Hírlevél feliratkozás
Kovács Ágnes Lilla
2018. november 13. 09:54 Fizetett hirdetés

Eltűnik a könyvelő szakma, legalábbis amit ma annak hívunk

Tavaly év végén ezer szakmabeli töltötte ki az eBIZ by OTP Business Digitális Pénzügyi Asszisztens megbízásából készített felmérést. A Nagy Könyvelőtesztből az derült ki, hogy nincsenek könnyű helyzetben a megkérdezettek. Megoldásközpontú gondolkodásmódot és kreativitást igénylő feladatok jelentenék számukra a szakmai sikert, megbecsülést, ehhez képest tízből öten rendszeresen túlóráznak, hárman munkaidejük felét, nyolcan pedig annak negyedét számlaadatok rögzítésével töltik. Napjaikat ügyfeleik osztják be, akik nagy része jellemzően adónap előtt esik be egy rakás számlával.

A másik oldalnak sem jó így. A vállalkozók ahelyett, hogy stratégiai kérdésekkel, értékesítéssel vagy marketinggel foglalkoznának, ugyancsak szenvednek az adminisztrációtól, és a kapcsolódó költségektől. Sokan még mindig a papír alapú számlák – nyomtatás – postai sorban állás tengelyen tévelyegnek, és ha eszükbe is jut, hogy lehetne másképp, egyszerűbben és olcsóbban, azt gondolják: talán majd év végén váltanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak az időnket ütjük el a neten, pedig használhatnánk érdemi ügyintézésre isSzázból csak nyolc cég küld e-számlát, pedig rengeteget lehetne spórolni vele.

A lélekölő tevékenységek automatizálása pedig csak elhatározás kérdése. Az online számlázó programokra bármikor át lehet térni, egyszerre több felhasználói is lehetünk, sőt, számlatömb mellett is lehet azokat használni. E-számla kiállítás ma már számos programmal megoldható, s ezek mind több praktikus szolgáltatással segítik a vállalkozókat és a könyvelőket abban, hogy adminisztráció helyett az érdemi munkára koncentrálhassanak.

Az OTP berkein belül két éve indult egy projekt azzal a céllal, hogy a hagyományos online számlázó programokhoz képest értéknövelt szolgáltatást nyújtson a vállalkozóknak és könyvelőiknek. A márciusban elindult eBIZ rendszerből költségmentesen korlátlan számú e-számla állítható ki, de a banki háttér jóvoltából ennél lényegesen többet tud.

Az OTPdirekt vállalkozói netbankkal összekötött felületre meghívható felhasználónak a könyvelő is, aki így folyamatosan látja és könyvelheti a kimenő, valamint a beérkező – akár a mobil app segítségével lefotózott és feldolgozott – számlákat, előkészítheti az utalásokat (bér-, adó-, járulék), hiszen még az ÁFA-t is kikalkulálja a rendszer. A bejövő számlák erről a felületről utalhatók, digitálisan tárolhatók, OTP vállalkozói számlatulajdonosok számára pedig a gyorsfizetés funkció is elérhető. Ennek lényege, hogy a vevőknek kiküldött számlát tartalmazó e-mailből azonnal indítható a banki utalás. A bejövő összeget aztán az automatikus összepontozás révén a rendszer automatikusan hozzápárosítja a kiállított számlához. A kintlévőséget, illetve a lejárt számlákat pedig a bejelentkezést követően azonnal jelzi a rendszer. (Angol vagy német nyelven kiállított számlák esetén az adott nyelvű e-mail sablon is segíti a felhasználókat.)

Most, hogy júliustól a 100 ezer forint feletti ÁFA tartalmú számlák adatait jelenteni kell a NAV-nak, az érintett adózóknak első lépésben regisztrálniuk kell az Online Számla rendszerbe, amihez előzetes ügyfélkapu-regisztráció szükséges. Ha számlázó programból teljesítik az adatszolgáltatást, akkor ezt a technikai felhasználók tehetik meg, amit „létre kell hozni” az online felületen. Ezt követően az online számlázó programok jellemzően minden számla kiállításkor jelzik, bejelentésköteles-e, és ha igen, ezt automatikusan meg is teszik az adóhatóság felé.

E lehetőséggel máris sokan éltek. Az ÁFA-bejelentés új szabályának életbe lépése óta az adóhatóságtól kapott adatok szerint nyár végéig a NAV Online Számla rendszerében regisztrált adózók hatvan százaléka küldött be számlát, ezek jelentős része elektronikus számlázó programból érkezett.

Megnevezés Adózók száma Számlák száma Megoszlás %
Online Számla rendszerben regisztrált adózók 290 489    
Adatszolgáltatást teljesítő adózók 176 398   60,7
Beküldött számlák száma összesen   14 625 909 100
Elektronikus számlázó programból   14 201 758 97,1
NAV Online Számlázó használatával   87 755 0,6
Kézi adatrögzítéssel   292 518 2,0
Gépi számla kézi rögzítéssel   43 878  0,3 
      Forrás: NAV

 

A Digitális Pénzügyi Asszisztens átformálja a könyvelők és a vállalkozók életét. Az eBIZ adatait például több könyvelőprogramba is lehet importálni, a könyvelők így bármikor hozzáférhetnek ügyfeleik releváns adataihoz. Munkájuk automatizálható elemeitől megszabadulva marad idejük arra, hogy tanácsadással, elemzésekkel támogassák ügyfeleiket.

Sok könyvelő cég már ma is gondolkodik ilyen added value-jellegű szolgáltatásban, ám ezt az alaptevékenységen felül nyújtják. Az eBIZhez hasonló platformok révén azonban alap lehet, hogy a könyvelő cégek kicsit kontrollerként is működnek majd, azaz a kisebb cégek beruházási, finanszírozási vagy költség optimalizálási kérdésekkel fordulhatnak majd hozzájuk. Az eBIZ megoldásai számos területen egyszerűsítik a vállalkozók és könyvelők munkáját, életét, ennek kipróbálására próbaidő alatt is van mód. Az első kilencven nap egyébként ingyenes.

A vállalkozók mindennapjaikban pedig fókuszáltabban foglalkozhatnak majd az alaptevékenységükkel és a kapcsolódó értékesítéssel. Kérdésünkre, miért választotta az eBIZ by OTP Business Digitális Pénzügyi Asszisztenst, egy fővárosi reklámtervezéssel foglalkozó cég vezetője sommásan annyit mondott: „Kreatív ember vagyok, gyűlölöm az adminisztrációt”. Tapasztalata szerint a visszajelzéseik alapján folyamatosan fejlesztik a rendszert; a platform gyors, átlátható, letisztult; praktikusak a sablonok, az előre kitöltött mezők, mindez havi néhány ezer forintért. A könyvelővel a cégvezető már nem is találkozik. Üzleti partnerei szintén szeretik az eBIZ megoldásait, mert nekik is kényelmes: mailen kapják meg a hivatalos számlát, és az egyéb, kapcsolódó dokumentumokat. Egy budapesti kávézó tulajdonosa is szívesen használja a platformot. Azt mondja, náluk marketingre nem jutott korábban elég idejük, annyira leterhelte őket a munkamenet, a papírmunka, és az e-mailek menedzselése. Most már könnyebb.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Fizetett hirdetés bürokrácia könyvelés online számlázás OTP Bank Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2024. február 27. 11:48 Fizetett hirdetés

Így válasszunk kabátot, ha sikkesen szeretnénk öltözködni

A méret még mindig ugyanannyira lényeg, mint a funkcionalitás.

Forint Ferenc
2024. január 22. 17:01 Fizetett hirdetés

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Zajlik az előregisztráció az energiatárolóval kiegészített napelemes támogatásra.

Forint Ferenc
2023. december 18. 09:40 Fizetett hirdetés

Zsebre vágható aranyfedezet: ünnepeljen Mastercard Gold betéti kártyával!

Az OTP Mastercard Gold betéti kártya ideális eszköz ahhoz, hogy felejthetetlenné tegye az ünnepeket.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.