Hírlevél feliratkozás
Forint Ferenc
2020. november 9. 10:58 Fizetett hirdetés

Ha most kezdesz el hitelkártyával vásárolni, még jó év végi pénzvisszatérítést hozhatsz össze magadnak

A hitelkártya okos használatához ugyan több odafigyelés és tudatosság kell, mint amennyi egy kaktusz gondozásához szükséges, de megfelelő utánajárással bele lehet tanulni. Elég rendszeresen ránézni az aktuális egyenlegre, havonta határidőre átutalni a banknak az elköltött összeget és a szolgáltatáshoz kapcsolódó, esetlegesen felmerülő díjakat. Cserébe hitelkártyánk meghálálja a törődést, visszatérített pénzhez és extra kedvezményekhez is juttathatja tulajdonosát. Előző cikkünkben bemutattuk, mire kell figyelni a hitelkártya használatakor. Most összefoglaljuk az alapvető előnyöket a kezdő versenyzőknek.

Év végi pénzvisszatérítés

Míg a betéti kártyáddal elköltött pénznek véglegesen búcsút mondhatsz, a hitelkártyával fizetett vásárlásaid teljes összegének 1 vagy akár 3 százalékát kaphatod meg egy összegben az év végén, pénzvisszatérítés formájában.

A végtelenségig azért nem lehet visszatérítést kapni, az OTP Bonus hitelkártyánál (THM mértéke 4,9%, majd 38,9%) például 30 000 forint, az OTP BonusGold kártyánál (THM mértéke 5,7%, majd 39,8%) 50 000 forint az éves visszatérítés plafonja, ami havi maximum 2500, illetve 4200 forint pénzvisszatérítésnek felel meg. Ha levonjuk a pár száz forintos zárlati díjat és a bankkártya éves díját, akkor is szabad szemmel is látható összeget „vehetünk fel a földről” éves szinten, szemben azzal, ha egész évben a betéti kártyánkat használtuk volna.

Tipp: számoljuk össze havi állandó és alkalmi kiadásainkat, amiket kártyával vagy utalással fizetünk. Tipikusan ilyenek a heti vagy havi bevásárlások, rezsiszámlák kiegyenlítése, tankolás, bérletvásárlás, míg eseti kiadás lehet egy repülőjegy vagy egy nagyobb ajándék, háztartási gép beszerzése. Ha van ekkora összegű hitelkeretünk, és a vásárlások összege 150-250 ezer forint körül alakul, az már havi 1500-4200 forint körüli pénzvisszatérítést jelenthet – figyelembe véve a Gold típusú hitelkártya havi maximumát -, amivel már jócskán kihasználtuk a hitelkártya előnyeit.

Nem mindegy, mikor és hol vásárolunk

Ahhoz, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a hitelkártya pénzvisszatérítési funkcióját, érdemes minden hónapban kicsit előre megtervezni az aktuális kiadásokat, és kiválasztani, melyikeket fogjuk hitelkártyával fizetni, valamint a kisebb vásárlások során is folyamatosan érdemes a hitelkártyánkat használni, hiszen ezek után a költések után is ugyanúgy járhat a pénzvisszatérítés.

A tudatosabb pénzügyi tervezést az is ösztönözheti, ha a hitelkártyát kibocsátó bank szezonálisan más-más termékkategóriákra ad nagyobb visszatérítést. Az OTP Bank Bonus és BonusGold kártyáival az egész évben, minden vásárlásra érvényes, 1 százalékos pénzvisszatérítésen felül további 2 százalékos, extra jóváírást kaphatunk. Tavasszal ruházatra, sporteszközökre, nyáron értelemszerűen a nyaralással kapcsolatos kiadásokra kaphatunk magasabb, 3%-os visszatérítést. Ősszel a műszaki és elektronikai áruházak, lakberendezési áruházak, bútorok vásárlása kerülhet előtérbe, míg télen a szórakozás: könyvesboltokban, mozikban, színházakban, éttermekben történő vásárlásaink után kapunk vissza még több pénzt az év végén.

Tipp: ilyenkor figyeljünk arra, hogy nem a megvásárolt termék jellege számít, hanem az üzlet besorolása, ahol megvettük. Például ősszel, az elektronikai termékek szezonjában egy hipermarketben vásárolt laptop után az alap 1 százalékon felül nem jár a plusz 2 százalékos extra visszatérítés, mivel nem műszaki áruházban vettük meg.

Utazáskor is nagy segítség lehet

Sokan belefutnak abba, hogy autóbérlés, szállásfoglalás esetén a kereskedők nem fogadják el a betéti kártyát (debit card) fedezetként, kifejezetten hitelkártyát (credit card) kérnek a vevőtől. A hitelkártya megfelelő biztosítékot nyújt a kereskedőnek arra az esetre, ha bármi történne az autóval, de számít az is, hogy a hitelkártyával rendelkező ügyfeleket a kártyát kibocsátó bank már előzetesen ellenőrizte és megbízhatónak találta. Mindez nekünk is jó, mert így nem a saját pénzünket zárolja a kereskedő – adott esetben akár hetekre -, hanem a hitelkeretünk egy részét, avagy másképp a bank pénzét.

Tipp: ha zárolták a hitelkeretünk egy részét, ami autóbérlés esetén több mint 100 ezer forint is lehet, ennyivel kevesebb lesz az elkölthető összeg a hitelszámlánkon, így még jobban oda kell figyelnünk arra, hogy ne költekezzünk túl. Ha túllépjük a hitelkeretünket, a következő hónapban hitelkeret-túllépési díjat is kell fizetnünk, ami több ezer forintot jelenthet.

Limit nélküli visszatérítés, jöhet?

Érdemes figyelni az adott hitelkártyát kibocsátó bankkal szerződött üzletekben szerezhető egyéb kedvezményekre, programokra is. Néhány bank lehetőséget biztosít arra, hogy partnerkedvezmény keretében a számla végösszegéből kedvezményt kaphassunk a bank kiválasztott partnereinél az adott termék vagy szolgáltatás árából, jóváírás formájában. Ilyen például az OTP Kedvezményprogramja is, amire az internetbankon keresztül regisztrálhatunk.

Nagy vonzereje, hogy nincs felső értékhatára, és az adott hónapban jóváírt visszatérítést a következő hónap elején utalják a számlánkra. Ha a Kedvezményprogramot kombináljuk a hitelkártyás pénzvisszatérítéssel, még több pénzt spórolhatunk éves szinten.

Az OTP Kedvezményprogram nagy előnye, hogy nemcsak a hitelkártya-tulajdonosok számára érhető el, hanem a betéti kártyások is részt vehetnek benne. Nem kell nagyítóval keresgélni a résztvevő partnercégeket sem, a bank csaknem 100 céggel szerződött: széles a spektrum a benzinkúttól kezdve a játékboltokon át a barkács- és lakberendezési áruházig, ahol jellemzően 1-10 százalékos kedvezményben, azaz pénzvisszafizetésben részesülhetünk havonta.

Fizetett hirdetés Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2021. február 8. 10:32 Fizetett hirdetés

Közösségi autómegosztó szolgáltatás a cafeteria keretből

A MOL Limo már adómentes cafeteria elemként is választható!

Forint Ferenc
2021. február 6. 12:19 Fizetett hirdetés

Színészlegendák buzdítottak takarékoskodásra retró OTP-s reklámfilmekben

Tényleg csak egy tollvonás volna a pénzteremtés? Milyen volt a bankárélet a Monarchiában? Kik voltak az IKKA-ügynökök, és hogy működött a nemzetközi csomagküldés a szocializmusban?

Forint Ferenc
2020. december 27. 10:20 Fizetett hirdetés

Lassult a dohányzásról való leszokás üteme a világban

A húsz évvel ezelőtti állapothoz képest változatlanul 1,1 milliárd ember dohányzik - írja idei jelentésében a Knowledge-Action-Change nevű nemzetközi civil szervezet, amely 2018 után másodszor számolt be a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentési kezdeményezések helyzetéről. A GSTHR nevű jelentés saját meghatározása szerint a Harm Reduction International nevű NGO évente kiadott anyagának mintájára készül[g7_note]GSTHR: Global State of Tobacco Harm Reduction[/g7_note].

Fontos

Avatar Avatar
2021. március 4. 06:54 Adat

Hamis mítosz, avagy zsákutca a hazai a gazdasági fejlődés?

A multik térnyerésére alapozó növekedési modell kifulladt, ezen az úton haladva nem fogunk felzárkózni vagy közeledni a nyugat-európai gazdasági centrumhoz.

Jandó Zoltán
2021. március 2. 06:45 Vállalat

Hétezer forint volt hárommilliárdos tartozásra a legkínosabb állami cég számláján

A vizes vb szervezője annyit késett a beszámoló elkészítésével, hogy mire leadta, már az az eljárás is megszűnt, amit elvileg erre alapoztak.

Jandó Zoltán
2021. március 1. 06:02 Vállalat

Luxusjacht, letartóztatás és viszály, a magyar ásványvízkirály bukásának története

Egy jól időzített üzleti döntésből hatalmas biznisz lett, majd összedőlt a kétes ügyletek, a konfliktusok és az elhibázott üzleti lépések miatt.