Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2018. február 22. 06:59 Közélet

Annyit költött működésre, mint befektetésre az MVM startup inkubátor cége

Magyarországon igazi startup láz van, egyre több a befektető és az inkubátor, gyakran állami forrásokkal. Az induló ígéretes cégekből azonban mintha egyre nagyobb hiány lenne. Az állami áramszolgáltató óriáscég, az MVM startup-inkubációs célból létrehozott leányvállalata, a Smart Future Lab Zrt. másfél év alatt például csak négy cégbe tudott befektetni.

A Smart Future Lab Zrt. működéséről nem tudni sokat, a honlapja jelen pillanatban nem is működik, de korábban sem volt túl informatív. Az MVM közleményei szerint induló startup cégeknek kínálnak befektetést és mentorálást, de a közpénzből gazdálkodó szervezet sokáig azt sem osztotta meg, hogy melyik cégekbe ruházott be. A 2016. február 3-án bejegyzett cég a cégadatok szerint közel két éves működése során összesen négy cégbe tudott befektetni.

Ezek az alábbi cégek:

  • Power-to-Gas Hungary Kft.: biometán erőművet fejleszt a cég, ami az MVM mellett a német Elektrochaea tulajdona, a német cég technológiáját hasznosítja. 45 millió forintot fektettek be a cégadatok szerint, ami 25 százalék üzletrésznek felel meg.
  • Poizo Kft.: mobil infra fűtőtestet fejlesztenek. Ilyenek már vannak, és persze mindig lehet újítani, de kevéssé látszik üzletileg megalapozottnak ez a projekt. Ebben 25 százalékos üzletrészt szereztek.
  • Smart Charging Kft.: appot fejlesztenek az elektromos autók optimális használhatóhoz, bár a honlapjuk szerint ez elérhető, de a link nem működik, és sem Google Play-ben, az Apple App Store-ban nincs nyoma. Bár nincs lehetetlen, de ez egy igen merész befektetésnek tűnik. 35 százalékos üzletrészt szerzett benne az állami inkubátor.
  • Drone Technologies Kft.: a villamos távvezetékeket drónokkal méri fel a cég, ennek gyakorlati hasznát is veheti a magyar hálózat nagy részét üzemeltető MVM csoport, aminek OVIT vállalata külföldön is sok helyen épít távvezetékeket. Ebbe a cégbe is maximum 50 millió forintot fektettek be, amiért 25 százalékos üzletrészt kaphattak.

Hogy pontosan mekkorák a befektetések, azt csak a 2017-es beszámolók leadása után tudjuk meg (vagy a szindikátusi szerződésből derülnének ki), de ezek a nagyságrendek. Egyelőre arról tájékoztattak minket, hogy maximum 50 millió forintot tudnak befektetni, feltehetően a maximum körüli összeget tették a cégekbe. Ezek alapján maximum 200 millió forrást kaphattak a startupok, ezek közül csak a Power-to-Gas jutott forráshoz 2016-ban, a többiek 2017-ben.

A 2016-os első évben a Smart Future Lab összesen 47 millió forintot költött személyi juttatásokra, és szolgáltatásokra, mint például irodabérlés és tanácsadás, további 48 milliót. A 2016-os 3 főről tavaly már 4 főre bővültek, idén januártól pedig már 5-en vannak. A vezérigazgató, Bertalan Zsolt fizetése viszont szédületes sebességgel nőtt:

  • 2016 áprilisáig havi bruttó 200 ezer forintot keresett, ez
  • 2017 júliusáig havi bruttó 400 ezerre nőtt,
  • azóta havi 2,1 millió forintos fizetést kap.

Munkáltatói járulékokkal együtt így már évi 32 millió forintba kerül csak a vezérigazgató fizetése. 2017-ben már csak a vezérigazgatói fizetésemelés miatt is várhatóan magasabbak lesznek a költségek, tehát működése során 200 millió forintnál is többe kerület a cég, amely négy cégbe 200 milliónál valamivel kevesebb tőkét helyezett ki.

Megkerestük a céget, hogy nem érzik-e túlzónak a fizetést, amikor például az MVM-nél több tucat vagy akár több száz munkavállaló vezetőjeként dolgozó, lényegesen nagyobb büdzsével és felelősséggel rendelkező vezetők kapnak jellemzően 1,5-2 milliós fizetéseket, az elnök-vezérigazgató havi 5, a helyettesei pedig 3,5 millió forintot. Válaszuk szerint a Smart Future Lab Zrt. mindenkori működése, működtetése a tulajdonosi által meghatározottaknak megfelelően történik. Sok felelőssége azonban nincsen a cég vezetőjének: minden egyes befektetésről az MVM-nek kell dönteni, az anyavállalat jóváhagyása nélkül egyetlen fillért sem helyezhetnek ki.

A Smart Future Labs egyetlen céggel, Euromarcus Kft.-vel kötött vállakozási szerződést, még 2016-ban. Egy négy hónapos üzleti tanácsadásról szóló munkáért 16 millió forintot fizettek ki. Részt vettek továbbá egy szingapúri eseményen, a 2016-os Asia Clean Energy Summit-on, ahol ugyan nem egyértelmű, hogy kiállítottak-e, de a cég beszámolója szerint elköltöttek 4,6 millió forintot egy együttműködési megállapodásra.

A 2016 végi állapotok szerint a cégnek 590 millió forint volt a tőketartaléka, így ha az 50 milliós befektetési összegekkel számolunk, akkor 12 befektetésre elegendő pénzük lehet. De ha ilyen ütemben költik el a pénzt, akkor sokkal kevesebb, mert a működés fel fogja emészteni a következő években.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet drone technologies mvm Poizo power-to-gas samrt charging SFL smart future lab smart future lab zrt Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.