Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. június 3. 15:06 Adat, Élet

Nem a több munkaóra biztosítja a nagyobb gazdasági teljesítményt

A napokban jelent meg az Eurostat 2023-as adata arról, hogy az uniós országokban egy héten átlagosan hány órát dolgoztak ténylegesen az emberek. Eszerint Hollandia és Görögország a két véglet, előbbiben 32,2, utóbbiban 39,8 órát dolgoznak hetente. Magyarország 37,8 órával a középmezőnyben van.

Az adathoz hozzátettük az egyes országokban szintén 2023-ban mért egy főre jutó gazdasági teljesítményt (GDP-t) vásárlóerő-paritáson számolva, ezt mutatja be az alábbi grafikon. (A GDP-t százalékban adtuk meg, ahol az EU átlaga a 100 százalék.)

  • A két adatsor egészen jó fordított arányosságot mutat, de ok-okozati összefüggést természetesen nem feltételezünk közöttük, nem azért nagyobb a GDP egy országban, mert kevesebbet dolgoznak az emberek, vagy fordítva.
  • A grafikon inkább arra utalhat, hogy a fejlett gazdaságokban nagyobb arányban terjedt el a részmunkaidős és egyéb atipikus foglalkoztatás, ami lenyomja a munkaórák átlagos számát. Jobb termelékenység, nagyobb hozzáadott érték és magasabb bérek mellett eleve könnyebb és kézenfekvőbb is több dolgozónak részmunkaidőt vállalni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár csak a legszegényebb románok jövedelme marad el a magyarokétólViszont ha az irigylésre méltó román gazdasági teljesítmény mögé nézünk, a magyarországinál nagyobb jövedelmi és regionális egyenlőtlenségeket találhatunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet egy főre eső gdp Európai Unió gdp munka munkaóra Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.