Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. április 4. 12:40 Közélet, Vállalat

Csak vesztesen jöhetünk ki egy kínai-amerikai kereskedelmi háborúból

Nagyon messzinek tűnik Magyarországról nézve, hogy az Egyesült Államok és Kína vámok kivetésével bünteti egymást, és éppen kereskedelmi háborúba keveredik, de nagyon is érdemes odafigyelni az eseményekre. Azok ugyanis előbb-utóbb be fognak gyűrűzni a mindennapjainkba, ha a világ két legnagyobb gazdasága közötti nemzetközi helyzet ilyen gyorsan fokozódik.

Az első lövéseket március elején Donald Trump amerikai elnök adta le, amikor 25 százalékos extra vám kivetését javasolta a Kínából érkező acél- és alumíniumipari termékekre. Ez egy hasonló kínai válaszlépést váltott ki, amely főleg amerikai élelmiszerekre vonatkozott (szakértők arra gyanakodtak, hogy a kíniak okosan szembe akarják állítani a republikánusok bázisába tartozó gazdákat az elnökkel).

A következő ütközet akkor nyílt meg, amikor az amerikaiak közzétették azt a körülbelül 1300 árut tartalmazó listát, amelyekre kiterjesztenék a vámot. Ezen a kereskedelmi műholdaktól kezdve a mosogatógépekig rengeteg árufajta szerepel, és az előttünk álló két hónapban folytatják le róla a társadalmi, illetve szakmai egyeztetéseket. Kína erre szintén 25 százalékos vám kivetését helyezte kilátásba 106 amerikai termékcsoportra, köztük olyan fontos árukra, mint a szója, a járművek, különböző vegyi alapanyagok vagy bizonyos repülőgépek.

Félő, hogy ezek csak az első pengeváltások egy nagyobb csatában, amelynek amerikai részről egyrészt az a célja, hogy protekcionista megoldásokkal a hazai ipart próbálja segíteni a kínai import ellenében, másrészt viszont kísérlet arra, hogy a technológiai fejlődésben ne engedje meg Kína előretörését. Trump és stábja arra hivatkozik, hogy a kínai cégek állami segítséggel fejlődnek, nem tartanak be bizonyos szabadalmi játékszabályokat, szabadalmakat lopnak, egyszóval nem tisztességes módon érik el a sikereiket.

Trump megszállott módon ellenzi, hogy az Egyesült Államoknak nagy kereskedelmi deficitje legyen gyakorlatilag bárkivel szemben, és már többször nyíltan jelezte, hogy ennek lefaragása érdekében hajlandó belemenni kereskedelmi háborúkba is. Ezeket szerinte könnyű megnyerni.

Ami viszont igazi törés az Egyesült Államok utóbbi évtizedekben megszokott politikájához képest, hogy Trump semmiképpen sem a Kereskedelmi Világszervezett (WTO) előtt szeretné rendezni a problémát. Pedig ezt a szervezetet éppen az USA nyomására hozták létre, hogy legyen egy szabályalapú intézmény, ahol rendezni lehet a kereskedelmi vitákat, és ami rábírja az egyes országokat a tisztességes kereskedelmi gyakorlatokra.

A másik oldalon viszont Kína egyértelműen nem akarja hagyni, hogy a technológiai iparágakban megpróbálják háttérbe szorítani. Szakértők szerint egyébként ez még az amerikai vámokkal sem fog sikerülni.

Számunkra mindez azért fontos, mert ha komoly harc alakul ki, akkor a világgazdasági növekedés minden előrejelzés szerint lassulni fog. A Wood Mackenzie becslése szerint a következő négy évben a növekedés üteme 2,9 százalék helyett 2,2 lehet. Ez pedig többek között a befektetések visszafogásához vezethet, ami az olyan kis és nyitott kelet-európai gazdaságokban, mint Magyarország, szintén visszafoghatja a növekedést.

 

Hogy mekkora lehet nálunk a baj, arra egy szakértő csak azt mondta, annak megítéléshez Trump fejébe kellene látnunk, ez azonban nem könnyű dolog.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTörékeny a világkereskedelem, és ez nekünk nem jó hírMost épp úgy tűnhet, minden rendben, pedig mély szerkezeti bajok vannak, és Trump elnök is bekavarhat a világkereskedelemnek - amitől a magyar GDP 90 százaléka függ.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Donald Trump kereskedelmi háború Kína vám Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.