Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2017. október 25. 18:33 Közélet

Még nem jutott elég pénz a magyar sportkluboknak, új kedvezményeket kaphatnak

Tiba István fideszes országgyűlési képviselő, az NB I-es Balmazújvárosi FC elnöke kedden benyújtott egy törvényjavaslatot a parlamentnek, amely lényegében eltörölné a focicsapatok és más sportvállalkozások iparűzésiadó-fizetési kötelezettségét, valamint visszamenőlegesen idén szeptembertől megszüntetné a hivatásos sportolók foglalkoztatása után fizetendő terhet.

A javaslat értelmében a hivatásos sportolókat versenyeztető sportvállalkozásoknak a főtevékenységükkel összefüggésben szerzett bevételeik után, így a belépőjegy- és bérlet-eladásokból, a reklámközzétételekből és a szponzori szerződésekből származó forrásaik után nem kellene iparűzési adót fizetniük.

A helyi iparűzési adót a nettó árbevételük alapján fizetik a vállalkozások, mértéke 1-2% között van, attól függően, hogy hol van a székhelye a cégnek. Budapesten 2 százalékos kulcsot alkalmaznak. Az intézkedés a legtehetősebb Ferencváros fociklubnak 88 millió forintot spórolna meg, ha a tavalyi, 4,4 milliárd forintos árbevételét nézzük.

A módosító másik lényeges pontja szerint pedig eltörölnék a játékosok bére után fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho), ráadásul visszamenőlegesen, idén szeptembertől. A 20 százalék mértékű adó elengedése egy havi bruttó 7-8 millió forint körül kereső top focistánál milliós megtakarítást eredményezhet egy klubnak, igaz, kevesen keresnek ennyit itthon. Jellemzően százezres összeg lehet az, amit játékosonként megtakaríthatnak, ha megszavazzák a törvénymódosítást.

A javaslatban jól meg is indokolták, hogy miért nem elég a magyar focinak és a többi sportágnak az a több százmilliárd forint, amit az elmúlt években adókedvezmények, támogatások formájában kaptak az államtól.

A sportvállalkozások feladataira tekintettel, működésük segítése érdekében indokolt a kedvezmény. És kész.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet ekho foci iparűzési adó sport sportklub Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.