Hírlevél feliratkozás
Forint Ferenc
2020. november 16. 16:05 Fizetett hirdetés

Megéri akár egy frissdiplomásnak is hitelkártyát kiváltania?

Korábbi cikkeinkben elmagyaráztuk, milyen előnyei vannak a hitelkártyának és azt is, milyen szabályokat kell betartani ahhoz, hogy a lehető legjobban járhassunk vele.

Most konkrét példákon, egy már elhelyezkedett frissdiplomás és egy négytagú család esetén keresztül mutatjuk be, hogyan lehet a gyakorlatban jól kihasználni a hitelkártyák kínálta lehetőségeket. Példáinknál törekedtünk egy átlagos költési színvonalat bemutatni.

Ami elromolhat, az el is romlik – szól az alapvető Murphy-törvény, ami a kezdő munkavállalóknak különösen rosszul jön, még ha pár tízezer forintról is van szó. Könnyen előfordulhat, hogy tönkremegy a tévé, és újat kell venni, vagy az új albérletben nincs mosógép és nekünk kell beszerezni, esetleg a fogorvosnál kell egy nagyobb összeget otthagyni, de a mobilunk is bemondhatja az unalmast. A sokszor kellemetlen családi vagy baráti segítség kérése helyett kézenfekvőbb önerőből megoldani a helyzetet, amire a hitelkártyánk hitelkerete nyújthat megoldást. Ráadásul még pénzvisszatérítést is kaphatunk – bár aprópénznek tűnhet a vásárlások után járó 1-3 százalékos visszatérítés, a sok kicsi tényleg sokra megy, miközben még tudatosabbak is leszünk abban, hol és mire adjuk ki a pénzünket.

Tipikus kezdő hitelkártya felhasználó lehet tehát egy frissdiplomás, aki már elég tudatosan áll a pénzügyeihez, kiadásaihoz és rendelkezik fix havi jövedelemmel. A pénzvisszatérítési plafont valószínűleg nem fogja elérni a havi szintű hitelkártyás fizetésekkel, ugyanakkor csaknem teljes egészében helyettesítheti velük a készpénzhasználatot és nagyobb pénzügyi mozgásteret is biztosít a számára.

 

 

(Zölddel jeleztük azt a kiadást, amit teljes egészében lehet hitelkártyával fizetni, míg szürkével azt, amit jellemzően csak részben – erre a második ábrán egy becsült összeget adtunk meg.)

A sok kezdő munkavállalónak a legnagyobb havi kiadást jelentő albérleti díjat nem lehet kártyával rendezni, mivel jellemzően utalni kell vagy készpénzben kifizetni a lakást kiadónak, így ez kiesik, ahogy a grafikonon is látszik. Egy kis odafigyeléssel azonban a példából kiindulva havi szinten nagyjából 90 000 forintot azért el lehet kártyával költeni, a visszatérítés pedig, az 1-3 százalékos visszatérítés átlagával számolva havi 1350 forint körüli összeg lehet. Ez – a nagyobb, hitelkártyával fizethető kiadásokat, mint egy új mobil, nem is számolva – éves szinten is legalább 16 200 forint, amit már akkor is érdemes figyelembe venni, ha levonjuk belőle az éves kártyadíjat és a számla havi zárlati díját. Az éves kártyadíj ráadásul levásárolható az OTP első éves Bonus hitelkártyája esetén.

Másik példánk, egy átlagosnak mondható, két kisgyereket nevelő család kiadásainak összetétele már egészen máshogy néz ki.

 

 

(Itt is zölddel jeleztük azt a kiadást, amit teljes egészében lehet hitelkártyával fizetni, míg szürkével azt, amit jellemzően csak részben – erre a második ábrán egy becsült összeget adtunk meg.)

Itt is az albérleti díj vagy a lakáshitel törlesztőrészlete jelenti a legnagyobb havi kiadási tételt, adott esetben 100-300 ezer forintot. Ezt nem szemléltetjük most a grafikonon, mert nagyok lehetnek az eltérések és az előző példához hasonlóan itt is utalással – vagy az albérlet estében esetleg készpénzben – kell kiegyenlíteni a törlesztőrészletet vagy az albérleti díjat.

Mivel egy négytagú család esetében már két fizetés adódik össze, példánk szerint havi mintegy 170 ezer forint lehet a hitelkártyával fizethető kiadás. Ez 2 százalékos visszatérítéssel számolva 3400 forint havonta, egy évben pedig több mint 40 ezer forint. Természetesen lehet ennél több vagy kevesebb is, a család pénzügyi lehetőségeinek és igényeinek megfelelően.

Az OTP Banknál elérhető Bonus és BonusGold hitelkártyák nem ösztönöznek felelőtlen költekezésre, a pénzvisszatérítés éves maximuma 30, illetve 50 ezer forint. Ez havi 2500 és 4200 forintos visszatérítést jelent, amihez – az 1—4 százalékos visszatérítés átlagával számolva – havonta 125 000 és 210 000 forintnyi kiadást szükséges hitelkártyával fizetni. Ehhez még hozzáadódhatnak az egyszeri nagyobb tételek, amik minden háztartásban előfordulhatnak az év során, például egy hűtőgép vagy számítógép vásárlása. Ezeket szintén a hitelkártyánkkal érdemes intézni, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a pénzvisszatérítés lehetőségét.

  • OTP Bonus hitelkártya THM: 4,9%, majd 38,9%
  • OTP Bonus Gold hitelkártya THM:  5,7%, majd 39,8%

A tájékoztatás nem teljes körű. Az OTP Bonus hitelkártya aktuális feltételeit és a mindenkor hatályos hirdetmények tartalmazzák.

Fizetett hirdetés Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2021. február 8. 10:32 Fizetett hirdetés

Közösségi autómegosztó szolgáltatás a cafeteria keretből

A MOL Limo már adómentes cafeteria elemként is választható!

Forint Ferenc
2021. február 6. 12:19 Fizetett hirdetés

Színészlegendák buzdítottak takarékoskodásra retró OTP-s reklámfilmekben

Tényleg csak egy tollvonás volna a pénzteremtés? Milyen volt a bankárélet a Monarchiában? Kik voltak az IKKA-ügynökök, és hogy működött a nemzetközi csomagküldés a szocializmusban?

Forint Ferenc
2020. december 27. 10:20 Fizetett hirdetés

Lassult a dohányzásról való leszokás üteme a világban

A húsz évvel ezelőtti állapothoz képest változatlanul 1,1 milliárd ember dohányzik - írja idei jelentésében a Knowledge-Action-Change nevű nemzetközi civil szervezet, amely 2018 után másodszor számolt be a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentési kezdeményezések helyzetéről. A GSTHR nevű jelentés saját meghatározása szerint a Harm Reduction International nevű NGO évente kiadott anyagának mintájára készül[g7_note]GSTHR: Global State of Tobacco Harm Reduction[/g7_note].

Fontos

Hajdu Miklós
2021. február 24. 16:40 Adat, Közélet

Az új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedések

A visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

Avatar
2021. február 24. 15:24 Közélet

Jól szolgálják-e a kormány tervei a COVID által okozott társadalmi és gazdasági károk helyreállítását?

A leginkább sújtott emberek és vállalkozások segítése, az ország ellenállóképességének növelése helyett lobbiérdekeket szolgálhat az új uniós források egy része.

Bucsky Péter
2021. február 24. 06:03 Adat, Vállalat

A multik, és azon belül a németek igen jól jártak a kormány gazdasági akcióprogramjával

A német hátterű vállalkozások a hozzáadott érték 13,5 százalékát adják, de ehhez a támogatások 21,5 százalékát kapták meg.