Hírlevél feliratkozás
Forint Ferenc
2020. november 16. 16:05 Fizetett hirdetés

Megéri akár egy frissdiplomásnak is hitelkártyát kiváltania?

Korábbi cikkeinkben elmagyaráztuk, milyen előnyei vannak a hitelkártyának és azt is, milyen szabályokat kell betartani ahhoz, hogy a lehető legjobban járhassunk vele.

Most konkrét példákon, egy már elhelyezkedett frissdiplomás és egy négytagú család esetén keresztül mutatjuk be, hogyan lehet a gyakorlatban jól kihasználni a hitelkártyák kínálta lehetőségeket. Példáinknál törekedtünk egy átlagos költési színvonalat bemutatni.

Ami elromolhat, az el is romlik – szól az alapvető Murphy-törvény, ami a kezdő munkavállalóknak különösen rosszul jön, még ha pár tízezer forintról is van szó. Könnyen előfordulhat, hogy tönkremegy a tévé, és újat kell venni, vagy az új albérletben nincs mosógép és nekünk kell beszerezni, esetleg a fogorvosnál kell egy nagyobb összeget otthagyni, de a mobilunk is bemondhatja az unalmast. A sokszor kellemetlen családi vagy baráti segítség kérése helyett kézenfekvőbb önerőből megoldani a helyzetet, amire a hitelkártyánk hitelkerete nyújthat megoldást. Ráadásul még pénzvisszatérítést is kaphatunk – bár aprópénznek tűnhet a vásárlások után járó 1-3 százalékos visszatérítés, a sok kicsi tényleg sokra megy, miközben még tudatosabbak is leszünk abban, hol és mire adjuk ki a pénzünket.

Tipikus kezdő hitelkártya felhasználó lehet tehát egy frissdiplomás, aki már elég tudatosan áll a pénzügyeihez, kiadásaihoz és rendelkezik fix havi jövedelemmel. A pénzvisszatérítési plafont valószínűleg nem fogja elérni a havi szintű hitelkártyás fizetésekkel, ugyanakkor csaknem teljes egészében helyettesítheti velük a készpénzhasználatot és nagyobb pénzügyi mozgásteret is biztosít a számára.

 

 

(Zölddel jeleztük azt a kiadást, amit teljes egészében lehet hitelkártyával fizetni, míg szürkével azt, amit jellemzően csak részben – erre a második ábrán egy becsült összeget adtunk meg.)

A sok kezdő munkavállalónak a legnagyobb havi kiadást jelentő albérleti díjat nem lehet kártyával rendezni, mivel jellemzően utalni kell vagy készpénzben kifizetni a lakást kiadónak, így ez kiesik, ahogy a grafikonon is látszik. Egy kis odafigyeléssel azonban a példából kiindulva havi szinten nagyjából 90 000 forintot azért el lehet kártyával költeni, a visszatérítés pedig, az 1-3 százalékos visszatérítés átlagával számolva havi 1350 forint körüli összeg lehet. Ez – a nagyobb, hitelkártyával fizethető kiadásokat, mint egy új mobil, nem is számolva – éves szinten is legalább 16 200 forint, amit már akkor is érdemes figyelembe venni, ha levonjuk belőle az éves kártyadíjat és a számla havi zárlati díját. Az éves kártyadíj ráadásul levásárolható az OTP első éves Bonus hitelkártyája esetén.

Másik példánk, egy átlagosnak mondható, két kisgyereket nevelő család kiadásainak összetétele már egészen máshogy néz ki.

 

 

(Itt is zölddel jeleztük azt a kiadást, amit teljes egészében lehet hitelkártyával fizetni, míg szürkével azt, amit jellemzően csak részben – erre a második ábrán egy becsült összeget adtunk meg.)

Itt is az albérleti díj vagy a lakáshitel törlesztőrészlete jelenti a legnagyobb havi kiadási tételt, adott esetben 100-300 ezer forintot. Ezt nem szemléltetjük most a grafikonon, mert nagyok lehetnek az eltérések és az előző példához hasonlóan itt is utalással – vagy az albérlet estében esetleg készpénzben – kell kiegyenlíteni a törlesztőrészletet vagy az albérleti díjat.

Mivel egy négytagú család esetében már két fizetés adódik össze, példánk szerint havi mintegy 170 ezer forint lehet a hitelkártyával fizethető kiadás. Ez 2 százalékos visszatérítéssel számolva 3400 forint havonta, egy évben pedig több mint 40 ezer forint. Természetesen lehet ennél több vagy kevesebb is, a család pénzügyi lehetőségeinek és igényeinek megfelelően.

Az OTP Banknál elérhető Bonus és BonusGold hitelkártyák nem ösztönöznek felelőtlen költekezésre, a pénzvisszatérítés éves maximuma 30, illetve 50 ezer forint. Ez havi 2500 és 4200 forintos visszatérítést jelent, amihez – az 1—4 százalékos visszatérítés átlagával számolva – havonta 125 000 és 210 000 forintnyi kiadást szükséges hitelkártyával fizetni. Ehhez még hozzáadódhatnak az egyszeri nagyobb tételek, amik minden háztartásban előfordulhatnak az év során, például egy hűtőgép vagy számítógép vásárlása. Ezeket szintén a hitelkártyánkkal érdemes intézni, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a pénzvisszatérítés lehetőségét.

  • OTP Bonus hitelkártya THM: 4,9%, majd 38,9%
  • OTP Bonus Gold hitelkártya THM:  5,7%, majd 39,8%

A tájékoztatás nem teljes körű. Az OTP Bonus hitelkártya aktuális feltételeit és a mindenkor hatályos hirdetmények tartalmazzák.

Fizetett hirdetés Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

2021. április 28. 09:56 Fizetett hirdetés, Pénz

Öngondoskodás, amin nem fog a nyugdíjkorhatár-emelés

(Lantos Tamás a Nyugdíj Másképpen pénzügyi szakértője.)

2021. április 12. 11:57 Fizetett hirdetés

Privátbank: ahol biztonságban gyarapodhat több tízmilliós vagyonunk

(Lantos Tamás az Investopedia pénzügyi szakértője.)

Forint Ferenc
2021. március 8. 10:35 Fizetett hirdetés

Cemix néven folytatja a Lasselsberger-Knauf

A vállalatcsoport régiós stratégiájának fontos lépése a névváltás. Magyarország egyik meghatározó építőanyaggyártója 2020 novemberében márka- és cégnevet váltott. A Cemix márkanév Közép-Európa 8 országában lesz jelen, amivel a Knauf és a Lasselsberger család tulajdonában lévő vállalatcsoport tagjainak lehetősége nyílik a határok nélküli együttműködésre, fejlesztéseik összehangolására és erőforrásaik megosztására.

Fontos

Kasnyik Márton
2021. május 16. 07:34 Pénz

A kriptovilág megérkezett a teljes nihilizmushoz, és ez meggyorsíthatja a bukását

Elon Musk esete a dogecoinnal és a bitcoinnal jól bemutatja, hogyan uralja a nyers manipuláció a kriptopiacot. De ha megérkezik az állam, mindennek gyorsan vége szakadhat.

Debreczeni Anna
2021. május 15. 16:20 Élet

Az alulról, hálózatosan szerveződő művészeti társulások ideje jöhet el

Globálisan is van egy kiábrándultság a művészeti finanszírozás klasszikus intézményrendszeréből - mondja a most zajló harmadik budapesti OFF Biennálé képzőművészeti eseménysorozat társkurátora és vezetője.

Bucsky Péter
2021. május 15. 06:58 Podcast

Egyre hatékonyabb technológiával éljük fel egyre jobban a természeti erőforrásokat

G7 Podcast! Az ember által okozott egyik negatív környezeti hatás csökkentése együtt jár a másik hatás növelésével, ezért Dombi Mihály szerint újra kéne gondolnunk az alapvető infrastruktúrákhoz való viszonyulásunkat.