Hírlevél feliratkozás
Forint Ferenc
2020. november 16. 16:05 Fizetett hirdetés

Megéri akár egy frissdiplomásnak is hitelkártyát kiváltania?

Korábbi cikkeinkben elmagyaráztuk, milyen előnyei vannak a hitelkártyának és azt is, milyen szabályokat kell betartani ahhoz, hogy a lehető legjobban járhassunk vele.

Most konkrét példákon, egy már elhelyezkedett frissdiplomás és egy négytagú család esetén keresztül mutatjuk be, hogyan lehet a gyakorlatban jól kihasználni a hitelkártyák kínálta lehetőségeket. Példáinknál törekedtünk egy átlagos költési színvonalat bemutatni.

Ami elromolhat, az el is romlik – szól az alapvető Murphy-törvény, ami a kezdő munkavállalóknak különösen rosszul jön, még ha pár tízezer forintról is van szó. Könnyen előfordulhat, hogy tönkremegy a tévé, és újat kell venni, vagy az új albérletben nincs mosógép és nekünk kell beszerezni, esetleg a fogorvosnál kell egy nagyobb összeget otthagyni, de a mobilunk is bemondhatja az unalmast. A sokszor kellemetlen családi vagy baráti segítség kérése helyett kézenfekvőbb önerőből megoldani a helyzetet, amire a hitelkártyánk hitelkerete nyújthat megoldást. Ráadásul még pénzvisszatérítést is kaphatunk – bár aprópénznek tűnhet a vásárlások után járó 1-3 százalékos visszatérítés, a sok kicsi tényleg sokra megy, miközben még tudatosabbak is leszünk abban, hol és mire adjuk ki a pénzünket.

Tipikus kezdő hitelkártya felhasználó lehet tehát egy frissdiplomás, aki már elég tudatosan áll a pénzügyeihez, kiadásaihoz és rendelkezik fix havi jövedelemmel. A pénzvisszatérítési plafont valószínűleg nem fogja elérni a havi szintű hitelkártyás fizetésekkel, ugyanakkor csaknem teljes egészében helyettesítheti velük a készpénzhasználatot és nagyobb pénzügyi mozgásteret is biztosít a számára.

 

 

(Zölddel jeleztük azt a kiadást, amit teljes egészében lehet hitelkártyával fizetni, míg szürkével azt, amit jellemzően csak részben – erre a második ábrán egy becsült összeget adtunk meg.)

A sok kezdő munkavállalónak a legnagyobb havi kiadást jelentő albérleti díjat nem lehet kártyával rendezni, mivel jellemzően utalni kell vagy készpénzben kifizetni a lakást kiadónak, így ez kiesik, ahogy a grafikonon is látszik. Egy kis odafigyeléssel azonban a példából kiindulva havi szinten nagyjából 90 000 forintot azért el lehet kártyával költeni, a visszatérítés pedig, az 1-3 százalékos visszatérítés átlagával számolva havi 1350 forint körüli összeg lehet. Ez – a nagyobb, hitelkártyával fizethető kiadásokat, mint egy új mobil, nem is számolva – éves szinten is legalább 16 200 forint, amit már akkor is érdemes figyelembe venni, ha levonjuk belőle az éves kártyadíjat és a számla havi zárlati díját. Az éves kártyadíj ráadásul levásárolható az OTP első éves Bonus hitelkártyája esetén.

Másik példánk, egy átlagosnak mondható, két kisgyereket nevelő család kiadásainak összetétele már egészen máshogy néz ki.

 

 

(Itt is zölddel jeleztük azt a kiadást, amit teljes egészében lehet hitelkártyával fizetni, míg szürkével azt, amit jellemzően csak részben – erre a második ábrán egy becsült összeget adtunk meg.)

Itt is az albérleti díj vagy a lakáshitel törlesztőrészlete jelenti a legnagyobb havi kiadási tételt, adott esetben 100-300 ezer forintot. Ezt nem szemléltetjük most a grafikonon, mert nagyok lehetnek az eltérések és az előző példához hasonlóan itt is utalással – vagy az albérlet estében esetleg készpénzben – kell kiegyenlíteni a törlesztőrészletet vagy az albérleti díjat.

Mivel egy négytagú család esetében már két fizetés adódik össze, példánk szerint havi mintegy 170 ezer forint lehet a hitelkártyával fizethető kiadás. Ez 2 százalékos visszatérítéssel számolva 3400 forint havonta, egy évben pedig több mint 40 ezer forint. Természetesen lehet ennél több vagy kevesebb is, a család pénzügyi lehetőségeinek és igényeinek megfelelően.

Az OTP Banknál elérhető Bonus és BonusGold hitelkártyák nem ösztönöznek felelőtlen költekezésre, a pénzvisszatérítés éves maximuma 30, illetve 50 ezer forint. Ez havi 2500 és 4200 forintos visszatérítést jelent, amihez – az 1—4 százalékos visszatérítés átlagával számolva – havonta 125 000 és 210 000 forintnyi kiadást szükséges hitelkártyával fizetni. Ehhez még hozzáadódhatnak az egyszeri nagyobb tételek, amik minden háztartásban előfordulhatnak az év során, például egy hűtőgép vagy számítógép vásárlása. Ezeket szintén a hitelkártyánkkal érdemes intézni, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a pénzvisszatérítés lehetőségét.

  • OTP Bonus hitelkártya THM: 4,9%, majd 38,9%
  • OTP Bonus Gold hitelkártya THM:  5,7%, majd 39,8%

A tájékoztatás nem teljes körű. Az OTP Bonus hitelkártya aktuális feltételeit és a mindenkor hatályos hirdetmények tartalmazzák.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Fizetett hirdetés Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2024. február 27. 11:48 Fizetett hirdetés

Így válasszunk kabátot, ha sikkesen szeretnénk öltözködni

A méret még mindig ugyanannyira lényeg, mint a funkcionalitás.

Forint Ferenc
2024. január 22. 17:01 Fizetett hirdetés

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Zajlik az előregisztráció az energiatárolóval kiegészített napelemes támogatásra.

Forint Ferenc
2023. december 18. 09:40 Fizetett hirdetés

Zsebre vágható aranyfedezet: ünnepeljen Mastercard Gold betéti kártyával!

Az OTP Mastercard Gold betéti kártya ideális eszköz ahhoz, hogy felejthetetlenné tegye az ünnepeket.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.