Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. május 2. 06:55 Közélet, Vállalat

Háromszázmilliárdot égettünk el tavaly konvektorokban és cirkókban

A rezsicsökkentés óta egyre több gázt fogyaszt a magyar lakosság. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint tavaly 3,63 milliárd köbméter gázt értékesítettek itthon a kereskedők a lakossági fogyasztóknak. Ez 170 millió köbméterrel több a 2016-osnál, a 2014-es szintet pedig már közel 800 millióval haladja meg.

A felhasználás emelkedésében több tényező is szerepet játszik, amelyek közül az egyik legfontosabb biztosan az, hogy 2014 óta a telek egyre hidegebbek lettek. A 2017 januárja például az akkor mért mínusz 4 fokos átlaghőmérséklettel hosszú évek óta a leghidegebb hónap volt. El is szállt a fogyasztás: a lakosság egyetlen hónap alatt 885 millió köbméter gázt égetett el, amihez hasonlóra nagyon régen nem volt példa (az elmúlt fél évtizedben a második legnagyobb fogyasztást hozó hónapban is csak 683 millió köbméter fogyott).

 


A trendek azonban arra utalnak, hogy az árak mesterséges leszorítása az energiatakarékosságnak sem kedvezett. Mivel a rezsicsökkentés eredményeként olcsóbb lett a gáz, most már sokan nem spórolnak vele annyira. Ezt erősíti, hogy bár a nem lakossági fogyasztóknál is volt növekedés az elmúlt években (főleg a tavalyi megugrásnak köszönhetően), ennek mértéke azért jelentősen elmaradt a háztartások fogyasztásbővülésétől*Igaz ebben a szegmensben a hőmérséklet felhasználásra gyakorolt hatása is sokkal kisebb, aminek megfelelően az éven belüli fogyasztás sem ingadozik annyira, mint a lakosságnál..

A G7 számítása szerint tavaly a lakossági fogyasztók egy hajszállal több mint 330 milliárd forintot fizethettek ki a gázszámlára, aminek nagyjából tizede volt az alapdíj, azaz szinte pontosan 300 milliárdba került maga a gáz. Ez a pénz szinte teljes egészében az állami rezsiholdinghoz folyt be, hiszen 2017-ben már minden hazai háztartást ők láttak el földgázzal*A Dégázt a fogyasztókkal együtt vásárolták meg még 2015 végén, az E.On ügyfeleit 2016 januárjában, míg a Tigáz felhasználóit tíz hónappal később vették át..

Bár a lakossági fogyasztók papíron a versenypiacról, más cégtől is vásárolhatnának, szinte kivétel nélkül mindegyikük (nagyjából 99 százalékuk) a rögzített, rezsicsökkentett árat kínáló egyetemes szolgáltatás keretében veszi a gázt az NKM-től. Ráadásul ebben nem is várható változás, hiszen amikor legutóbb egy piaci szereplő az alacsony világpiaci árakat kihasználva még az államinál is kedvezőbb díjakkal próbálta volna elcsábítani a háztartások egy részét, akkor Németh Szilárd korábbi rezsibiztos azzal vádolta meg őket, hogy a választásokba akarnak beavatkozni.

Mindez azt is jelenti, hogy a Nemzeti Közművek tavaly nagyjából 60 százalékkal nagyobb bevételre tehetett szert a lakossági fogyasztóktól, mint 2016-ban. Egy esztendővel korábban ugyanis csak 205 milliárd folyt be az egyetemes szolgáltatásból, igaz akkor az év nagy részében még a Tigáz is piacon volt.

 

A magyar gázfogyasztás nagy részét egyébként továbbra is orosz importból fedezzük. Sőt tavaly még többet is vásároltunk tőlük, mint a korábbi években, annak ellenére, hogy a Gazprom árai épp 2017-ben kezdtek emelkedni. Érdekesség, hogy számításaink szerint szinte hajszálpontosan annyit fizettünk az előző évben az oroszoknak, mint amennyit a lakosságtól beszedett az állam a gázért.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat földgáz gázfogyasztás NKM Nemzeti Közművek rezsicsökkentés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.