Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. február 13. 06:57 Közélet, Pénz

Titokzatos magánemberektől kértek kölcsön a parlamenti képviselők több százmillió forintot

Bárkivel előfordulhat, hogy megszorul hónap végén és egy ismerőstől vagy családtagtól kér áthidaló kölcsönt. Majd miután megérkezik a fizetés, törleszti a tartozását. Vannak, akik lakásvásárlásra vagy autóvételhez kérnek nagyobb magánkölcsönöket, igaz, ez már egyre ritkább. De azért a modern pénzügyi rendszer kínál már megoldásokat az ilyen helyzetekre, ott van például a folyószámlahitel vagy a különböző banki hitelkonstrukciók, lízingtermékek.

Érdekes módon a messze átlagon felül kereső országgyűlési képviselőkhöz ez az információ nem jutott el minden esetben. Tavaly a parlamenti képviselők 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tartozik valakinek, összesen 352,3 millió forinttal. (Már ha hihetünk a vagyonnyilatkozatoknak: ha egy politikus nem a valóságnak megfelelő információkat oszt meg itt a közvéleménnyel, annak nincs jogi szankciója.)

Ezt onnan lehet tudni, hogy a választott politikusok vagyonnyilatkozatában van egy rubrika, ahová a magánszemély felé fennálló adósságot kell feltüntetni. Mivel nem kell megmondani, hogy kitől származik a pénz, így azt sem lehet tudni, hogy miért és mennyi időre adtak kölcsön a képviselőknek. Tavalyelőtt még valamivel többen, 34-en tartoztak ismeretlen magánszemélyeknek, igaz, akkor hajszálnyival kevesebb pénzzel lógtak, 341,1 millió forinttal.

„A magánkölcsön intézménye sok esetben a pénzmosás egy fajtája”, mondta a G7-nek Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. Ez arra szolgálhat, hogy leplezze a megmagyarázhatatlan gazdagodást, vagyis elfedje az adózott jövedelem és a tényleges vagyoni helyzet közötti űrt. Ligeti szerint ez nemzetbiztonsági kockázat is lehet, hiszen a politikusok ezekeben az esetekben nem az intézményes úton vettek fel kölcsönöket.

Ha valaki banknak tartozik, az is nagy kitettség, de ha nem tud fizetni az adós, akkor ismertek a következmények: a pénzintézet felmondja a kölcsönszerződést, végrehajtást rendel el. A magánkölcsönre ez már nem igaz, így könnyen zsarolhatóvá válik a politikus. A politikusokra vonatkozó szabályok egyébként is felvetik a kettős mércét, hiszen míg egy átlagpolgár magyarázkodását, miszerint „egy hozzám érzelmileg közelálló magánszemély” adott kölcsön, nem fogadná el az adóhivatal, az országgyűlési képviselő esetében teljesen legális a titokzatos barát, vagy ismerős által adott kölcsön intézménye.

Jellemzően kormánypárti politikusok esetén gyakori jelenség a nagy összegű magántartozás

– mondta Ligeti.

A vagyonnyilatkozatok alapján kiderült, hogy a harminc képviselőből 23 kormánypárti (Fidesz-KDNP), ők összesen 313,9 millió forinttal lógtak, miközben az ellenzéki politikusok (három-három MSZP-s és jobbikos, illetve egy független) tartozása csupán 38,4 millió forintot tett ki tavaly. Egy évvel ezelőtt az ellenzékiek tartozása tízmillió forinttal volt magasabb, míg a kormánypárti politikusoké 21,6 millióval alacsonyabb.

Úgy tűnik tehát, hogy hiába szárnyal a gazdaság, hiába rekord alacsony a kamatkörnyezet, a kormánypárti politikusok nem profitálnak a javuló gazdasági mutatókból, egyre nő a tartozásuk, újabb kölcsönöket kaptak az ismerőseiktől. Az ellenzéki képviselők viszont valamennyivel le tudták építeni magántartozásaikat.

Különösen érdekes, hogy a magánszemélyeknek tartozó politikusok alig tartoznak bankoknak, közben viszont jelentős megtakarításaik vannak.

A grafikon alapján talán az lenne életszerű, ha pénzintézettől vettek volna fel nagyobb összegű hitelt, vagy ha már ismerőshöz fordultak, akkor a megtakarításaikból törlesztették volna a fennálló magántartozás legalábbb egy részét.

 

A legtöbb pénzzel a fideszes Szatmáry Kristóf tartozik magánszemélynek, miután a tavalyi bevallása szerint 34 millió forintra nőtt a 2015-ben kölcsönkért 25 millió forintos adóssága. Szorosan mögötte végzett 32 milliós kölcsönével Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, ő egy évvel korábban még 40 millióval tartozott magánszemélynek – igaz, a tavalyi év volt az első, amikor mérsékelni tudta az adósságát, amely az évek folyamán folyamatosan nőtt a 2011-es 16,5 millió forintról. Lázárnak 12 millió forintos készpénzállománya is van, ebből akár az adósságát is csökkenthette volna.

Harmadik helyen Szijjártó Péter külügyminiszter áll, a szüleitől a Dunakeszin lévő ház megvásárlására kölcsönkért 30 millió forinttal. Őt követi egy új szereplő, L. Simon László fideszes képviselő, aki 28 millió forintot kért kölcsön tavaly egy ismeretlen magánszemélytől. Régi szereplő a listán Kara Ákos kormánypárti képviselő, aki 2011-ben 1,3 millió forintot kapott valakitől, amit 2015-ig kellett visszafizetnie. Nem tudni, hogy ez sikerült-e, esetleg uzsorás csapdájába került, mindenesetre tavaly már 22,7 millió forinttal tartozott magánszemélyeknek. Őt követi Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, aki 2012-ben lépett az eladósodottság útjára, tavaly 18,2 millió forinttal tartozott valakiknek.*Becsó Zsolt, Bene Ildikó, Bíró Márk, Bóna Zoltán, Dankó Béla, Farkas Flórián, Gelencsér Attila, Győrffy Balázs, Kara Ákos, Kósa Lajos, L. Simon László, Lázár János, Lezsák Sándor, Móring József Attila, Pesti Imre, Rogán Antal, Szászfalvi László, Szatmáry Kristóf, Szijjártó Péter, Tasó László, Varga Gábor, Vittányi István József, Witzmann Mihály, Ander Balázs, Dúró Dóra, Sneider Tamás, Szabó Tímea, Kiss László, Lukács Zoltán, Velez Árpád. (<- a teljes lista a csillag gombra nyomva nyílik ki.)

 

Megkerestük a képviselőket, hogy kitől és miért kértek kölcsön, de csak hárman válaszoltak, a kormánypárti képviselők közül egyedül L. Simon László. A politikus szerint olyan dolgokra kérdeztem rá, amelyek magánügyek, ezért nem kívánta kommentálni a vagyonnyilatkozatában egyébként a „törvény által előírtak szerint kitöltött” adatsort. Dúró Dóra, a Jobbik képviselője férjével közösen kapott a családtól 7,5 millió forintot házvásárláshoz, amire egyébként banki hitelt is fel kellett venniük. „Eddigi nyolc év képviselőségem alatt kétszer kértem kölcsön” – mondta Sneider Tamás, szintén Jobbikos politikus. Ő is házvásárlásra, illetve felújításra kapott a rokonoktól 3,5 millió forintos kölcsönt, miután elvált a feleségétől.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz kölcsön országgűlési képviselők vagyonnyilatkozat Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.