Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2019. október 3. 15:24 Fizetett hirdetés

Megelőzhetők a lakásvásárlás miatti álmatlan éjszakák, ha közjegyző segítségét kérjük a szerződéskötéshez

Az ingatlanvásárlás egyszerű folyamatnak tűnhet, pedig sokféle buktató van benne: a foglalózás és beköltözés között sokszor hosszú hónapok telnek el, ezalatt pedig meggondolhatja magát a vevő, kiderülhet, hogy nem tud kiköltözni az eladó, vagy az ingatlan mégsem tetszik már annyira, mint első látásra. De ennél nagyobb problémák is felmerülhetnek. Magyarországon ugyan nem kötelező közokiratba foglaltatni az ingatlanadás-vételi szerződést, de sok kellemetlenségtől, sőt akár egy bírósági procedúrától is megkímélheti magát, aki közjegyzőhöz fordul.

Nem túl rutinosak a magyarok, ha ingatlanvásárlásról van szó. Egy két évvel ezelőtti felmérés szerint a részben vagy egészben saját tulajdonú ingatlanban lakók kétharmada életében legfeljebb egyszer költözött, akik pedig két vagy több alkalommal váltottak lakást, ők is átlagosan 9 évet töltöttek egy helyen. Így releváns lakásvásárlási tapasztalat híján sokan futnak bele komoly anyagi következményekkel is járó kellemetlenségekbe.

Ilyen tipikus probléma a lakáscsere-dominó, amikor a kiköltözni nem akaró vagy nem tudó eladó miatt visszalép a vásárlástól annak a lakásnak a vevője, amelynek árából az eladó a megvásárolni kívánt új ingatlanának vételárát fedezte volna. De gyakran előfordul az is, hogy az újépítésű lakás nem készül el határidőre, így – kiköltözve régi lakásukból – hónapokra albérletbe kényszerülhetnek a vevők, és még a lakáshitel igénylést is kezdhetik elölről. Persze a vevők is kerülhetnek olyan anyagi helyzetbe, hogy csak nagy csúszással vagy egyáltalán nem képesek fizetni határidőre a szerződésben rögzített vételárrészleteket. Ezeket a károsult fél pedig vagy elfogadja, vagy perre viszi az ügyet.

Magyarországon nem kötelező közjegyzői okiratban szerződni, megköthetjük az ingatlanadás-vételi szerződést ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratban is. Sok problémát előzhetünk meg azonban, ha még a folyamat elején közjegyzőhöz fordulunk, vagy – akár később is – úgynevezett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot íratunk alá az eladóval a lakás kiürítéséről, illetve a vevővel a pontos fizetésről.

A közjegyzői okiratba foglalt adásvételi szerződés előnyei:

  • Ha az eladó nem költözik ki határidőre, a vevő a közjegyzői okirat alapján, bírósági eljárás nélkül indíthat végrehajtást az ingatlan kiürítésére.
  • Ha a vevő nem fizet időben, az eladó a közjegyzőnél közvetlen végrehajtást kezdeményezhet a vételárhátralék érvényesítése érdekében.
  • Ha a szerződést már ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratban megkötöttük, arra is van lehetőség, hogy közjegyző előtt tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot kérjünk a másik féltől. A nyilatkozatban az eladó vállalja az ingatlan határidőre történő elhagyását, azaz a kiköltözést, a vevő pedig azt, hogy határidőre fizeti a vételár részleteit. Ha valamelyikük nem teljesít, ugyanúgy végrehajtás indítható ellene az okirat alapján
  • A közjegyző pártatlanul jár el, egyik felet sem képviseli, és feladata az is, hogy felolvassa, ismertesse és elmagyarázza az adásvételi szerződést, így a felek csak olyan dokumentumot írnak alá, amelynek minden pontja világos számukra.

A közjegyző leveszi az ügyfelek válláról a földhivatali és egyéb hatósági ügyintézés terhét, elkészíti például az ingatlan-nyilvántartási kérelmet, a NAV adatlapot, szükség esetén a külön bejegyzési engedélyt is. Az iratokat a szerződéskötést követően a közjegyző küldi meg a hatóságoknak.

Jó hír továbbá, hogy végrehajtásra csak a legritkább esetben kerül sor, minthogy a közjegyzői okirat megléte önmagában növeli a teljesítési és fizetési hajlandóságot, hiszen kevesen kockáztatnák meg, hogy végrehajtás induljon ellenük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Fizetett hirdetés ingatlan közjegyző Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2024. február 27. 11:48 Fizetett hirdetés

Így válasszunk kabátot, ha sikkesen szeretnénk öltözködni

A méret még mindig ugyanannyira lényeg, mint a funkcionalitás.

Forint Ferenc
2024. január 22. 17:01 Fizetett hirdetés

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Zajlik az előregisztráció az energiatárolóval kiegészített napelemes támogatásra.

Forint Ferenc
2023. december 18. 09:40 Fizetett hirdetés

Zsebre vágható aranyfedezet: ünnepeljen Mastercard Gold betéti kártyával!

Az OTP Mastercard Gold betéti kártya ideális eszköz ahhoz, hogy felejthetetlenné tegye az ünnepeket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.