Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. március 22. 14:45 Közélet

Lehet, hogy nem is kéne ennyire boldogtalannak látnunk a többi magyart

Vajon miért gondolják azt a világ összes országában a többiekről, hogy sokkal boldogtalanabbak, mint ahányan valójában? A kérdést az Our World in Data veti fel, és ugyan egyértelmű választ nem ad a kérdésre, de magyar szempontból annál meglepőbb adatokat mutatnak be. A magyarok pesszimizmusa és általános életundora közmondásos, de még ennek tudatában is feltűnő a felmérésből kirajzolódó minta.

A következő ábra egy IPSOS-felmérés kétféle válaszát mutatja egyszerre egy negyven országra kiterjedő felmérésben:

  • hányan mondják azt egy adott országban, hogy ők maguk boldogok vagy nagyon boldogok, és
  • mit tippelnek arra, hogy az előbbi válaszból milyen százalékos eredmény jön ki az országukban. Tehát mi a becslésük az országuk általános boldogságára.
 

Ha az emberek pontosan tippelnék a többiek boldogságát, akkor minden pötty egy bal alsó sarokról a jobb felső sarok felé vezető vonalon helyezkedne el. Csakhogy az összes országot szimbolizáló pont ez alatt van, tehát minden országban pesszimisták: az gondolják, hogy kevesebben boldogok, mint ahányan ezt saját magukról állítják.

Nagyjából az összes ország pontjai egy gócba sűrűsödnek, kivéve a kirívióan boldogtalan, és a többieket annál is boldogtalanabbnak tartó Magyarországot.

A magyarok 69 százaléka állította magáról azt, hogy boldog vagy vagyon boldog, viszont átlagosan azt gondolták, hogy az országban csak az emberek 22 százaléka állítja majd ezt magáról. Ez egy jelentős, 47 százalékpontos eltérés, lényegesen csak Hongkongban (61 százalékpont) és Dél-Koreában (66 százalékpont) lőtték be ezt rosszabbul a válaszolók.

A szisztematikus eltérésekre az lehet az egyik magyarázat az Our World in Data szerint, hogy az válaszadók nem mondanak igazat, amikor a saját, egyéni boldogságukról kérdezik őket. Ezért pontosabb mutatót ad, ha arról kérdezik őket, hogy az országban általánosan milyen boldogsági szintet érzékelnek. Azzal is lehet magyarázni a jelenséget, hogy az emberek bizalmatlanok, egyszerűen nem bíznak meg a többiekben, ezért negatívabb véleménnyel vannak róluk.

Az Eurostat 2013-as részletesebb felmérése szerint egyébként az élettel való elégedettség a pénzügyi helyzettel van a legszorosabb összefüggésben. Az ábrából az is látszik, hogy ha Bulgáriát rátették volna a fenti ábrára, akkor Magyarország mégsem lenne olyan magányos a boldogtalan sarokban.

 

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Wiedemann Tamás
2019. február 14. 11:01 Közélet

Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál

A bank szerint ezzel a rendszerrel nem lehet visszaélni, mert a szoftver nem korrupt. De a furfangos jogi magyarázat szerint ellenőrizni sem lehet a programot. Így még gyanúsabb lett a tavalyi egynapos naperőmű-pályázat.

Kasnyik Márton
2019. február 13. 13:31 Közélet

A kormány szép csendben bevezeti a családi vagyonkezelő alapítványokat

"Felmerült az igény", de csak 600 milliós vagyon felett. A fejlett világban az elit egyik legnagyobb trükkje, most behozzák Magyarországra is.

Torontáli Zoltán
2019. február 12. 15:48 Közélet

Mi van akkor, ha felveszed Orbán kamatmentes 10 millióját, de nem szülsz gyereket?

Nehéz megmondani, hogy mi lesz, de elég könnyen elképzelhető olyan megoldás, hogy megéri egyszerűen nem megszülni a beígért gyereket.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 15. 18:34 Adat

Sehol nem gazdagszik olyan ütemben a foci, mint Magyarországon

Beverekedte magát Európa 20 leggazdagabb ligája közé az nb1, de a régióban mindenhol egészségesebb a focicsapatok bevételi struktúrája.

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Fabók Bálint
2019. február 15. 06:53 Vállalat

“Lassacskán kezdenek minket emberszámba venni”: Miskolcig söpör az audis sztrájkhullám

A miskolci SEG Automitive-nál sosem sztrájkoltak, de részben az audisok hatására szokatlan összefogás valósult meg. A vezetők azonban megtörték a lendületet.