Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. december 8. 17:59 Közélet

Ha életképes, akkor miért kell uniós támogatás egy magyar cégnek?

Az Európai Unió olyan feltételekkel juttatja forrásokhoz a tagállamokat, amely önmagában a korrupció melegágya. Ezzel az elsőre meglepő mondattal indította előadását Surányi György korábbi jegybankelnök a Transparency International Magyarország (TI) „jogállamiság és európai uniós források” című konferenciáján. A közgazdász professzor szerint a rendszer legnagyobb problémáját az üzleti szférának juttatott vissza nem térítendő támogatások jelentik, ezekben ugyanis kódolva van a korrupció.

Ha ugyanis a magánszektort “ingyen” pénzzel támogatják, annak két következménye lehet. Ha olyan projektek valósulnak meg, amelyek piaci körülmények között nem lennének életképesek, azok rontják az ország versenyképességét. Ha viszont olyan fejlesztéseket támogatnak, amelyek piaci alapon is megvalósulnának, akkor nincs szükség uniós pénzre, így azt egyszerűen ellopják. A kettő kombinációja, amikor olyan beruházásokat finanszíroznak amelyek nem teljesen életképtelenek, és a támogatás egy részét zsebre lehet tenni.

Surányi szerint ez minden országban serkenti a korrupciót, de a hatása annál károsabb, minél centralizáltabb a politikai rendszer. Itthon pedig egyre centralizáltabb, ezért növekszik a korrupció szintje exponenciálisan az elmúlt időszakban.

Emellett a kérdés Magyarország esetében azért is kardinális, mert az uniós források egyik legnagyobb haszonélvezője. Tavaly 3,6 milliárd euróval (közel 1800 milliárd forinttal) több pénz jött az uniótól, mint amennyit befizettünk. Ez a teljes bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 3,3 százaléka, ami Románia és Bulgária után a harmadik legmagasabb arány az egész EU-ban. Volt azonban az elmúlt időszakban ennél nagyobb is, 2014-ben például az 5,7 milliárd euró a GNI 5,6 százalékát közelítette.

Erre hívta fel a figyelmet Martin József Péter is, kiemelve, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusban mintegy 25 milliárd euró érkezik Magyarországra. A TI ügyvezető igazgatója szerint ezek elosztása sokszor részrehajló, az esetek többségében a projekteket túlárazzák, így több 100 milliárd forint kerül illetéktelen kezekbe. Ez pedig nem választható el attól, hogy Magyarországon a jogállamiság fokozatosan épül le az elmúlt években, hiszen – mint fogalmazott – a korrupciós kitettség és a jogállamiság kéz a kézben jár.

 

Érdekes kérdés, hogy vajon tehet-e bármit az EU annak érdekében, hogy ezek a folyamatok megforduljanak. A TI konferenciájára meghívott szakértők többnyire egyetértettek abban, hogy az uniónak sok eszköze nincs megregulázni egy renitens tagállamokat. Ehhez valószínűleg még az is kevés lenne, ha elzárnák a pénzcsapokat, már ha erre lenne egyáltalán lehetőség. Épp ezért, ha azt szeretnénk, hogy a jogállamiság erősödjön hazánkban, nem szabad kívülről várni a segítséget.

Piacgazdaságot, jogállamiságot minden ország csak saját magának tud teremteni

– mondta Csaba László egyetemi tanár.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet korrupció Transparency International uniós támogatások Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.