Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. április 20. 11:52 Közélet, Világ

Itt tartunk: lengyeleket toboroznak német rendőrnek

Ha legközelebb Németországban, különösen Brandenburg tartományban autózol, és megállít egy rendőr, lehet, hogy a német egyenruhát egy lengyel állampolgár viseli majd. Azt már megszokhattuk, hogy a német ipar minden ágazata igyekszik felszívni a kelet-európai munkaerőt, arra viszont aligha akad példa, hogy a német államhoz feltétlen lojalitást feltételező pozíciókat is külföldiek tömegeivel akarjanak feltölteni. Pedig erről van szó.

Az ok természetesen az, hogy messze nincs elég hazai jelentkező az állásokra. Ahogy a Financial Times írja, Brandenburg tartomány különösen nehéz helyzetben van, mert a rendőrség helyi szervezetei az elmúlt időszakban megszorításokkal és létszámleépítésekkel néztek szembe, most azonban azt várják tőlük, hogy rövid idő alatt több ezer új rendőrt vegyenek fel.

A német fiataloknak az ipar vonzóbb, és ott országszerte jelenleg 778 ezer betöltetlen állás van. Ráadásul a szövetségi államon belül is verseny van: aki rendőr szeretne lenni, az sokszor inkább a jobban fizetett régiókban vállal szolgálatot, nem Brandenburgban. A Lengyelországgal határos tartománynak azonban jó oka van a keleti nyitásra, a határon átnyúló bűnüldözéshez a jelenleginél sokkal több lengyelül beszélő hivatásosra lenne szüksége.

A toborzás ezért már lengyel területen folyik, ami a két ország közötti történelmi okokra visszavezethető feszültséget sok lengyelből újra kihozza. A lépés erősen megosztja a helyi közvéleményt, a határ mindkét oldalán vannak olyanok, akik ellenzik az akciót. A jelentkezők persze arra számítanak, hogy a németországi tanfolyam elvégzése után biztos munkahelyük és sokkal jobb anyagi helyzetük lesz, mintha otthon maradnának.

A tartományban egyébként azért is furcsa a helyzet, mert a rendőrök számát akkor növelik, amikor a bűnözési statisztikák egyértelmű csökkenést mutatnak. A régió viszonylag sok menekültet fogadott már be, és bár az erőszakos cselekmények száma esik, sok helyi lakos ennek ellenére is úgy érzi, hogy erősebb rendőri jelenlétre van szükség az utcákon.

A képzés nem könnyű, a német rendőrség hirdetésére csak idén 7 ezren jelentkeztek, de a személyes felvételi beszélgetésre csak a jelentkezők fele ment el, és csak 10 százalékukat minősítették munkára alkalmasnak. A felvettek 14 százaléka lemorzsolódik a képzés során, a brandenburgi rendőrség azonban így is elégedett, mert valószínűleg tartani tudja majd a tőle elvárt bővítés számait. A lengyelek még a tanfolyam megkezdése előtt intenzív német nyelvtanfolyamot kapnak, és a képzési program vezetője szerint már németül álmodnak, mire egyenruhába bújnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Brandenburg Lengyelország munkaerő németország rendőr toborzás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.