Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton Jandó Zoltán
2018. március 26. 15:06 Közélet

Mészáros Lőrinc beszáll Keszthelyi Erik alkuszbirodalmába

Mészáros Lőrinc betársulna Keszthelyi Erik mellé az utóbbi évek biztosítási alkuszi sikersztorijába, a Hungarikum Alkuszba, derült ki a GVH honlapjáról. A felcsúti polgármester és lánya – közösen: a Mészáros Csoport – Keszthelyivel közösen szereznek irányítást utóbbi cégeiben. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Mészárosék átveszik az állami cégek kiszolgálására szakosodott alkusz-cégcsoport egy részét, a vállalat ugyanis eddig kizárólag Keszthelyi közvetett tulajdonában volt.

A GVH-nak még jóvá kell hagynia a tranzakciót, hiszen egyelőre csak annyi történt, hogy az érintettek jelezték az eladási szándékot. Az viszont elég meglepő lenne, ha a hivatal megakadályozná a tranzakciót. Mészárosék elég gyakran terjeszkednek mostanában felvásárlásokkal, a GVH-nál 2018-ban eddig bejelentett 11 összefonódásból négy ehhez az üzleti körhöz köthető, de a hivatal egyben sem látott kivetni valót. Mészáros Lőrinc egyébként pont a biztosítási alkuszi piacon eddig nem is volt jelen.

Keszthelyi Erik arról lett ismert, hogy szekszárdi pincérből pár év alatt alkuszkirály lett, cégeivel – az Opimál-GB Kft-ből lett Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-vel, majd a Keszthelyi Holdingban összefogott több vállalkozásával – gyakorlatilag letarolta az állami cégek biztosítási alkuszi piacát. Referenciái között szinte az összes létező állami céget megemlíti, tavaly már több mint hárommilliárd forintos árbevétele volt csoportjának, valójában tényleg csak Mészáros Lőrinc rakétaszerű felemelkedését lehet Keszthelyi teljesítményéhez hasonlítani.

 

Az alkuszcégekkel úgy lehet állami eredetű pénzekhez jutni, hogy ehhez egyetlen közbeszerzést sem kell nyernie a vállalkozásnak. Az alkusz ugyan az állami céggel áll szerződésben, de pénzhez valójában a biztosítótól jut, jutalék formájában. Persze igazából csak közvetetten, hiszen az általában 20-30 százalékos jutalék már benne van a biztosítónak fizetett díjban. Keszthelyiék ugyan több állami vagy fővárosi cégnél botrányba keveredtek (a sajtóban főleg a Volánoknál és a fővárosi FKF-nél történt, a dolgozók számára hátrányos biztosításokról írtak sokat), ennek ellenére újabb és újabb állami cégeknél bukkantak fel az utóbbi években, legutóbb például a Hungarocontrolnál.

Nem ez volt az egyetlen fontos versenyfelügyeleti hír ma: a GVH reggel jelentette be, hogy megtévesztő összehasonlító reklám miatt 78 millió forintra megbírságolták a Telenort. Ez rövid időn belül a második intézkedés volt az éppen eladósorban lévő mobilszolgáltatóval szemben. A társaság székhelyén épp egy nappal azt követően tartott értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot a hatóság, hogy a nemzetközi sajtóban megjelent a hír, miszerint a norvég tulajdonos túladna a magyar cégen. Az ágazatban azóta is elég elterjedt vélemény, hogy az időzítés nem volt véletlen, és végső soron a magyar Telenorra szintén pályázó Mészáros Lőrinc malmára hajthatja a vizet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet keszthelyi erik Mészáros Lőrinc Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.