Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. április 22. 15:30 Élet, Közélet

Elvégeztük a választási iroda munkáját, közzé tesszük az adatokat

A Nemzeti Választási Iroda eddig nem tett közzé statisztikailag elemezhető hivatalos adatbázist a választási eredményekről. Csak különálló honlapokon lehetett böngészni, hogyan alakult a szavazatok száma az egyes szavazókörökben. Ezeket az oldalakat adatbányászok segítségével feldolgoztuk, így jöhettek létre a G7.hu adatelemzései az elmúlt két hétben a választási eredményekről.

Persze nem csak mi bosszankodtunk ezen, hanem a magyar adatbányász és elemző közösségből többen is megtették, amit megkövetel ez a szakma, és elemezhető struktúrába rendezték az adatokat (külön Tumblr is indult Választási Hackathon néven).

Az adatnyilvánosság rendkívül fontos, főleg azóta, hogy már a hétköznapi számítógépek is alkalmasak viszonylag nagy adattömeg – például a szavazókörönkénti választási eredmények – feldolgozására, így egyre többen kapcsolódhatnak be érdeklődő és felelős állampolgárként a demokrácia ellenőrzésébe. Ez pedig minden, a demokratikus rend iránt elkötelezett egyén és szervezet számára előnyös.

Mégis, úgy látjuk, hogy vannak állami szervezetek, amelyek nem veszi figyelembe ezeket az igényeket, most például a Nemzeti Választási Iroda esetében ütközött ki ez az alapvető hiányosság.

A G7 szerkesztősége is elkötelezett a közadatok nyitott kezelése mellett, és bár nem tudományos lapként működünk, fontosnak tartjuk az igazi tudományos elemzéseknek azt az értékét is, hogy pontosan visszakövethetőek, reprodukálhatóak és így érdemben megvitathatóak.

Ennek érdekében megnyitottuk GitHub fiókunkat, ahova elsőként a Fidesz listás eredményét, illetve a társadalmi-gazdasági mutatók közötti összefüggéseket együttesen elemző cikkünkhöz felhasznált adatokat és az elemzést R-ben (ez egy nyílt forráskódú statisztikai szoftver) végrehajtó parancsfájlt tesszük fel.

Szándékaink szerint a későbbiekben még több adatbázist és elemzési háttéranyagot fogunk itt megosztani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet adatbázis adatkezelés választás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.