Hírlevél feliratkozás
Forint Ferenc
2021. február 6. 12:19 Fizetett hirdetés

Színészlegendák buzdítottak takarékoskodásra retró OTP-s reklámfilmekben

Tényleg csak egy tollvonás volna a pénzteremtés? Milyen volt a bankárélet a Monarchiában? Kik voltak az IKKA-ügynökök, és hogy működött a nemzetközi csomagküldés a szocializmusban?

Ezekről és számos más gazdaság- és társadalomtörténeti érdekességről olvashatunk könnyen érthető, szórakoztató cikkeket az OTPédia oldalon, amely komoly kollekciót vonultat fel a kuriózumnak számító, OTP-s retró reklámfilmekből is.

Az oldal mögött az OTP Bank áll, a hitelintézet Pénzügytörténeti Gyűjteménye az egyik legátfogóbb lenyomatát adja a magyar pénzügyi intézményrendszer az elmúlt több mint másfél évszázadban befutott látványos fejlődéstörténetének.

A mintegy 30 ezer darabból – perselyekből, főkönyvekből, pénztárgépekből, széfekből – álló OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény csaknem 2000 magyar alapítású pénzintézet – bank, takarékpénztár vagy éppen önsegélyező egylet – iratait őrzi.

A Gyűjtemény járványmentes időkben személyesen is megtekinthető a Vigyázó Ferenc utcai kiállítótérben, de az otpedia.hu oldalon jelenleg is kutathatunk ritkaságok után a pénz és a bankok történetéről.

A cikkek és a kisfilmek egészen az alapoktól segítenek átgondolni, hogyan alakult a mindennapi élethez elengedhetetlen csereeszköz, a pénz és a gazdaság hatékony működését szolgáló bankok története a cserekereskedelemtől a digitális banki egyenlegekig. Emellett a szocializmus évtizedeinek számos sajátos termékét, szolgáltatását ismerhetjük meg a dollárbolttól a reklámplakátokon át az iskolai takarékbélyeg-gyűjtésig.

Az oldalon a Gyűjtemény kincseit alapul véve, a mai embert érdeklő sztorikat találunk, de fellelhetők itt például 1950-es és 1960-as évekbeli animációs kisfilmek, és színészlegendákkal – mint Kabos László, Márkus László vagy Alfonzó – készített, takarékoskodásra buzdító reklámok is. A kor hangulatát jól felidéző kisfilmekben általában kedvesen humoros vagy éppen meghökkentő témák jöttek elő, de igazi minimalista alkotás is található közöttük.

Az oldalt böngészve szórakozva lehet közelebb kerülni a mindennapi élet elengedhetetlen eszközéhez, a pénzhez, és mindenhez, ami ezzel kapcsolatos.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Fizetett hirdetés OTPédia reklám Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2024. február 27. 11:48 Fizetett hirdetés

Így válasszunk kabátot, ha sikkesen szeretnénk öltözködni

A méret még mindig ugyanannyira lényeg, mint a funkcionalitás.

Forint Ferenc
2024. január 22. 17:01 Fizetett hirdetés

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Zajlik az előregisztráció az energiatárolóval kiegészített napelemes támogatásra.

Forint Ferenc
2023. december 18. 09:40 Fizetett hirdetés

Zsebre vágható aranyfedezet: ünnepeljen Mastercard Gold betéti kártyával!

Az OTP Mastercard Gold betéti kártya ideális eszköz ahhoz, hogy felejthetetlenné tegye az ünnepeket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.