Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. március 14. 11:37 Közélet

Magyar cégek építenek meg egy mongol üzemet az Eximbank hatmilliárdos hiteléből

2010 januárjában kisebb botrányt kavart, amikor kiderült, hogy Veres János keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos két millió forint közpénzért titkárságvezetőjével, Dobolyi Alexandrával utazott Mongóliába tárgyalni, akivel később összeházasodott.

A Bajnai-kormány többek között azzal indokolta az út szükségességét, hogy Veres egy Mongóliában működő biokombinátról tárgyalt. Veres meg is állapodott a mongol kormánnyal arról, hogy Magyarország 25 millió dollár segélykölcsönnel*Ilyet általában kevésbé fejlett országok kapnak kedvező kamattal. Ebben az esetben kamatmentes hitelről állapodtak meg. támogatja a biokombinát felújítását. Nyolc évvel a megállapodás után most úgy tűnik, hogy a beruházás megvalósul, megtestesítve egy pártokon átívelő ügyet.

Montsame mongol állami hírügynökség szerint hétfőn találkozott egymással Batjargal Batzorig mongol könnyűipari miniszter Magyarország mongóliai nagykövetével, Gálosfai Mihállyal. Arról állapodtak meg, hogy a felújítás mellett idén belevágnak egy új üzemépület felépítésébe. A hírügynökség szerint a projekt kivitelezőit olyan magyar cégek közül választják ki, amelyeket a magyar kormány jelöl a munkára.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium is azt közölte velünk, hogy a mongol fél kizárólagos joga lesz a vállalkozások kiválasztása. A KKM szerint a kivitelezést legalább 50 százalékban magyar cégeknek kell végrehajtaniuk, de az nem derül ki a válaszukból, hogy a mongolok mi alapján választják ki ezeket a magyar cégeket.

A songinói biokombinátot részben magyar szakemberek építették a hatvanas-hetvenes években. A biokombinátban főleg állatok számára készítenek védőoltásokat, emiatt nagyon fontos szerepe van a mongol gazdaságban. A hárommillió lakosú országban mintegy 55 millió háziállat él, az állattenyésztés a mai napig az egyik legfontosabb szektor Mongóliában.

A hetvenes években a biokombinát mellett több nagyberuházás valósult meg magyar közreműködéssel Mongóliában, például egy ulánbátori ruhagyár vagy egy vágóhíd és húskombinát az ország északi határánál.

A Bajnai-kormány 2010-es döntése után évekig nem jelent meg hír arról, hogy mi történt a magyar szerepvállalással. Az Orbán-kormány aztán 2015-ben újranyitotta az ulánbátori magyar nagykövetséget, majd egy évvel később bejelentette, hogy az Eximbankon keresztül Magyarország 25 millió dolláros (6 milliárd forintos) segélyhitelt nyújt Mongólia számára a biokombinát felújítására.

Szijjártó Péter és Lundeg Pürevszüren, a mongol elnök külügyi főtanácsadója Budapesten, 2017-ben.

A KKM a hétfői egyezségről azt írta még, hogy az új üzemépület kialakítása mellett abban is megállapodtak, hogy Magyarország általános képzést nyújt mongol szakemberek számára a védőoltásokkal kapcsolatban. A mongol hírügynökség szerint az új üzemépület építése idén júniusban kezdődhet, emiatt a tárgyaló mongol miniszter kiemelte, fontos, hogy magyar kormány időben jelölje ki az általa ajánlott kivitelező vállalkozásokat.

Az Index két éve részletes cikket közölt a mongóliaihoz hasonló segélyhitelekről. A cikk szerint abban az időszakban Tombor Bálint, a Habony Árpád hitelezőjeként elhíresült Tombor András testvére foglalkozott a segélyhitelezési programmal az Eximbanknál. Ennek keretén belül Mongólia mellett Vietnámnak 60 millió eurót (18 milliárd forintot) ajánlott fel az Eximbank egy onkológiai kórház felépítéséhez, Laosznak pedig 30 millió dollárt (7,5 milliárd forintot) egy több elemből álló új élelmiszer-biztonsági rendszer kiépítésére.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.