Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. március 7. 19:12 Közélet

Az EU elvárja, hogy Magyarország megváltoztassa az adórendszerét

Hét országot, köztük Magyarországot is az agresszívan adóztató országok közé sorolta mai sajtótájékoztatóján az Európai Unió gazdasági biztosa, Pierre Moscovici. Az unió fő döntéshozó szerve, az Európai Bizottság nevében azt mondta, hogy a hét ország adópolitikája alááshatja a többi tagállam igazságosságra épülő adózási rendszerét, és terhet jelent az EU adófizetőinek. (A sajtótájékoztató egyébként az EU téli csomagjáról szólt, aminek Magyarországról szóló részét itt olvashatja.)

A francia gazdasági biztos Magyarország mellett Belgiumot, Ciprust, Hollandiát, Írországot, Luxemburgot és Máltát nevezte meg. Moscovici nem mondott konkrétumokat arról, hogy mi alapján bírálta a hét országot, korábban azonban több kifogást is emelt az Európai Unió a kritizált országok adópolitikája ellen.

Több említett ország (például Írország vagy Hollandia) olyan multinacionális cégeknek a székhelye, mint az Apple, a Google, a Facebook vagy az Ikea, amelyek országhatárokon átnyúló céghálókat hoztak létre, hogy kiskapuk kihasználásával minél kevesebbet adózhassanak. Rajtuk kívül Hollandiát, Luxemburgot, Máltát és Ciprust “fekete lyuknak” nevezte, és azt mondta, nyomást fognak rájuk helyezni, hogy változtassanak az adórendszerükön.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHat év alatt 17 milliárd forinttól szabadította meg a Google és a Facebook a magyarokatDe a teljes kár a harmincmilliárdot is meghaladhatta. Valamiért úgy gondolják, hogy nem kell adót fizetniük Magyarországon, és olyan az uniós rendszer, hogy ezt senki nem kéri számon.

Magyarországot amiatt említhette meg Moscovici, mert egész Európában nálunk a legalacsonyabb a vállalkozások nyeresége után fizetett a társasági adó (kilenc százalékos). Emmanuel Macron francia államfő korábban többször beszélt arról, hogy egységes európai társasági adósáv bevezetésére lenne szükség 2020-ig. Franciaországban 33,3 százalék a társasági adó, így ebből a szempontból jelentős a hátránya a külföldi befektetőknél.

 

Macron Magyarországra utalhatott akkor is, amikor megválasztása után nekiment azoknak az országoknak, akik szerinte az EU-s forrásoknak köszönhetően csökkentik a társasági adót. Korábban arról is beszélt, hogy az egységes társasági adóhoz kötné az uniós támogatások jelentős részét adó strukturális alapokból származó forrásokat.

Szerdai sajtótájékoztatóján Moscovici azt mondta, hogy szeretnék elérni, hogy az igazságos adózás minden ország számára kötelezővé váljon az EU-ban. Arról is beszélt, hogy rendszeresen találkozik a felsorolt országok minisztereivel, és például a holland miniszterrel előremutató tárgyalásokat folytatott.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.