Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2017. október 12. 14:33 Közélet

Újratárgyalják a járulékcsökkentést, a vártnál nagyobb könnyítés jöhet

A kormányközeli Magyar Idők eddig kiszivárogtatott infói alapján nagyon úgy tűnik, hogy a következő hetekben, hónapokban hozzányúlnak a tavaly novemberi bérmegállapodáshoz, és a választások évében az eredetileg tervezetthez képest nagyobb járulékcsökkentést kaphatnak a munkaadók. Sőt, nem kizárt, hogy a dolgozóknál is több pénz maradhat.

A kormány, illetve a munkaadói és munkavállalói szakszervezetek éppen ma kezdik meg a jövő évi béremelésekről szóló egyeztetéseket. A novemberben megkötött bérmegállapodásban a 2018-as minimálbér-emelést és munkáltatói járulékcsökkentést is előre rögzítették, azonban nyár végén már olvasni lehetett arról, hogy a cégek a megbeszéltnél több könnyítést fognak kérni.

A minimálbér összege idén 15 százalékkal nőtt, a garantált bérminimum, vagyis a legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörben dolgozók legkisebb bére pedig 25 százalékkal emelkedett, ami a korábbi évek emeléseihez képest példátlan. Hogy a cégek ne rokkanjanak bele teljesen a béremelésekbe, a kormány 5 százalékpontot engedett a szociális hozzájárulási adóból, így a bruttó béreknek 27 helyett idén már csak a 22 százalékát kell befizetniük ezen a jogcímen az állam zsebébe.

Az őszi paktum a 2018-as évre a minimálbér további 8 százalékos és a garantált bérminimum további 12 százalékos emelését írja elő. Ez óriási pluszterhet jelent majd a cégeknek a tavalyi drasztikus emelés után, különösen a tőkegyenge és nem túl versenyképes magyar kis- és középvállalkozásoknak. Ehhez képest a munkaadói járulék csak 2,5 százalékponttal, 19,5 százalékra csökkenne jövőre.

Ha a foglalkoztatók ezzel elégedettek lennének, ha nem jönnének választások, és ha a kormány nem tudna ennél több bevételről lemondani… De egyik sem igaz.

Ezek alapján jó esély van rá, hogy a tervezettnél nagyobb ütemben csökkenhet a munkáltatói járulék jövőre. A Magyar Idők szeptemberben „úgy értesült”, hogy a 2,5 helyett akár 4 százalékponttal is csökkenthetik a szochót. A foglalkoztatókat képviselő szakszervezetek igényeiről egyelőre annyit tudni, hogy szeretnék, ha a kormány előre hozná az (elég optimistán) 2019 és 2022 közötti időszakra ígért, összesen 8 százalékpontos további járulékcsökkentés egy részét.

A kormánylap azt írja, hogy a bérmegállapodás újratárgyalása során a dolgozók közterheinek csökkentése, sőt, akár a minimálbér eredetinél nagyobb emelése is szóba jöhet. Állítólag Varga Mihály nem zárta ki, hogy egy nagyobb szja-csökkentést hajtsanak végre.

A következő hetekben fog eldőlni, hogy mennyivel több bérköltséggel kell számolniuk jövőre a vállalkozásoknak, és az is, hogy kapnak-e adócsökkentést a dolgozók.

A régiós versenytársaink között még mindig relatíve nálunk a legdrágább a foglalkoztatás, az idei és a jövő évi eredeti járulékcsökkentéssel együtt is. Az adóékünk, ami megmutatja, hogy a foglalkoztatók által fizetendő teljes bérköltségből arányaiban mennyi megy az államkasszába munkaadói, illetve munkavállalói adók és járulékok formájában, idén 46,2 százalék, jövőre pedig elvileg 45 százalék lehet. A nálunk jóval versenyképesebb Csehországban ez csak 43 százalék, tehát még bőven lenne hova mérsékelni a foglalkoztatásra rakódó közterheket.

A régiós országokat elnézve a munkáltatói járulékok aránya igazából már nem tűnik magasnak nálunk, sőt, Magyarországon a legkisebb. Ha a versenytársakhoz mérjük magunkat, akkor most leginkább az szja-t kellene csökkenteni Magyarországon, a régióban ugyanis mindenhol máshol kisebb a jövedelemadó súlya a bérköltségen belül.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet adócsökkentés bérek bértárgyalás járulékcsökkentés munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.