Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. november 7. 09:01 Fizetett hirdetés

Startupokkal dolgozik a jövő banki megoldásain az OTP

Pár éve még elképzelhetetlennek tűnt, hogy készpénz nélkül, csupán egy érintéssel fizessünk a boltban. Ma már a legtöbb bankkártya alkalmas erre, és okostelefonnal is ki lehet egyenlíteni a számlát.

Sőt, nemcsak az üzletekben, hanem a webáruházakban is bátran hagyatkozhatunk a mobiltelefonunkra mint „pénztárcára”. Sorra jönnek a technikai újítások, egyre gyorsuló ütemű a fejlődés.

Az OTP Bank Magyarország legnagyobb hitelintézeteként méltán számít nagyvállalatnak, de ez nem jelenti azt, hogy egy pillanatra is hátradőlnének. Tisztában vannak vele, hogy jó ötletek házon belül és kívül egyaránt születhetnek, és aktívan keresik is őket. Az OTP tavaly egy külön szervezeti egységet is létrehozott ennek jegyében.

Az innovációs főosztály az OTP LAB nevet kapta. Az a feladata, hogy a bankon belüli innovációt felkarolja, illetve startupokkal való együttműködések keretében a külső ötleteket is felkutassa, tesztelje, egyfajta előszűrőként működve.

Az OTP idén tavasszal zárta sikerrel az első úgynevezett akcelerátor programját. Ez azt jelenti, hogy a bank egy több hónapos program keretében az újító technológiát fejlesztő startupokkal közösen igyekszik piacképes és gazdaságilag is életképes termékeket és szolgáltatásokat alkotni.

A programra több mint kétszáz startup cég jelentkezett. A kiválasztási folyamatot követően végül nyolc vállalattal kezdte meg a bank a közös munkát. Két ígéretes projektből hosszú távú együttműködés is született a program eredményeképpen.

A résztvevő startupok között volt az AdviceRobo, amely egy viselkedés alapú, mesterséges intelligenciával működő adósminősítési rendszert fejleszt. A program azokról az ügyfelekről is megmondja, mennyire lehetnek jó adósok, akiknél a hagyományos banki minősítés nem működik.

Ilyenek például az egyéni vállalkozók, kisvállalkozók vagy első munkahellyel rendelkezők. Az eddigi eredmények szerint azoknál az ügyfeleknél, akik ezt végigcsinálták, 50 százalékkal nőtt az elfogadott hitelkérelmek aránya, és 20 százalékkal csökkentek a kockázatok.

Egy másik, a Keystroke DNA a jelszó alapú azonosítást cserélné le egy gépelés alapú biometrikus azonosítási megoldással. A szoftver úgy működik, hogy megismeri az ügyfél gépelési technikáját. Megfigyeli azt, hogy milyen gyorsan, milyen ritmusban gépeli be a számlatulajdonos a kódját, különbséget téve a számítógépen, mobilon és tableten beütött betű- és számsorokra.

A szoftver ez alapján akár már nyolc karakter beírásából meg tudja állapítani, hogy valóban az ügyfél ül-e a számítógép előtt.

Az OTP most októberben indította el a program második hullámát. Az OTP Startup Programra november 30-ig jelentkezhetnek az érdeklődök, itthonról és külföldről, a kezdeményezés honlapján.

A bank olyan hazai és külföldi érettebb startupok jelentkezését várja, amelyek már működő termékkel rendelkeznek, illetve növekedési szakaszban vannak. A kiválasztott cégek a három hónapos program során kísérleti projektek keretében tesztelhetik termékeiket, szolgáltatásaikat. Ebből kiderülhet, hogy a termék mennyire illeszkedik a banki környezethez, illetve mennyire piacképes.

Pályázni 5+1 kategóriában lehet:

  • kifinomult adatelemzési megoldások
  • ügyfélélmény és ügyfélkiszolgálás
  • belső hatékonyság
  • nyílt bankolás és biztonság
  • termékinnovációk
  • egyéb, a bankszektorhoz kötődő, teljesen újszerű megoldások.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Fizetett hirdetés innováció OTP Bank startup Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2024. február 27. 11:48 Fizetett hirdetés

Így válasszunk kabátot, ha sikkesen szeretnénk öltözködni

A méret még mindig ugyanannyira lényeg, mint a funkcionalitás.

Forint Ferenc
2024. január 22. 17:01 Fizetett hirdetés

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Zajlik az előregisztráció az energiatárolóval kiegészített napelemes támogatásra.

Forint Ferenc
2023. december 18. 09:40 Fizetett hirdetés

Zsebre vágható aranyfedezet: ünnepeljen Mastercard Gold betéti kártyával!

Az OTP Mastercard Gold betéti kártya ideális eszköz ahhoz, hogy felejthetetlenné tegye az ünnepeket.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.