Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. január 2. 18:11 Közélet

Húsz éve nem pörgött még annyira az európai gazdaság, mint most

Viszonylag jól mennek most a dolgok a magyar gazdaságban, és ezt jelentős mértékben annak köszönhetjük, hogy a világ összes fontos gazdasága összehangoltan bővül. Ilyenre évek óta nem volt példa, és mivel a magyar GDP 90 százalékának megfelelő értékben exportálunk árukat, ezért itthon is lehet érezni ennek hatásait.

Azt, hogy a jövőben hogyan fog alakulni a gazdaság teljesítménye, a tapasztalatok szerint a legjobban a beszerzési menedzserindex (pmi) nevű mutató szokta megmutatni. Ezt a mutatót gyakorlatilag a különböző országokban lévő vállalatok közvélemény-kutatásaként érdemes felfogni: megkérdeznek a cégek vezetőitől, hogyan terveznek a közeljövőre, és ezekből a válaszokból kijön egy index, ami ha 50-nél nagyobb értéket mutat, akkor bővülésre lehet számítani, ha pedig alacsonyabb, akkor visszaesésre. (A felmérések nagy részét készítő IHS Markit feldolgozóipari és szolgáltatószektori pmi-ket állít össze országonként, előbbi könnyebben mérhető, és ezért pontosabb is.)


Mint látható ezen az ábrán, a feldolgozóipari pmi 1997 vége óta még soha nem volt olyan magas az eurózónában, mint 2017 decemberében. A decemberi szám 60,6 volt az egész valutablokkban, ami húszéves rekord, az euró bevezetése óta nem termeltek ilyen lelkesen a gyárvezetők. Ez arra utal, hogy idén az év első felében akár gyorsulhat is az ipari termelés növekedése a tavalyihoz képest.

Az osztrák gazdaság szédítő tempóban megy (64,3 pont), de Németország, Hollandia, Franciaország és Olaszország feldolgozóipara is rekord- vagy rekordközeli sebességgel bővül. A görög iparban visszafogottabb a lelkesedés (53,1 pont), de legalább itt is bővülésre készülnek a cégek, a mutató itt is utoljára a válság előtt volt ilyen magas.

A felmérésből kiderül, hogy az ipari cégek különösen a tőkeberuházások terén aktívak, azaz gépeket vesznek, amivel még hatékonyabbak lehetnek. Az európai cégek arról is beszámoltak, hogy kezdik érezni az ilyen fellendülésekkel gyakran együtt járó áremelkedések hatásait.

A nyugat-európai országok húzzák magukkal a kisebbeket, a cseh mutató 59,8 pont (hat és féléves rekord), a lengyel 55 (három éves rekord), az MLBKT által összeállított magyar beszerzési menedzserindex pedig 60 pont volt decemberben. Több részmutatóban is rekord volt a december a magyar gyárakban, az utóbbi három évben 52 pont volt a mutató átlaga. Többek között a foglalkoztatottsági és az új rendeléseket mérő index sem volt még olyan magas decemberben, mint most.

De nem csak az eurót használó országok és a tőlük közvetlenül függők mennek ilyen jól. A globális feldolgozóipari pmi is utoljára a válság utáni fellendülés idején, 2010-ben volt olyan magas, mint most. Az Egyesült Államokban, Kínában és délkelet-ázsiai országokban is egészséges ütemben bővítenek a gyárak, egyedül Nagy-Britanniában esett a mutató decemberben váratlanul.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.