Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2017. október 19. 15:07 Közélet

Nagy pénzosztást rendeztek nyár végén a minisztériumokban

Augusztusban a legalább öt fős cégeknél dolgozók nettó 200 ezer forintot, a központi költségvetésnél dolgozók pedig nettó 216 ezer forintot vihettek haza átlagosan – derült ki a KSH csütörtökön közzétett bérstatisztikájából. Ezek a számok nem tartalmazzák a közmunkások béreit.

 

Reálértéken és országos szinten a nettó fizetések 9,1 százalékkal voltak magasabbak a nyár utolsó hónapjában, mint egy évvel korábban. Ugyanez a növekedés csak a vállalkozások körében 8,6 százalékos volt, míg a költségvetésnél dolgozók nettó reálbére 11 százalékkal volt magasabb.

Az állami béremelési programoknak köszönhetően a költségvetésnél dolgozók fizetése az elmúlt két évben gyorsabban nőtt, mint a versenypiaci munkavállalóké. Ez azért van, mert ezek az életpálya-modell programok jellemzően az alacsonyabb fizetési kategóriájú állami dolgozókat érintik, akiknél egy relatíve kisebb összegű emeléssel is százalékosan nagyobb bérnövekedést lehet elérni.

 

A vállalkozások augusztusban nem nagyon hajtottak végre további béremeléseket az előző hónaphoz képest, a prémiumok, jutalmak nélküli rendszeres bruttó fizetések mindössze ezer forinttal nőttek, 288 ezer forintra.

Az egész évet tekintve azonban még mindig szép a bérdinamika: az év első nyolc hónapjában jutalmakkal együtt 11,1 százalékkal, jutalmak nélkül 11,4 százalékkal emelték a bruttó fizetéseket a legalább öt fős cégek. Ehhez a drasztikus minimálbér-emelés mellett a munkaerőhiány miatti fokozódó bérverseny is hozzájárult.

A költségvetési dolgozók bérnövekedését az húzta fel augusztusban, hogy a központi közigazgatásban nagy, egyszeri pénzosztást rendeztek.

Július és augusztus között 113 ezer forintot ugrott az általános közigazgatásban dolgozók bruttó fizetése, így nettó értelemben átlagosan 75 ezer forinttal többet vihettek haza.

Az elmúlt három év adatait elnézve augusztusban mindig osztottak jutalmakat a minisztériumokban, de még sosem volt bruttó értelemben hat számjegyű az ugrás. A rendszeres fizetések összege ugyanakkor  itt sem változott.

 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet állami szektor bérek béremelés központi közigazgatás versenyszektor Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.