Hírlevél feliratkozás
Forint Ferenc
2021. február 6. 12:19 Fizetett hirdetés

Színészlegendák buzdítottak takarékoskodásra retró OTP-s reklámfilmekben

Tényleg csak egy tollvonás volna a pénzteremtés? Milyen volt a bankárélet a Monarchiában? Kik voltak az IKKA-ügynökök, és hogy működött a nemzetközi csomagküldés a szocializmusban?

Ezekről és számos más gazdaság- és társadalomtörténeti érdekességről olvashatunk könnyen érthető, szórakoztató cikkeket az OTPédia oldalon, amely komoly kollekciót vonultat fel a kuriózumnak számító, OTP-s retró reklámfilmekből is.

Az oldal mögött az OTP Bank áll, a hitelintézet Pénzügytörténeti Gyűjteménye az egyik legátfogóbb lenyomatát adja a magyar pénzügyi intézményrendszer az elmúlt több mint másfél évszázadban befutott látványos fejlődéstörténetének.

A mintegy 30 ezer darabból – perselyekből, főkönyvekből, pénztárgépekből, széfekből – álló OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény csaknem 2000 magyar alapítású pénzintézet – bank, takarékpénztár vagy éppen önsegélyező egylet – iratait őrzi.

A Gyűjtemény járványmentes időkben személyesen is megtekinthető a Vigyázó Ferenc utcai kiállítótérben, de az otpedia.hu oldalon jelenleg is kutathatunk ritkaságok után a pénz és a bankok történetéről.

A cikkek és a kisfilmek egészen az alapoktól segítenek átgondolni, hogyan alakult a mindennapi élethez elengedhetetlen csereeszköz, a pénz és a gazdaság hatékony működését szolgáló bankok története a cserekereskedelemtől a digitális banki egyenlegekig. Emellett a szocializmus évtizedeinek számos sajátos termékét, szolgáltatását ismerhetjük meg a dollárbolttól a reklámplakátokon át az iskolai takarékbélyeg-gyűjtésig.

Az oldalon a Gyűjtemény kincseit alapul véve, a mai embert érdeklő sztorikat találunk, de fellelhetők itt például 1950-es és 1960-as évekbeli animációs kisfilmek, és színészlegendákkal – mint Kabos László, Márkus László vagy Alfonzó – készített, takarékoskodásra buzdító reklámok is. A kor hangulatát jól felidéző kisfilmekben általában kedvesen humoros vagy éppen meghökkentő témák jöttek elő, de igazi minimalista alkotás is található közöttük.

Az oldalt böngészve szórakozva lehet közelebb kerülni a mindennapi élet elengedhetetlen eszközéhez, a pénzhez, és mindenhez, ami ezzel kapcsolatos.

Fizetett hirdetés OTPédia reklám Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2021. február 8. 10:32 Fizetett hirdetés

Közösségi autómegosztó szolgáltatás a cafeteria keretből

A MOL Limo már adómentes cafeteria elemként is választható!

Forint Ferenc
2020. december 27. 10:20 Fizetett hirdetés

Lassult a dohányzásról való leszokás üteme a világban

A húsz évvel ezelőtti állapothoz képest változatlanul 1,1 milliárd ember dohányzik - írja idei jelentésében a Knowledge-Action-Change nevű nemzetközi civil szervezet, amely 2018 után másodszor számolt be a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentési kezdeményezések helyzetéről. A GSTHR nevű jelentés saját meghatározása szerint a Harm Reduction International nevű NGO évente kiadott anyagának mintájára készül[g7_note]GSTHR: Global State of Tobacco Harm Reduction[/g7_note].

Forint Ferenc
2020. december 23. 09:49 Fizetett hirdetés

Kórházakat, oktatási intézményeket támogat az OTP Bank csaknem 200 millió forinttal

A Humanitás Szociális Alapítvány közreműködésével közel 200 millió forintot fordít jótékony célú eszközvásárlásra az OTP Bank.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 16:55 Vállalat

A műanyagmentes drogéria csak egy álom, de közelíthetünk hozzá

Melyik fontosabb, a profit vagy a környezetvédelem, és szappannal mosakodjunk vagy tusfürdővel? Válaszol a Procter&Gamble, a világ egyik legnagyobb fmcg cégének k+f kommunikációs vezetője.

Jandó Zoltán
2021. február 25. 06:08 Vállalat

Konkurens nélkül megnyerte a közbeszerzést, majd engedett az árból 140 millió forintot

Dőlnek az állami megrendelések Tasnádi László cégéhez, ám ezúttal furcsa fordulatot vett egy tender.

Hajdu Miklós
2021. február 24. 16:40 Adat, Közélet

Az új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedések

A visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.