Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. április 21. 16:36 Élet

Nincs rá pénze az önkormányzatnak, megszűnik a Paksi Képtár 

Végleg megszűnik a kortárs művészetre koncentráló paksi múzeum, a Paksi Képtár. Honlapja szerint energiatakarékossági okokból már tavaly október óta zárva tart az 1960 utáni magyar és egyetemes művészet alkotásait gyűjtő, időszakos kortárs képzőművészeti kiállításokat bemutató Paksi Képtár, de a paksi önkormányzat képviselő-testülete április 19-i döntésének értelmében az intézményt a fenntartó önkormányzat megszünteti.

Túl sokba kerül a kortárs művészet

A javaslat indoklása szerint a negatív gazdasági folyamatok miatt az önkormányzat kénytelen visszavágni kiadásait, ezért átszervezi az általa fenntartott Paksi Városi Múzeum tevékenységét. Lényegében az áll a beadványban, hogy a Múzeum további működéséért, a fő tevékenység megtartásáért a Múzeum alá tartozó, másik telephelyen működő Képtárat be kell zárni. 

“A képtári telephely fenntartási költségei igen magasak, míg a látogatói igény (a gyermek foglalkozásokat leszámítva) igen alacsony”, áll a testület elé terjesztett, majd megszavazott javaslatban.

Szabó Péter polgármester a döntés után azt mondta tájékoztatóján: “Paks közönsége sajnos nem igazán volt kíváncsi a megnyitása óta eltelt 10-12 évben az intézmény kiállításaira, évente összesen mindössze ötven és száz között volt a belépőt fizető látogatók száma.” 

Az iskolás gyermekek számára szervezett múzeumpedagógia foglalkozások ugyanakkor népszerűek voltak – arról nincs információnk, hogy ezek valamilyen formában folytathatók-e a Képtár nélkül.

A Paksi Képtárban látható festmények mindenesetre átkerülnek a Paksi Városi Múzeum épületébe. 

A Paksi Képtárban heten dolgoztak, köztük egy múzeumpedagógus és egy múzeumi adatrögzítő. A munkavállalók státuszai megszűnnek.

A döntésről meg szerettük volna kérdezni a Paksi Városi Múzeum igazgatóját, Váradyné Péterfi Zsuzsannát – első megkeresésünkre egy asszisztens még későbbi visszahívást kért, de ezek után már nem fogadták hívásainkat.

A Paksi Képtárat 1991-ben alapította Hopp-Halász Károly. A gyűjtemény a paksi volt Erzsébet Szálló épületét a kétezres években hagyta maga mögött, és 2007-ben költözött be az önkormányzat által megvásárolt és direkt képtári célokra átalakíttatott, használaton kívüli konzervgyári üzemcsarnokba. 

A Képtár építészetileg is magas színvonalat képviselt. Az épület megnyitása után 2009-ben az EU kortárs építészetért díj, a Mies von der Rohe díj jelöltje volt.

Bak, Maurer, Birkás

A Paksi Képtár gyűjteményének eddigi kezelője, a már elhunyt alapító volt munkatársa, Korpácsi Ferenc tavaly tavasszal még optimistán nyilatkozott a gyűjteményről a megyei sajtónak: “Az anyag folyamatosan bővül. Jelentős kortárs állandó gyűjteményünk van raktáron, az időszaki kiállítások 2-3 havonta cserélődnek.”

Az intézmény Facebook-oldala szerint nemrég még múzeumpedagógiai kreatív foglalkozást tartottak kisiskolásoknak, a zárva tartás ideje alatt pedig a munkatársak óvodákba és iskolákba is eljártak.

Egy márciusi bejegyzés még azzal számolt, hogy április közepétől újra a Képtárban fogadhatják a gyerekeket a foglalkozásokon. 

Az utolsó kiállítások egyikén a látogatók Fukui Yusuke absztrakt tintaképei mellett a Képtár saját gyűjteményéből Bak Imre, Birkás Ákos, Keserü Ilona, Maurer Dóra egyes munkáit láthatták.

A Képtár mellett a paksi Gyógyászati Központ gyógyfürdője és az egynapos sebészete is végleg megszűnik.

Bezárás, túlélés

Az önkormányzati múzeumok országszerte nehéz helyzetben vannak. Kényszerszünet volt hónapokig a Soproni Múzeumban, Szentendrén a Ferenczi Múzeum Centrum kiállítóhelyein.

A téli bezárások nem korlátozódtak az önkormányzati szektorra: a Magyar Nemzeti Múzeum vidéki tagintézményei közül is több bezárt a fűtésszezonra. 

A szombathelyi Smidt Múzeum éppen a napokban nyílt meg újra a téli lezárás után.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum, amelyet hasonló okok miatt zárt be télre az önkormányzat, márciusban nyitott meg. A több telephelyet érintő több hónapos kényszerszünetről a múzeum igazgatója a Telexnek korábban azt mondta, bízik benne, hogy jövőre lesz más megoldás, mint a “téli álom”. Az önkormányzati intézmény állami dotációja lényegében tíz éve nem változott, az utóbbi években a minimálbér elérte a dolgozók fizetését: volt olyan, aki 16 év szakmai gyakorlattal, két nyelvvizsgával és két diplomával alig minimálbért keresett tavaly év végén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz önkormányzatoknak minden negyedik forintot rezsire kellene költeni, ami lehetetlen leszTöbb heti számolás után sem látja a legtöbb önkormányzat, hogy mivel jár a rezsi emelkedése, állami beavatkozás nélkül sok település hamar csőd közelébe kerülhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNégyszeres gázszámla, hatszoros áramár – mindenki számol, hogyan kerülhetők el a bezárások a kulturális szektorbanSok kulturális intézményben dolgoznak „fűtési stratégián", vagyis azon, hogyan kerülhetik el próbatermek, színpadok, olvasótermek bezárását vagy a működés korlátozását.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet képzőművészet kultúra önkormányzat Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.