Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. október 17. 10:35 Közélet

Egymilliárdos jégcsarnokot épít a nem túl vagyonos győri hokiklub

A napokban kezdődik a társasági adó-felajánlásból (tao támogatásból) finanszírozott győri jégcsarnok kivitelezése, derül ki a közbeszerzési adatbázisból. Az erről szóló megállapodást október elején írta alá a Győri ETO HC, illetve a beruházásra kiírt közbeszerzés nyertese a Fodor Építőipari Kft. Utóbbi cég a névadó Fodor Géza Szabolcs mellett részben Paár Attila tulajdonában áll.

A győri Paár neve hasonló sportberuházások kapcsán lehet ismerős. Mások mellett az ő érdekeltsége az MTK-stadiont, és a vizes vb-re felhúzott óriás ugrótornyot is jegyző West Hungária Bau Kft, illetve most már közvetetten tulajdonos a 150 milliárdos új Puskás arénát építő Magyar Építő Zrt-ben is.

A vállalkozó Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal is üzletelt: az ő érdekeltsége szerezte meg azt a részben Tiborcz tulajdonában álló Elios Innovatív Zrt.-t, amely ezt megelőzően sorra nyerte az EU-s forrásból finanszírozott közvilágítás-korszerűsítési projekteket.

A győri csarnok befejezésére elvileg 350 napja van a kivitelezőnek, ekkorra el kell készülnie mind magának az 1200 fő befogadására alkalmas csarnoknak, mind az elé tervezett fogadóépületnek, a hozzá csatolt VIP terasszal. A kétütemű projektre a szerződés szerint összesen 1,03 milliárd forintot költhetnek, amiből több mint 300 milliót opcionálisan lehívható tételekre szánnak. Egyébként nem ez az első jégkoronghoz kapcsolódó beruházás a városban, korábban már kialakítottak fedett jégfelületet, és húztak sátrat egy szabadtéri jégpálya fölé.

Vecsei Károly, az egyesület elnöke kérdésünkre elmondta: a több idényen áthúzódó projektet nem kizárólag egy év tao-felajánlásaiból finanszírozzák. Ez egyébként nem is lenne elég, a Győri ETO HC számára ugyanis tavaly 538 millió, az idén pedig ennél is kevesebb, mindössze 188 milliós támogatást hagyott jóvá a jégkorong szövetség. Utóbbi nagy részét ráadásul utánpótlás nevelésre. Az elnök tájékoztatása szerint ezekből, illetve a jövő évi tao-pénzből szeretnék finanszírozni a beruházást (a tao-rendszer lényege, hogy a felajánló cégek ahelyett, hogy az államkasszába fizetnék be társasági adójukat, illetve annak egy részét, egy sportszervezetnek adják azt).

Vecsei Károly jelezte, a fejlesztések fokozatosságára azért van szükség, mert az ETO nem különösebben vagyonos egyesület. Beszámolója szerint a klub tavaly kevesebb, mint 290 millió forintból gazdálkodott, aminek közel 80 százaléka támogatásból (többnyire vélhetően tao-ból) származott.

A győri csarnok egyébként véletlenül sem az egyetlen, sőt messze nem a legnagyobb ilyen jellegű beruházás Magyarországon. A stadionprojektek fokozatos kifutásával egyre több sportcsarnokfejlesztést jelentenek be. Mások mellett épül hasonló sportkomplexum hatmilliárdért (szintén tao-pénzből) Felcsúton, lesz multifunkcionális sportcsarnok Kisvárdán, illetve Tatabányán is. Utóbbi a legnagyobb beruházás ezen a területen, szeptember közepén különített el rá a kormányzat 15,2 milliárd forintot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Győri ETO sportcsarnok tao-támogatás. Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.