Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. június 4. 13:04 Adat, Élet

Áruk helyett élményeket veszünk, és ez most jól jön a gazdaságnak

Átalakulóban van a magyar GDP növekedésének szerkezete, ez derült ki, miután a KSH az előzetes után most közzétette az első negyedévre vonatkozó részletesebb adatokat is.

Számokban: a végeredményben nincs változás, az év első három hónapjában a GDP az előző negyedévhez képest 0,8, éves szinten pedig 1,7 százalékkal nőtt. Tavaly év végéhez képest az ipar teljesítménye nagyon alacsony szintről 0,1 százalékkal még tovább csökkent, az építőipar viszont 1,1 százalékkal, a szolgáltatások pedig 1,7 százalékkal nőttek.

Miért fontos ez? Az ország gazdasági teljesítményének növekedését újabban nem a (gyengélkedő) ipar egyes ágai hozzák, hanem a fogyasztáshoz, azon belül is a belső fogyasztáshoz kapcsolódó ágazatok, mint például a vendéglátás, a szabadidős szolgáltatások vagy éppenséggel az oktatás. Ez szerkezeti változást tükröz.

Alulnézet: a nagy inflációs hullám enyhülése óta a reálbérek emelkedésével együtt nő a lakosság vásárlóereje, jobban költekeznek is az emberek, de a korábbinál nagyobb arányban szolgáltatásokat, vagy ahogy Virovácz Péter, az ING Bank szenior elemzője találóan megjegyzi, „élményeket” vásárolnak.

  • A szolgáltatásokért kifizetett pénz többnyire az országon belül marad, és ezekben a szektorokban általában jóval kevesebb az importigény is ahhoz képest, mintha jellemzően tartós fogyasztási cikkeket vásárolna a lakosság. Ahogy Virovácsz Péter rámutat, utóbbi 2017 óta nem látott alacsony szintre esett.
  • A növekedésnek így most sokkal inkább belső motorja van, mint korábban, ami egyébként összhangban van a korábban hangoztatott kormányzati reményekkel.

Mi várható? Ha ez a trend kitart, akkor a gazdaság importigénye alacsonyabb szinten marad, így még annak ellenére is elfogadható külkereskedelmi mérlegünk lesz, hogy az export gyenge. Ugyanakkor nagy szükség lenne arra, hogy az ipar magára találjon, ez azonban az év első felében nem valószínű.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak a baj van mostanában a hazai akkugyárakkal, meddig tart még a szenvedés?Az iparág akkor is meg tudja rángatni az ország gazdaságát, amikor nincs is válságban. Autóvásárlóként viszont jól járhatunk az egyre olcsóbb cellákkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képestEgyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet fogyasztás gdp ipar növekedés szolgáltatás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.