Hírlevél feliratkozás
Forint Ferenc
2021. december 6. 15:09 Fizetett hirdetés

Hogyan hasznosítják a kávézaccot a levendulamezőkön?

Gyakorlatilag százszázalékos, minőségromlás nélküli újrahasznosíthatósági képességükkel az alumíniumból készült kávékapszulák a körforgásos gazdaság szuperhősei lehetnek, amennyiben kellő odafigyeléssel, szelektíven gyűjtjük őket. Ráadásul a használt Nespresso kapszulák beltartama se vész kárba: a megfelelően feldolgozott kávézacc komposztálás során éled újjá, mostantól Magyarország egyik emblematikus helyszínén is.

A csilis csoki vagy a levendulás kávé már nem annyira ritka manapság, a kávéval dúsított levenduláról azonban elsőre azt gondolnánk, hogy csak a mesében létezik. Pedig a Nespresso és a Pannonhalmi Főapátság fenntarthatósági kezdeményezésének keretén belül a kávézaccot a levendulamezőn hasznosítják. De vissza a gyökerekhez!

Miért alumínium?

A körforgásos gazdaság elitiskolájába járó fémek közül az alumínium az egyik legesélyesebb jelölt az osztályelsőségre. Ez a kissé lenézett anyag gyakorlatilag elnyűhetetlen: az alumíniumból készült tárgyak – így a kávékapszulák is – végtelenszer újrahasznosíthatóak anélkül, hogy romlana a minőségük – és nem ez az egyetlen előnyük.

Legalább ennyit nyom a latban az is, hogy a szelektíven gyűjtött dobozok és kapszulák beolvasztásával összességében 95 százalékos energiamegtakarítás érhető el az újonnan előállított alumíniumhoz képest, ezért az sem meglepő, hogy a világon valaha gyártott alumínium 75 százaléka ma is használatban van az újrahasznosításnak köszönhetően.

Szelektív gyűjtögető életmód

Ebben persze kardinális a szelektív gyűjtés szerepe, amiben még van hova fejlődnünk. Miközben az Európai Unióban 76 százalék feletti az alumíniumdobozok újrahasznosítási aránya, nálunk ez 33 százalék körül alakul – de nézzük mi a helyzet az alumínium kávékapszulákkal. A Nespresso felmérései szerint ebben mi, magyarok nem is állunk annyira rosszul: a Nespresso adatai szerint Magyarországon 43 százalékos a használt Nespresso kávékapszulák újrahasznosítási aránya, ami 11 százalékponttal magasabb a globális átlagnál.

Ha pedig nem csupán a csomagolásra koncentrálunk, még magasabb fokozatba kapcsolható a környezettudatosság. Legközelebb kétszer is gondoljuk meg, mit csinálunk kávéfőzés után a kapszuláinkkal, jusson eszünkbe, hogy a kávézacc is értékes tápanyagforrás lehet: célszerűen feldolgozva és újrahasznosítva nem csupán a termőtalajt gazdagítja, hanem visszakerül a természet körforgásába.

Mi történik a kávézaccal?

Ezt a lehetőséget felismerve a Nespresso már régóta komposztálás során hasznosítja a használt kapszulákból kinyert kávézaccot. Nemrég pedig rendhagyó együttműködésre lépett a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjével, és egy speciális kávézaccalapú termesztőközeget gyártottak kimondottan a pannonhalmi levendulaföldek talajjavítására. Amennyire magyar, annyira lokális a kezdeményezés: a kapszulákat a környezettudatos hazai fogyasztók viszik vissza a Nespresso Boutique-okba, vagy küldik vissza a futárszolgálattal, amikor átveszik a következő kávérendelésüket. Az így visszagyűjtött kapszulákat szintén Magyarországon dolgozzák fel, szétválasztva az alumíniumot a kávézacctól, és a zaccból a termesztőközeg is itthon készül.

Hamarosan karbonsemleges kávét ihatunk

Az üzleti tevékenységében (Greenhouse Gas Protocol szerint ún. Scope 1,2*azaz a közvetlen – a Greenhouse Gas Protocol szerint úgynevezett „scope 1” kategóriába sorolt és a vásárolt energiához kapcsolódó „scope 2”kibocsátásai –További információk: https://ghgprotocol.org/) már 2017-ben karbonsemlegességet elérő Nespresso ezzel a körforgásos gazdaság szemléletmódjába tökéletesen illeszkedő kezdeményezéssel is közelebb kerül fenntarthatósági céljai eléréséhez. Ahhoz például, hogy jövő év végére már minden általa készített és forgalmazott csésze kávé karbonsemleges legyen (Scope 3*Az ellátási lánchoz kapcsolódó egyéb közvetett kibocsátások – a Greenhouse Gas Protocol szerint „scope 3” kategória. További információk: https://ghgprotocol.org/). Ezt egyfelől úgy éri el, hogy a lehető legkisebbre csökkenti a kávétermesztéshez, termékfejlesztéshez, gyártáshoz, szállításhoz és minden más tevékenységhez kapcsolódó karbonkibocsátást (például újrahasznosított anyagok és megújuló energia használatával, egyre nagyobb mértékű kapszula-újrahasznosítással, logisztika optimalizálásával). A fennmaradó kibocsátást pedig például erdőtelepítésekkel és regeneratív (talajmegújító) mezőgazdasági rendszerek kiépítésének támogatásával ellensúlyozza.

A Nespresso kapszulák magyarországi újrahasznosításáról készült videót itt lehet megnézni:

A cikk megjelenését a Nespresso támogatta.

Fizetett hirdetés Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2022. január 24. 09:37 Fizetett hirdetés, Vállalat

Soha nem volt ilyen egyszerű saját webshopot indítani

A Shoptet szakértői összeszedték azokat a lépéseket, amelyek elengedhetetlenek egy online vállalkozás indításához.

Pénzügyek Másképpen
2021. december 28. 14:22 Fizetett hirdetés, Pénz

Mennyi lesz a nyugdíjam?

Vajon mekkora nyugdíjra számíthatunk majd? Hogyan számolják ki, mitől függ ez az összeg, és milyen jövőbeli változásokra számíthatunk a közgazdászok és nyugdíjszakértők szerint? Cikkünkben ezekre a kérdésekre válaszolunk, és kalkulátor segítségével megmutatjuk, hozzávetőlegesen mekkorára becsülhető a jövendő nyugdíjunk összege.

Pénzügyek Másképpen
2021. december 20. 15:20 Fizetett hirdetés, Pénz

Fialtassuk a pénzünket életbiztosítással

Az elmúlt időszakban sajnos megtanulhattuk, hogy bármi megtörténhet. Épp ezért érdemes még időben anyagilag felkészülni az előre látható és a nem várt eseményekre egyaránt. A cikkben bemutatjuk a megtakarításos életbiztosítást mint opciót, továbbá részletesen körbejárjuk az egyes típusok előnyeit, illetve hátrányait.

Fontos

Váczi István
2022. január 24. 13:41 Világ

Mire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?

Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Hajdu Miklós
2022. január 23. 16:57 Pénz

Nincs két egyforma inflációs időszak, de adódott már a mostanihoz hasonló helyzet a történelemben

A termelési láncok második világháború alatti megakadása, majd a békekötés után a kereslet gyors élénkülése a mostanihoz hasonló inflációhoz vezetett.

Debreczeni Anna
2022. január 23. 07:32 Közélet

Zöld címkét kaphatnak idén a földgáz- és nukleáris projektek az EU-tól

Örök vita maradhat, hogy az atomerőmű, és főleg a földgáz bármilyen felhasználása mennyire zöld, és ezt várhatóan az új európai szabályozás sem fogja csitítani.