Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. április 26. 17:50 Közélet, Pénz

Ne tartsd vissza a lélegzeted, ha az egyszámjegyű SZJA-kulcsra vársz

Nem mostanában került elő először, hogy egyszámjegyűre – azaz 9 százalékra – csökkentsék a jelenleg egységesen 15 százalékos személyi jövedelemadót, a kormány legkésőbb 2013 óta folyamatosan lebegteti ezt. Az áprilisi választások előtt Varga Mihály újra bedobta a témát, és a kormányközeli Figyelő múlt heti belső információi szerint a negyedik Orbán-kormány valóban meglépheti az adómérséklést stabil, 3-4 százalékos éves gazdasági növekedés mellett. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy ennek mekkora a realitása a legújabb gazdasági előrejelzések szerint.

Idén a becslések szerint még bőven 3 százalék fölött marad a GDP-növekedés üteme, sőt, inkább 4 százalék alakul majd a mutató. Azonban a növekedés lassul, tehát bár fennmarad, de egyre kisebb mértékű lesz. 2019-ben a becslések átlaga szerint már csak 3,3 százalék, 2020-ban pedig, ha az NGM kiugróan optimistának tűnő becslését*Érdemes megfigyelni, hogy minden évre vonatkozóan az NGM adta a legbizakodóbb becslést. nem vesszük figyelembe, 3 százalék alatti növekedést várhatunk, de ha számításba vesszük, akkor is épp 3 százalék a prognózisok átlaga.

 


Ne feledkezzünk meg arról, hogy az időben egyre inkább előremutató becslések egyúttal bizonytalanabbá is válnak – ez abból is látszik, hogy két éven túlmutató prognózist már csak az intézmények töredéke állít fel. Mindenesetre a növekedési ütemek lassulására utaló tendencia egyértelműen látszik.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy mik a várakozások Németországgal kapcsolatban. Ha Magyarország fő külkereskedelmi partnerénél élénkülő növekedés van, akkor az közvetve a magyar gazdaságot is felpörgethetné, de sajnos azt láthatjuk, hogy a németeknél is lassulás várható – persze ezt nyilván a magyar előrejelzések megtételekor is figyelembe vették a közgazdászok.

 

Tehát annak ellenére, hogy hosszú ideje rendkívül kedvező a magyarországi üzleti klíma (lásd a vállalatok üzleti kilátásait mérő Beszerzési Menedzser Indexet vagy a GVI és a GKI konjunktúravizsgálatait), az előrejelzések alapján nem úgy tűnik, hogy megvalósítható lenne az SZJA csökkentés. Nyilván nem véletlenül bánt óvatosan Varga Mihály ezzel a hangzatos felvetéssel a választási kampányban, és az sem véletlenül, hogy csak feltételes módban került be az új kormány gazdaságpolitikájába az adómérséklés, hiszen ezek a becslések már hetek-hónapok óta ismertek.

Közélet Pénz adócsökkentés előrejelzés gdp szja Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2019. február 22. 06:53 Közélet

Szinte biztosan törvényt sért a fideszes médiaalapítvány, de a hatóság nem lát problémát

Egy jogi kiskapuval próbálták meg elérni, hogy a törvényben rögzítettnél több rádiója is lehessen a KESMA-nak, de porszem került a gépezetbe.

Váczi István
2019. február 21. 06:52 Közélet, Vállalat

Közel 2000 milliárd forintért vásárolt már cégeket az Orbán-kormány

Némelyik jól teljesít, más csődbe ment, és van olyan is, amely már Mészáros Lőrincé. De alapvetően csak puffadt és puffadt az állam az utóbbi években.

Jandó Zoltán
2019. február 20. 12:18 Közélet, Pénz

Egy szerződés, aminek minden oldala 700 millió adóforintba kerül

Alig több mint két év alatt 56 milliárd forint ment el a kék plakátokkal és mostanában Soros György arcképével fémjelzett kampányokra.

Fontos

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.

Torontáli Zoltán
2019. február 17. 07:17 Élet

Mégis mit eszünk ennyire a Túró Rudin?

Szó szerint ízekre szedtük a kakaós masszával bevont túrórudat. Most kiderül, hogy miért van benne kukoricakeményítő, hidrogénezett olaj, vagy olyan vegyületek, mint a kálcium-laktát vagy a kálium-szorbát.