Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. november 22. 06:49 Közélet

A politikával együtt a tao-milliárdok is megérkeztek a kézilabdába

A hazai sport átpolitizáltságának egyik legkézzelfoghatóbb jele, hogy a sportszövetségeket tulajdonképpen megszállták a kormánypárti politikusok, illetve Fidesz-közeli üzletemberek. Ennek hatása pedig – még úgy is, hogy a rendszert a sportágak csak szűk körére terjesztették ki – a tao-támogatásokban is meglátszik.

A legjobb példa erre a kézilabda, amelybe soha nem látott mennyiségű pénz áramlott az elmúlt két évben tao-nak köszönhetően.   

Név  Szövetség Pozíció Politikai tisztség 
Kocsis Máté Kézilabda elnök a VIII. kerület polgármestere (Fidesz)
Bánki Erik Labdarúgás elnökségi tag a parlament gazdasági bizottságának elnöke (Fidesz)
Szalay Ferenc Kosárlabda elnök Szolnok polgármestere (Fidesz)
Cser-Palkovics András Kosárlabda elnökségi tag Székesfehérvár polgármestere (Fidesz)
Cser-Palkovics András Jégkorong elnökségi tag Székesfehérvár polgármestere (Fidesz)
Misovicz Tibor Jégkorong elnökségi tag az igazságügyi minisztérium helyettes államtitkára
Kovács Ferenc Röplabda elnök Nyíregyháza polgármestere (Fidesz)
Németh Szilárd Birkózás elnök a Fidesz frakcióvezető-helyettese és alelnöke
Csampa Zsolt Vívás elnök önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkár
Szűcs Lajos Tenisz elnök a költségvetési bizottság alelnöke (Fidesz)
Kepli József Ökölvívás elnökségi tag Hévíz alpolgármestere (Fidesz)
Pajna Zoltán Ökölvívás alelnök a hajdú-bihari közgyűlés elnöke (Fidesz)
Nátrán Roland Asztalitenisz elnök a gazdasági tárca volt államtitkára, volt Eximbank-vezérigazgató
Kósa Lajos Korcsolya elnök a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős miniszter
Bathó Ferenc Korcsolya alelnök gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár
Molnár Attila Sportlövészet alelnök Komárom polgármestere (Fidesz)
Tuzson Bence Műugrás elnök kormányzati kommunikációért felelős államtitkár
Deutsch Tamás MOB alelnök a Fidesz Európa Parlamenti képviselője

   
A 2015/2016-os idényben 21,2, egy évvel később ennél is több, 27,2 milliárd forintot fizettek különböző magyar cégek az államkassza helyett kézilabdacsapatoknak. Ezzel mindkét szezonban az összes tao-támogatás egyharmada érkezett ebbe a sportágba, a teljes összeg pedig még azt is meghaladja, amihez a labdarúgás jutott ugyanebben az időszakban. Pedig miközben a kézilabdában évi 300-350 körül alakul az igénylő csapatok száma, addig a futballban jellemzően az 1200-at is meghaladja.

A kézilabdába érkező támogatások összege érdekes módon pont azt követően ugrott meg, hogy a szövetség élére Kocsis Mátét nevezték ki. A nyolcadik kerületi polgármester, aki az idő tájt a Fidesz kommunikációs igazgatójaként is ténykedett, 2015 áprilisában váltotta a családi okokból visszavonuló Vetési Ivánt a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöki székében.

 

Elsőre akár erőltetettnek is tűnhet a a támogatások hirtelen emelkedését Kocsis kinevezéséhez kötni, ám van ennél közvetlenebb kapcsolat is. A 2015/16-os és az ezt követő tao-idény két legnagyobb nyertese ugyanis így vagy úgy kötődik Józsefváros polgármesteréhez.

Közvetlenebb kapcsolata az FTC Kézilabdasport Nonprofit Kft-vel van a politikusnak, Kocsis ugyanis a ferencvárosi klub alelnöke. A céghez az említett két idényben összesen 1,78 milliárd forintnyi tao-támogatás érkezett, két és félszer annyi, mint az előző négy évben összesen. Az ugrás részben annak köszönhető, hogy a vállalat jelentős összeget igényelt és kapott infrastruktúra fejlesztésre, de az, hogy pontosan mire, az nem teljesen egyértelmű. A cég ugyanis a sportfejlesztési programját – a többi szakosztály tao-dokumentumaival ellentétben – nem tette közzé honlapján, és kérésünkre sem küldték meg, mire tervezik költeni a százmilliókat.

Ennél is érdekesebb Kocsis Máté és a kézilabda eddig legnagyobb tao-támogatásának viszonya. A legeredményesebb férfi kézicsapatot fenntartó, időközben Mészáros Lőrinc állandó üzlettárásnak, Szíjj Lászlónak a tulajdonába kerülő Veszprém Handball Team Zrt. még a 2015/2016-os szezonban kapott 1,74 milliárdos támogatást, aminek jelentős hányadát egy csarnoképítésre szánták. Mindez azért érdekes, mert az együttesnek elég komoly saját pályája van.

A Veszprém Aréna ugyan nem a Veszprém Handball Team Zrt, hanem a helyi önkormányzat tulajdonában van, de semmi nem veszélyezteti, hogy a csapat itt játsszon. Sőt a helyzet így még kényelmesebb is a sportvállalkozásnak, hiszen nem nekik kell vesződni a csarnok fenntartásával, és ami talán ennél is fontosabb, nem is ők fizetik a hitelből épült létesítmény évi több százmilliós törlesztőrészleteit sem (ezt egyébként az önkormányzattól átvállalta az állam, és a furcsa pénzügyi kapcsolat is hozzájárult ahhoz, hogy Mészáros Lőrincék átvehették a hatalmat Veszprémben).

A lényeg, hogy a Veszprémnek nincs szüksége új csarnokra, így a hatalmas támogatás elég meglepő fejlemény volt. Persze csak addig, amíg ki nem derült, hogy nem is Veszprémben, hanem Balatonalmádiban, egy, a főváros VIII. kerületének tulajdonában álló gyermeküdülőben húzzák fel a csarnokot. Sőt nem is csak azt: a teljes tábor megújul a projekt keretében.

Az elmúlt két idény támogatásainak köszönhetően a Fradi és a Veszprém a kézilabda tao-toplistájának első két helyén áll. A rangsort egyébként itt különösen körülményes volt összerakni, a szövetség ugyanis nem kívánt válaszolni közérdekű adatigénylésünkre, amelyben a legtöbb támogatást összegyűjtők listájára kérdeztünk rá. Bár ez más sportágnál is előfordult (teljes rangsort csak a kosárlabda szövetségtől kaptunk) a kézilabdában olyan formátumban töltötték fel az adatokat a honlapra, mintha direkt az lett volna a cél, hogy senki ne lássa át őket. Ennek ellenére kísérletet tettünk az összesítésre.

 

A toplista elején nem meglepő módon az FTC és a Veszprém mellett ott van a szegedi csapatot működtető Pick Kézlabda Zrt. és a Győri ETO is, akad azonban több olyan együttes, ahol egy-egy nagyobb projekt húzta fel a támogatási összeget. Ilyen például a Vác, amely mindössze egy szezonban (2015/16-ban) kapott tao-pénzt, ám akkor több, mint 1,3 milliárd forintot, azért, hogy létrehozhassák a Dunakanyar Kézilabda Akadémiát a hozzá tartozó sportkomplexummal. Hasonló a helyzet a Sárospataki Református Kollégium esetében és a marcali Niké Sportegyesülettel is. Utóbbi néhány millió forintot ugyan szinte minden szezonban kapott, ezt azonban tavaly egy jókora, egymilliárd feletti összeggel fejelték meg. Hogy mindezt mire költik, azt nem tudni, az egyesület elnökét, Balogh Vilmost ugyanis hiába kerestük, nem válaszolt kérdéseinkre.

Az eddig említett esetek egyáltalán nem egyediek, az elmúlt két szezonban – a jégkoronghoz és a vízilabdához hasonlóan – a korábbiakhoz képest a kézilabda szövetség is sokkal lelkesebben hagyott jóvá infrastrukturális fejlesztéseket. Szintén csarnoképítésre kapott pénzt például a balatonfüredi, a hatvani, a siófoki és a kisvárdai kézicsapat, illetve a székesfehérvári Köfém is.

Közélet kézilabda tao-támogatás. Veszprém Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2022. december 1. 04:34 Közélet

Halk szavú és békés volt az egyházi iskolák tanárainak demonstrációja, mégis új helyzetet teremtett

Az egyházi iskolákkal kivételezik a kormány, de ez nem látszik a tanárok bérén

Pálos Máté
2022. november 26. 19:03 Közélet

A mai tanártüntetés előtt adott pluszpénzt a kormány az egyházi iskoláknak

Magyarázhatja a rendeletek időzítését, hogy az egyházi iskolákban dolgozó tanárok első tömeges és nyílt különdemonstrációja óta ez az első jelentős pedagógusmegmozdulás.

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Fontos

Schaffhauser Tibor
2022. december 4. 17:55 Világ

Van-e még jövője a klímakonferenciáknak?

Fontos eredmény, ha minden évben az egész világ a klímaváltozásra fókuszál legalább két hétig, de lehetséges, hogy nem indokolt ehhez egy ekkora utazó cirkusz.

Bucsky Péter
2022. december 4. 04:34 Pénz

A tanárok gyorséttermi bért, a sportolók havi 1,6 milliós fizetést kapnak, a magyar edzők brit szinten keresnek

Az 50 év alatti általános iskolai tanárok és óvodapedagógusok kevesebbet keresnek, mint a titkárok és titkárnők, de a legtöbb gépkezelő is jobban keres.

Bogár Zsolt
2022. december 3. 15:45 Élet

Szimbiózisban: együtt vagy egymás ellen?

Hétfőn indul az új sorozat a G7 Holnap-on az állami és a magánegészségügy együttéléséről.