanyi jogon járt nekik, azaz semmit sem kellett tenni érte.

A kísérlet egy éve indult, és eredetileg három évre tervezték, most azonban hirtelen leállították. A résztvevő 4 ezer érintettnek ez elég komoly érvágás lehet, annál is inkább, mert a kanadai program elsősorban a munkanélküliek életkörülményeit próbálta jobbá tenni, azaz csupa olyan embert szerveztek be, akik nehezebb anyagi körülmények között élnek.

A kanadai szisztéma az volt, hogy ha az alapjövedelemben részesülő családnak keresete van, akkor annak 50 százalékával csökkentik az alapjövedelem összegét, ami tisztán mutatja a teszt segélyezési jellegét.

Ezzel szemben a finn megközelítés az, hogy a 2 ezer kiválasztott munkanélküli két éven keresztül nettó 560 eurót feltétel nélkül akkor is megkap, ha közben munkát talál. A skandináv államban nem vágták el ugyan a programot, de a két év leteltével várhatóan nem folytatják.

A finn modell egyik fő célja az, hogy megnézzék, a biztosan járó havi 560 euró mellett hajlandóbbnak mutatkoznak-e az emberek részmunkaidős állásokban elhelyezkedni. Ennek ugyanis sokszor gátja, hogy egy 4 órás állásban csak alig lehet többet keresni Finnországban annál, mintha csak a viszonylag magas segélyeket igényelné egy munkanélküli. A finn alapjövedelemnek emellett az is lényeges eleme, hogy a havi 560 euróval minden más szociális juttatás megszűnik, azaz végső soron az állam spórolni tudna vele, és az ellátórendszer is egyszerűsödne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet, hogy nem jött be a finneknél a feltétel nélküli alapjövedelemÁllítólag nem terjesztik ki a programot a munkában lévő emberekre, ami komoly visszatáncolás az eredeti tervektől.

Ontario állam lépését egyébként azért kritizálják, mert a program költsége évi 50 millió dollár volt, miközben a szegénység miatt az egészségügyi ellátórendszer terhelése, az emiatt csökkenő termelékenység és a különböző szegénység elleni szociális segélyek évente összesen több tízmilliárd dollárt visznek el. Az állam konzervatív vezetői azonban mégis úgy látják, hogy az alapjövedelem túl sokba kerül és nem oldja meg a problémákat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ alapjövedelem Kanada munkanélküli Ontario segély Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.