Hírlevél feliratkozás
Forint Ferenc
2021. december 6. 15:09 Fizetett hirdetés

Hogyan hasznosítják a kávézaccot a levendulamezőkön?

Gyakorlatilag százszázalékos, minőségromlás nélküli újrahasznosíthatósági képességükkel az alumíniumból készült kávékapszulák a körforgásos gazdaság szuperhősei lehetnek, amennyiben kellő odafigyeléssel, szelektíven gyűjtjük őket. Ráadásul a használt Nespresso kapszulák beltartama se vész kárba: a megfelelően feldolgozott kávézacc komposztálás során éled újjá, mostantól Magyarország egyik emblematikus helyszínén is.

A csilis csoki vagy a levendulás kávé már nem annyira ritka manapság, a kávéval dúsított levenduláról azonban elsőre azt gondolnánk, hogy csak a mesében létezik. Pedig a Nespresso és a Pannonhalmi Főapátság fenntarthatósági kezdeményezésének keretén belül a kávézaccot a levendulamezőn hasznosítják. De vissza a gyökerekhez!

Miért alumínium?

A körforgásos gazdaság elitiskolájába járó fémek közül az alumínium az egyik legesélyesebb jelölt az osztályelsőségre. Ez a kissé lenézett anyag gyakorlatilag elnyűhetetlen: az alumíniumból készült tárgyak – így a kávékapszulák is – végtelenszer újrahasznosíthatóak anélkül, hogy romlana a minőségük – és nem ez az egyetlen előnyük.

Legalább ennyit nyom a latban az is, hogy a szelektíven gyűjtött dobozok és kapszulák beolvasztásával összességében 95 százalékos energiamegtakarítás érhető el az újonnan előállított alumíniumhoz képest, ezért az sem meglepő, hogy a világon valaha gyártott alumínium 75 százaléka ma is használatban van az újrahasznosításnak köszönhetően.

Szelektív gyűjtögető életmód

Ebben persze kardinális a szelektív gyűjtés szerepe, amiben még van hova fejlődnünk. Miközben az Európai Unióban 76 százalék feletti az alumíniumdobozok újrahasznosítási aránya, nálunk ez 33 százalék körül alakul – de nézzük mi a helyzet az alumínium kávékapszulákkal. A Nespresso felmérései szerint ebben mi, magyarok nem is állunk annyira rosszul: a Nespresso adatai szerint Magyarországon 43 százalékos a használt Nespresso kávékapszulák újrahasznosítási aránya, ami 11 százalékponttal magasabb a globális átlagnál.

Ha pedig nem csupán a csomagolásra koncentrálunk, még magasabb fokozatba kapcsolható a környezettudatosság. Legközelebb kétszer is gondoljuk meg, mit csinálunk kávéfőzés után a kapszuláinkkal, jusson eszünkbe, hogy a kávézacc is értékes tápanyagforrás lehet: célszerűen feldolgozva és újrahasznosítva nem csupán a termőtalajt gazdagítja, hanem visszakerül a természet körforgásába.

Mi történik a kávézaccal?

Ezt a lehetőséget felismerve a Nespresso már régóta komposztálás során hasznosítja a használt kapszulákból kinyert kávézaccot. Nemrég pedig rendhagyó együttműködésre lépett a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjével, és egy speciális kávézaccalapú termesztőközeget gyártottak kimondottan a pannonhalmi levendulaföldek talajjavítására. Amennyire magyar, annyira lokális a kezdeményezés: a kapszulákat a környezettudatos hazai fogyasztók viszik vissza a Nespresso Boutique-okba, vagy küldik vissza a futárszolgálattal, amikor átveszik a következő kávérendelésüket. Az így visszagyűjtött kapszulákat szintén Magyarországon dolgozzák fel, szétválasztva az alumíniumot a kávézacctól, és a zaccból a termesztőközeg is itthon készül.

Hamarosan karbonsemleges kávét ihatunk

Az üzleti tevékenységében (Greenhouse Gas Protocol szerint ún. Scope 1,2*azaz a közvetlen – a Greenhouse Gas Protocol szerint úgynevezett „scope 1” kategóriába sorolt és a vásárolt energiához kapcsolódó „scope 2”kibocsátásai –További információk: https://ghgprotocol.org/) már 2017-ben karbonsemlegességet elérő Nespresso ezzel a körforgásos gazdaság szemléletmódjába tökéletesen illeszkedő kezdeményezéssel is közelebb kerül fenntarthatósági céljai eléréséhez. Ahhoz például, hogy jövő év végére már minden általa készített és forgalmazott csésze kávé karbonsemleges legyen (Scope 3*Az ellátási lánchoz kapcsolódó egyéb közvetett kibocsátások – a Greenhouse Gas Protocol szerint „scope 3” kategória. További információk: https://ghgprotocol.org/). Ezt egyfelől úgy éri el, hogy a lehető legkisebbre csökkenti a kávétermesztéshez, termékfejlesztéshez, gyártáshoz, szállításhoz és minden más tevékenységhez kapcsolódó karbonkibocsátást (például újrahasznosított anyagok és megújuló energia használatával, egyre nagyobb mértékű kapszula-újrahasznosítással, logisztika optimalizálásával). A fennmaradó kibocsátást pedig például erdőtelepítésekkel és regeneratív (talajmegújító) mezőgazdasági rendszerek kiépítésének támogatásával ellensúlyozza.

A Nespresso kapszulák magyarországi újrahasznosításáról készült videót itt lehet megnézni:

A cikk megjelenését a Nespresso támogatta.

Fizetett hirdetés Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2022. november 24. 09:22 Fizetett hirdetés

Így válassz laptopot munkára

Az üzleti laptopok világáról sokan gondolják, hogy tele van unalmas fekete gépekkel és elavult technológiákkal, hiszen ezeket csak vállalati igáslóként vásárolják az informatikusok, és tulajdonképpen az adott munkavállalónak beleszólása sincs nagyon, hogy milyen géppel fogja megosztani munkanapjai nagy részét.

Forint Ferenc
2022. november 22. 11:03 Fizetett hirdetés

Ajándékozd meg magad 100-150 ezer forinttal! Mutatjuk, hogyan

A társadalom elöregedése miatt biztosak lehetünk abban, hogy 15-20 év múlva a nyugdíjhelyzet a mainál sokkal rosszabb lesz. Erősen felértékelődik a nyugdíj-előtakarékosság jelentősége, aminek különböző formáit a magyar állam pénzzel is támogatja.

Forint Ferenc
2022. október 26. 09:08 Fizetett hirdetés

OTP Global Markets Podcast: energia- és agrárválság az infláció árnyékában

Az energia- és agrárkrízis, a vágtató infláció, a velünk lévő ellátásilánc-problémák riasztó makrogazdasági kilátásokat és piaci instabilitást okoznak világszerte. Vajon meddig folytatódhat ez a negatív spirál, és mi lehet a kiút belőle?

Fontos

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Kolozsi Ádám
2022. november 29. 06:56 Pénz, Világ

Egy tradicionális iparág szép csendben rommá keresi magát az energiaválságon

A fűtéskimaradás és az áramellátás bizonytalanságának rémképe jól meglökte az eladási statisztikákat.

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.