Hírlevél feliratkozás
Forint Ferenc
2021. február 6. 12:19 Fizetett hirdetés

Színészlegendák buzdítottak takarékoskodásra retró OTP-s reklámfilmekben

Tényleg csak egy tollvonás volna a pénzteremtés? Milyen volt a bankárélet a Monarchiában? Kik voltak az IKKA-ügynökök, és hogy működött a nemzetközi csomagküldés a szocializmusban?

Ezekről és számos más gazdaság- és társadalomtörténeti érdekességről olvashatunk könnyen érthető, szórakoztató cikkeket az OTPédia oldalon, amely komoly kollekciót vonultat fel a kuriózumnak számító, OTP-s retró reklámfilmekből is.

Az oldal mögött az OTP Bank áll, a hitelintézet Pénzügytörténeti Gyűjteménye az egyik legátfogóbb lenyomatát adja a magyar pénzügyi intézményrendszer az elmúlt több mint másfél évszázadban befutott látványos fejlődéstörténetének.

A mintegy 30 ezer darabból – perselyekből, főkönyvekből, pénztárgépekből, széfekből – álló OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény csaknem 2000 magyar alapítású pénzintézet – bank, takarékpénztár vagy éppen önsegélyező egylet – iratait őrzi.

A Gyűjtemény járványmentes időkben személyesen is megtekinthető a Vigyázó Ferenc utcai kiállítótérben, de az otpedia.hu oldalon jelenleg is kutathatunk ritkaságok után a pénz és a bankok történetéről.

A cikkek és a kisfilmek egészen az alapoktól segítenek átgondolni, hogyan alakult a mindennapi élethez elengedhetetlen csereeszköz, a pénz és a gazdaság hatékony működését szolgáló bankok története a cserekereskedelemtől a digitális banki egyenlegekig. Emellett a szocializmus évtizedeinek számos sajátos termékét, szolgáltatását ismerhetjük meg a dollárbolttól a reklámplakátokon át az iskolai takarékbélyeg-gyűjtésig.

Az oldalon a Gyűjtemény kincseit alapul véve, a mai embert érdeklő sztorikat találunk, de fellelhetők itt például 1950-es és 1960-as évekbeli animációs kisfilmek, és színészlegendákkal – mint Kabos László, Márkus László vagy Alfonzó – készített, takarékoskodásra buzdító reklámok is. A kor hangulatát jól felidéző kisfilmekben általában kedvesen humoros vagy éppen meghökkentő témák jöttek elő, de igazi minimalista alkotás is található közöttük.

Az oldalt böngészve szórakozva lehet közelebb kerülni a mindennapi élet elengedhetetlen eszközéhez, a pénzhez, és mindenhez, ami ezzel kapcsolatos.

Fizetett hirdetés OTPédia reklám Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2022. június 7. 11:48 Fizetett hirdetés, Tech, Világ

Egy új kor hajnala – a Porsche úttörő szerepe az elektromos autózásban

A Porsche több mint 70 éves múltra tekint vissza. Az elmúlt évtizedek során rengeteg dolog változott, azonban a vállalat alapvető értékei kiállták az idő próbáját. Ami mások számára lehetetlen volt, az a Porsche esetében mindig a lehetőséget jelentette. Hagyományőrzés állandó innováció mellett? Semmi akadálya. A menettulajdonságok fokozása a károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett? Megoldható. Luxusmodell egy sportautó dinamikájával? Ez sem akadály.

Forint Ferenc
2022. május 24. 14:15 Fizetett hirdetés, Tech, Világ

Nincs lehetetlen – a Porsche Exclusive Manufaktur minden kívánságot teljesít

Nem fér kétség hozzá, hogy ilyen autónk csak nekünk lesz.

Forint Ferenc
2022. április 18. 11:03 Fizetett hirdetés

ASUS Expertbook laptopok: üzleti mobilitás és biztonság mesterfokon

Az elmúlt néhány évben óriási fejlődést mutatott a hordozható számítógépek és a hozzájuk közvetlen vagy közvetve csatolt szolgáltatások piaca.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.

Avatar
2022. augusztus 10. 13:04 Közélet, Vállalat

Több ügyet vonhattak össze a Ryanair ellen, mert az áremelésért önmagában nem lenne büntethető

A légitársaságra kiszabott 300 millió forint nem számít túl nagy fogyasztóvédelmi bírságnak, de érdekes lesz látni, hogy pontosan miért kapta a cég.

Bucsky Péter
2022. augusztus 10. 04:34 Közélet

Ha fel kell adni a 480-as üzemanyagárat, kétszeresen is az EU-ra mutogathat a kormány

Áfából a magyar autósok fizetik a legtöbbet az üzemanyagok után, a kormány mégis a jövedéki adót csökkentette, amely már a kötelező uniós minimumot sem éri el.