Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. július 3. 12:23 Közélet

Nem keresnek rosszul a magyar pedagógusok, legalábbis régiós összevetésben

Ugyan a magyar pedagógusok az árszínvonalbeli különbségek kiszűrése után is sokkal kevesebbet keresnek nyugat-európai kollégáiknál, a régiós összevetésben azonban már nem számít olyan rossznak a fizetésük.

Az OECD adatai szerint 2015-ben Magyarországon volt a legnagyobb az elérhető maximális pedagógusi fizetés a közoktatásban a visegrádi országok közül. Vásárlóerő-paritáson számítva Szlovákiában 30 százalékkal, Csehországban ötödével, Lengyelországban pedig 5 százalékkal volt alacsonyabb a pedagógusok által elérhető legnagyobb fizetés, mint nálunk.

A kezdő tanári béreket nézve viszont már nem állunk ilyen jól: csak Szlovákiában és Lettországban kap kevesebbet egy kezdő pedagógus. A legnagyobb bérelőnye a cseh tanároknak van, akik már pályakezdőként is bő 20 százalékkal többet keresnek, mint magyar társaik. A lengyel kezdő tanári fizetések kicsivel (6 százalékkal) voltak magasabbak a magyarnál 2015-ben, de ezt a különbséget elképzelhető, hogy azóta ledolgoztuk az életpályamodell miatti rendszeres béremeléseknek köszönhetően.

Ám akárhogy is állunk a régiós rangsorban, a magyar pedagógusok fizetése a hazai átlaghoz képest alacsony. A legfrissebb béradatok szerint az általános alapfokú oktatásban dolgozó szellemi alkalmazottak nettó 215 ezer forintot, a középfokú oktatásban dolgozó szellemi alkalmazottak pedig 225 ezer forintot visznek haza átlagosan havonta, ami 10-20 ezer forinttal kevesebb a jelenlegi magyar átlagbérnél.

 

Európában egyébként a legtöbbet Luxemburgban, Svájcban és Németországban lehet pedagógusként keresni a közoktatásban. Ezekben az országokban 3-5-ször magasabbak az elérhető tanári bérek, mint nálunk, ha kiszűrjük az árszínvonalbeli különbségeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.