Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. február 5. 11:11 Közélet, Világ

Németországban a rendőrök legalizálnák a marihuánát

Intelligens és célszerű lépés lenne a marihuána legalizálása – jelentette ki a német bűnügyi rendőröket tömörítő érdekvédelmi szervezet, a BDK. André Schulz, a szervezet vezetője szerint el kell fogadni, hogy az emberiség történetében mindig is használtak kábítószereket. A Der Spiegel a Bild című napilapra hivatkozva ír arról , hogy a legalizáció nem vonatkozna más drogra, csak a kannabisz fogyasztását dekriminalizálná a szövetség.

“Sokkal jobb megoldások is vannak a drogpolitikában, mint a tiltás és a fogyasztók megbélyegzése” – mondta Schulz. Szerinte inkább a felelős kábítószer-fogyasztásra kellene a társadalmat. Emellett hatékony gyermek- és ifjúságvédelmi rendszert kellene működtetni. A rendőrségi érdekvédelmi szervezet javaslata szerint beszívva továbbra sem lehetne autót vezetni Németországban, bár nehéz ezt ellenőrizni, hiszen előző napi marihuána-fogyasztás esetén is jelez a műszer.

 

Németországban tavaly márciusban engedélyezték az orvosi célú kannabisz-fogyasztást, elsősorban fájdalomcsillapításra. A marihuánát kizárólag az orvosok írhatják fel receptre, de a betegbiztosítóknak is hozzá kell járulniuk. A jogszabályok szerint csak abban az esetben írhatják fel a a betegnek a marihuánát, ha a „hagyományos terápiák csődöt mondtak”. Az elmúlt tíz hónapban 13 ezer kérvény érkezett, de csak ezret hagytak jóvá. Ez több a vártnál, a hatóságok a törvénymódosításakor arra számítottak, hogy évente hétszázan váltják ki az engedélyt.

Hiába támogatja éppen a rendőröket tömörítő érdekvédelmi szervezet a marihuána legalizálását, a németek többsége ellenzi azt. A felmérések szerint a többség egyet ért az orvosi célú kannabisz-használattal, de kétharmaduk nem támogatja a teljes legalizálást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ legalizálás Marihuána németország rendőrség Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.