Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. április 20. 06:48 Közélet

Ahol iskolázottabb a népesség, ott kevesebben szavaztak a Fideszre

Ahogyan a népesség jövedelmi viszonyai, úgy az iskolázottsága is nagyban befolyásolja, hogy mekkora arányú támogatottságot szerzett a Fidesz egy adott járásban az áprilisi országgyűlési választáson.

Megvizsgáltuk az iskolázottság és Fidesz-támogatottság kapcsolatát területi, járási szinten úgy, hogy összevetettük az összesen 197 járásban és fővárosi kerületben a legalább érettségivel rendelkező nagykorú lakosság arányát, illetve a Fideszre leadott listás szavazatok arányát (az érvényes szavazatokra vetítve).

Az érettségizettek és a Fidesz-szavazatok aránya között egyértelműen erős a negatív irányú kapcsolat, ami azt jelenti, hogy minél nagyobb az egyik értéke, annál kisebb a másiké.

 

A két változó közötti korreláció – egy 0 és 1 közötti pozitív vagy negatív előjelű szám, ami azt mutatja meg, hogy a két változó mennyire függ lineárisan egymástól – nagyon erős. Amikor a korreláció nullához közelít, akkor a két tényező nem függ egymástól, amikor pedig az 1 felé, akkor teljesen együtt mozognak. A legalább érettségivel rendelkezők aránya és a Fidesz szavazataránya között -0,7 ez a statisztikai mérőszám, ami azt jelzi, hogy erős a kapcsolat, és minél iskolázottabb egy járás népessége, annál kisebb arányban szavaztak a megjelentek a Fideszre.

Ez az összefüggés akkor is erős, ha külön régiónként nézzük meg járási szinten az iskolázottság és a Fidesz-szavazatok kapcsolatát. Egyedül a dél-dunántúli régióban nem érvényesül erősen ez a hatás, ahol több olyan járás is van, ahol a szavazók kevesebb mint 40 százalékának van érettségije, a többség mégsem a Fidesz-KDNP-re szavazott (Komlói, Szigetvári, Nagyatádi, Barcsi járások).

Ugyan Nyugat-Magyarország járásaira is érvényes, hogy az iskolázottság növekedésével csökken a Fidesz-támogatottsága, ez a régió némileg kilóg a sorból, mivel itt a legképzettebb népességgel rendelkező járásokban is 50 százalék felett volt a Fidesz-szavazatok aránya.

Ahol a nagykorú népesség többségének van érettségije, ott kevés helyen tudott a Fidesz 50 százalék felett nyerni, de ezek között a járások között volt több nyugat-dunántúli járás is, mint például a Zalaegerszegi, a Soproni, a Keszthelyi, a Szombathelyi és a Győri.

A legalább érettségivel rendelkező nagykorú lakosság aránya 2016-ban és a Fidesz-szavazatok az érvényes szavazatok arányában 2018-ban. A linkekre kattintva interaktív formában is elérhető.

És hogy milyen általános következtetéseket lehet ebből levonni? Például azt, hogy annak a járásnak a népessége, amelynek tagjai többségében alacsonyan képzettek (nincs érettségijük), nagy valószínűséggel többségében a Fideszt támogatja.

Ugyan a bemutatott adatok más következtetést nem támasztanak alá, azért könnyen további tanulságokat vonhatunk le, ugyanis az iskolázottság szintjével sok más ismérv is erősen együtt szokott mozogni. Ilyen például a jövedelmi színvonal: ahol alacsonyan iskolázott a népesség nagy része, ott a jövedelmek is mindig alacsonyabbak. Ez pedig nagy valószínűséggel meghatározza például azt is, hogy egy adott járás népessége milyen arányban szorul az állam, illetve az önkormányzat anyagi segítségére, így például a Fidesz-kormányhoz köthető közmunkára, vagy más segélyekre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legszegényebb magyarok között több mint 80 százalékot szerzett a FideszA migránsoktól való félelem még MSZP által uralt falvakat is teljesen átfordította a Fideszhez.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Fidesz iskolázottság választások Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.