Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2019. február 12. 11:58 Fizetett hirdetés

Babzsák és laptop: az OTP átvette a startup cégek módszerét

Az OTP Bank januárban vezette be az agilis módszertant. Ettől, az eredetileg az IT-világból származó működési modelltől azt várják, hogy rövidebb lesz a banki termékek fejlesztési ideje, és növekszik a munkavállalói elégedettség is.

A legtöbb vállalatnál, intézménynél „silószerűen” működnek az üzletágak, vagyis egymástól elkülönülve végzik a munkájukat. Egy termékfejlesztés azért is igényelhet hosszabb időt, mert csak egymás után véleményezik az anyagot a különböző területeken. Mire a folyamat a végére ér, az eredmény olykor eltér az eredeti tervektől, és a piac is más irányba fordulhat.

Az agilis módszertan eddig a startup cégek jellemzője volt. Babzsákon ülő szoftverfejlesztők, ölükben laptop, fejükön fülhallgató. 

Az agilis munkaszervezés lényege, hogy nincs jelen a szó klasszikus értelmében a főnök és beosztotti viszony.

Így egy vagy több kisebb csoport dolgozik együtt egy közös cél érdekében. Már a kezdetektől együtt dolgoznak a projektben a különböző üzletágak képviselői, például a marketingestől a szoftverfejlesztőn át a jogászig.

Ennek köszönhetően már a termékfejlesztés korai fázisában ki lehet szűrni az esetleges hibákat, és sokkal rövidebb így a fejlesztési időszak. A munkatársak például email helyett személyesen, szóban kommunikálnak. Nem kell a főnökhöz rohangálni, engedélyt kérni valamilyen változtatáshoz a projektben.

Az OTP-nél azt tapasztalták, hogy javult a feladatok tervezése, egyszerűsödött a dokumentáció. Az adott munkacsoport tagjai minden reggel beszámolnak az előző nap elvégzett munkájukról, kéthetente pedig újabb és újabb célokat tűznek ki maguk elé az adott munkafolyamattal kapcsolatban.

Az ügyfelek is egyre gyorsabb és legtöbbször egyedi szolgáltatást igényelnek, a körülöttünk lévő világ is felgyorsult, lerövidült a termékfejlesztés és annak piacra való bevezetésének az ideje is.

Az agilis módszer a munkaerő motiválására és megtartására, a fluktuáció csökkentésére is alkalmas. Az OTP Bank saját munkatársai között elégedettségi felmérést végzett, melyből kiderült, hogy a kollégák számára a vállalat azért vonzó munkahely, mert látják a folyamatos fejlődést, hogy ők maguk is hatással lehetnek az egyik legnagyobb hitelintézet mindennapi működésére, sőt hozzájárulhatnak a pénzügyi kultúra fejlesztéséhez is.

Az agilis struktúrának köszönhetően ezek az értékek tovább erősödhetnek, hiszen a sokféle szakember egymásnak is könnyebben adja át a tudást, lényegesen tapasztaltabbak lesznek a munkatársak, nem csak egy terület „szakbarbárjai”” maradnak.

Az új rendszerben az is kiderülhet, hogy valaki mondjuk nem kizárólag a lakossági számlacsomagokhoz ért, hanem a marketinghez, vagy éppen a webdesign-tervezéshez is jó érzéke van.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Fizetett hirdetés agilis módszer OTP Bank pénzügy Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2024. február 27. 11:48 Fizetett hirdetés

Így válasszunk kabátot, ha sikkesen szeretnénk öltözködni

A méret még mindig ugyanannyira lényeg, mint a funkcionalitás.

Forint Ferenc
2024. január 22. 17:01 Fizetett hirdetés

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Zajlik az előregisztráció az energiatárolóval kiegészített napelemes támogatásra.

Forint Ferenc
2023. december 18. 09:40 Fizetett hirdetés

Zsebre vágható aranyfedezet: ünnepeljen Mastercard Gold betéti kártyával!

Az OTP Mastercard Gold betéti kártya ideális eszköz ahhoz, hogy felejthetetlenné tegye az ünnepeket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.