Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2017. október 26. 10:20 Közélet

Látszik, hogy nincs már elég munkára fogható ember, de így is van feljebb

Kis híján 50 ezer fővel többen dolgoztak Magyarországon 2017 harmadik negyedévében, mint a másodikban. Ráadásul ez a látványos bővülés mind a hazai nyílt munkaerőpiacon valósult meg, vagyis nem közmunkásokról és külföldre ingázó munkavállalókról van szó. Eközben a munkanélküliek száma eddig nem látott szintre fogyatkozott.

Július és szeptember között 4 millió 149 ezren dolgoztak itthon az elsődleges munkaerőpiacon, ami új csúcsot jelent.

Egy év alatt közel 100 ezer új piaci állás jött létre. Tavaly ugyanekkor 130 ezer fős volt az éves növekedés, tehát elkezdett lassulni a foglalkoztatottság bővülésének üteme, ami a munkaerőhiánynak tudható be.

Az egész éves növekedésben nagy súlya van a harmadik negyedév adatainak, ugyanis jellemzően ilyenkor veszik fel a legtöbb új munkavállalót a cégek.

 

A munkaerő-felmérés becslései szerint 111 ezren ingáztak Magyarországról külföldre dolgozni 2017 harmadik negyedévében, ami nem jelent lényegi változást az előző negyedévekhez képest. Szakértői becslések szerint a valóságban ez a szám ennek háromszorosa lehet, ugyanis a felmérés készítői sok háztartást nem érnek el éppen amiatt, hogy külföldön dolgoznak.

A közmunkások száma egy negyedév alatt 15 ezer fővel csökkent, 191 ezerre. Mivel eközben a foglalkoztatottság szépen nőtt és a gazdaságilag aktívak száma is mindenkori csúcsra ért, arra következtethetünk, hogy programokból kilépő közfoglalkoztatottaknak sikerült piaci állást találniuk. Utoljára 2015 elején mért ennél alacsonyabb közmunkás-létszámot a KSH.

A munkanélküliek munkaerő-felmérésből becsült száma is tovább csökkent a harmadik negyedévben, most először 190 ezer fő alá ment a létszám. A KSH becslésével szemben a munkaügyi hivataloknál 270 ezer embert tartottak nyilván álláskeresőként július és szeptember között, azonban ez a statisztika is csökkenést mutat az előző negyedévekhez képest. A KSH munkanélküliségi rátája 4,1 százalékra csökkent, míg a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál nyilvántartott álláskeresők aktívakhoz viszonyított aránya 5,8 százalék.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyszerre vagyunk a teljes foglalkoztatottság és a teljes kilátástalanság országaAz ország keleti végén tízszer annyi állástalan van, mint nyugaton, egész régiók kerültek lehetetlen helyzetbe. Azt is elmondjuk, mi a kiút.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet foglalkoztatottság közfoglalkoztatás KSH munkaerőhiány munkaerőpiac munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.