Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2018. március 29. 14:12 Közélet

Ha Hszi Csinping beszél, még Kim Dzsongunnak is jegyzetelnie kell

Egy Phenjanból Pekingbe érkező páncélozott vonat utasairól három napon keresztül találgatta a sajtó, hogy kik lehetnek. A rejtélyt a kínai állami hírügynökség leplezte le, Kim Dzsongun érkezett és távozott Kína fővárosából, élete első külföldi útján államfőként.

Kína és Észak-Korea két kommunista diktátorai március 25-e és 28-a között tárgyaltak egymással, hogy az Észak- és Dél-Korea között tárgyalások előtt egyeztessenek a félszigeten eszkalálódó konfliktusról. Az észak-koreai diktátor beiktatása óta nem járt külföldön, most azonban turnéba kezdett, mielőtt az USA elnökével, Donald Trumppal beszélne.

A kínai és az észak-koreai vezetés hagyományosan jó kapcsolatot ápol egymással. Kínának fontos Észak-Korea, mint puffer az amerikai szövetségesek, Dél-Korea és Japán előtt. Észak-Koreának Kína talán ez egyetlen igazi szövetségese. Ahogy Mao Ce-tung fogalmazott:

Ha az ajkak eltűnnének, fáznának a fogak.

A kínai állami tévé még egy videót is közzétett a találkozóról, amin Kim szorgosan jegyzeteli Hszi Csinping szavait.

 

Ha Kim jegyzetel, jól teszi, mivel rezsimjének túlélése függ a kínai vezetés döntéseitől. Nagyon keveset tudunk Észak-Korea gazdaságáról, de azt igen, hogy az ország nem önellátó: sem a lakosság élelmiszerszükségletét, sem az atomprogramjához kellő erőforrásokat nem tudják megtermelni. Észak-Korea ezért titkosszolgálatával és offshore cégekkel intézi külkereskedelmét, aminek méretét ezért nehéz megállapítani, de a nyilvános adatok alapján Kína majdnem 3 milliárd dollár értékben exportált árut Észak-Koreába 2015-ben. A valós szám ennél jóval nagyobb lehet.

A kínai olaj nélkül Észak-Korea gazdasága tönkremenne, és nem valószínű, hogy míg 2011-ben az olajexport értéke 790 millió dollár volt ez 2015-re ötödére, 170 millió dollárra esett volna. A két ország közötti valós kereskedelmet mindkét állam titkolja. 

 

A rezsim titkos exportbevételeiből fizet Kínának az árukért. Észak-Korea hajói sokszor szállítanak szenet az orosz partokhoz, ami átpakolva később Dél-Koreában köt ki. A nemzetközi közösségnek az ENSZ szankciók ellenére nem sikerült meggátolnia, hogy Észak-Korea kereskedjen. Ezért a rezsimet sem sikerült ellehetetleníteni. Az is nyílt titok, hogy sok észak-koreai dolgozik határközeli kínai gyárakban, melyek termékeit később amerikai és európai vállalatok veszik át. A munkabéreik 70 százalékát a rezsim teszi zsebre. Ez illegális, de nehezen ellenőrizhető, főleg ha Kína sem érdekelt abban, hogy fény derüljön a tevékenységre.

Kim Dzsongun az utóbbi években még az informális magángazdaságnak is teret engedett, hogy növelje az ország gazdasági erejét és megtermelje az atomprogramjához szükséges erőforrásokat.

Azonban atomfegyvereinek bemutatásával Kim nagyot kockáztatott, hiszen az USA létérdeke, hogy megakadályozza, hogy egy ellenséges rezsimnek olyan atomfegyverei legyenek, amivel az ország bármelyik pontját eléri. Az Egyesült Államok ezért egyre nagyobb nyomást gyakorolt Kínára, hogy csináljon valamit Kim Dzsongunnal. Kína örökös vezetője pedig erőt demonstrált: kiderült, ha ő beszél, akkor annak a diktátornak is jegyzetelnie kell, akinek beszédeit hazai pályán minden alkalommal több perces tapsvihar kíséri.

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Wiedemann Tamás
2019. február 14. 11:01 Közélet

Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál

A bank szerint ezzel a rendszerrel nem lehet visszaélni, mert a szoftver nem korrupt. De a furfangos jogi magyarázat szerint ellenőrizni sem lehet a programot. Így még gyanúsabb lett a tavalyi egynapos naperőmű-pályázat.

Kasnyik Márton
2019. február 13. 13:31 Közélet

A kormány szép csendben bevezeti a családi vagyonkezelő alapítványokat

"Felmerült az igény", de csak 600 milliós vagyon felett. A fejlett világban az elit egyik legnagyobb trükkje, most behozzák Magyarországra is.

Torontáli Zoltán
2019. február 12. 15:48 Közélet

Mi van akkor, ha felveszed Orbán kamatmentes 10 millióját, de nem szülsz gyereket?

Nehéz megmondani, hogy mi lesz, de elég könnyen elképzelhető olyan megoldás, hogy megéri egyszerűen nem megszülni a beígért gyereket.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 15. 18:34 Adat

Sehol nem gazdagszik olyan ütemben a foci, mint Magyarországon

Beverekedte magát Európa 20 leggazdagabb ligája közé az nb1, de a régióban mindenhol egészségesebb a focicsapatok bevételi struktúrája.

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Fabók Bálint
2019. február 15. 06:53 Vállalat

“Lassacskán kezdenek minket emberszámba venni”: Miskolcig söpör az audis sztrájkhullám

A miskolci SEG Automitive-nál sosem sztrájkoltak, de részben az audisok hatására szokatlan összefogás valósult meg. A vezetők azonban megtörték a lendületet.