Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. október 10. 14:06 Közélet

Talán sosem tudjuk meg, mennyibe is került a vizes vb

Újabb két vizes világbajnoksághoz kötődő szerződést módosítottak, aminek eredményeként ismét több, mint 170 millió forinttal drágult a július végén lezárult esemény. Az uniós közbeszerzési nyilvántartásában megjelent hirdetmények szerint a Duna Aréna és a szurkolói zónák (az úgynevezett FINA Market) üzemeltetése 50, a vb-hez kapcsolódó biztonsági szolgáltatások pedig 72 millió forinttal kerültek többe a korábban tervezettnél.

Az indoklás mind a két esetben az volt, hogy a szervezők az eredetileg rögzítetthez képest további szolgáltatásokat rendeltek meg. Arra például csak augusztus közepén jöttek rá, hogy nem a hónap, hanem az év végéig kell az üzemeltetési feladatokat megoldani, ezért módosították a megállapodást.

A biztonsági szolgáltatások drágulását ennél is furcsább magyarázattal támasztották alá. Itt mások mellett azért emelkedtek a költségek, mert a Masters vb-n a vártnál többen mentek a magyar csapat vízilabda meccseire, és az is meglepetésként érte a szervezőket, hogy a világbajnokság, és az utána következő Masters vb között volt egy hét szünet (az eredeti szerződést öt hónappal az esemény kezdete előtt írták alá, úgy tűnik akkor még más volt a terv).

A két szerződés közül egyébként a biztonsági szolgáltatásokról szóló talán az érdekesebb, és nem csak azért, mert ez jóval nagyobb (a mostani emelés után 1,17 milliárd forint) értékű, hanem, mert a megbízást a vb egyik legnagyobb nyertese, a Valton-Sec Kft. kapta. Ahogy minden más a világbajnoksághoz köthető őrzés-védelmi feladatot, így a Duna Aréna teljes körű vagyonvédelmét, és a szervező cég létesítményeinek biztosítását is. A társaság már a módosítás előtt is 1,4 milliárd forintot keresett a vizes vb-n, ez emelkedett most másfél milliárd közelébe.

Ráadásul a Valton tulajdonosára más területen is számítottak a szervezők. Varga Lajos – akiről a index.hu tavaly azt írta, bármikor bárkit felhívhat az Orbán Viktor, Lázár János, Rogán Antal hármasból – egy másik cégével is kapott megbízást a Bp2017 Kft-től. A Luxury Limousine Service Kft. a gépjárművezetői és kapcsolódó szolgáltatásokra kiírt meghívásos tendert nyerte el. A pályáztatás érdekessége az volt, hogy – amint erről a Magyar Nemzet júliusban beszámolt – a megbízás úgy került a Fidesz-közeli vállalkozóhoz, hogy a három meghívott cég közül az egyik konkurens le sem adott ajánlatot (sőt az ügyvezető nem is tudta mi a helyzet az éves árbevételüknél nagyobb bevételt ígérő tenderrel), míg a másiknak nem volt elég erőforrása a feladat ellátásához.

A vizes világbajnokság költségei – a hivatalosan is közzétett tenderek alapján – már az esemény kezdete előtt közelítették a 105 milliárd forintot, azóta pedig számtalan esetben módosítottak már meglévő szerződéseket, illetve jelentettek be újabbakat. Azt, hogy a végül mennyibe került az ország történetének legnagyobb sporteseménye, azonban nem csak azért nem lehet megmondani, mert még mindig napról napra kerülnek elő eddig nem ismert kiadások, hanem azért sem, mert az egyik legnagyobb beruházásra még csak közbeszerzést sem írtak ki. Az elvárt csúcsminőségű digitális televíziózás feltételeinek megteremtésére, illetve az esemény kiszolgálására is alkalmas internetes hálózat kiépítésére az Antenna Hungária (AH) több 10 milliárd forintot költött. Azt azonban, hogy pontosan mennyit, és mire nem tudni, ezt ugyanis az állami cég még a közérdekű adatigénylésünkre sem volt hajlandó elárulni.

Fotó: AFP/Europress

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Duna Aréna Valton vizes vb Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.