Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. március 8. 17:13 Élet

Megugrott a többlethalálozás az EU-ban decemberben, az éves többlet is meghaladja a pandémia előttit

Az Eurostat közölte legfrissebb országos és Európai Uniós többlethalálozási adatait, amelyek 2022 decemberére vonatkoznak, de ezzel az adattal a 2022. évi adatsor is teljes lett. Ez alapján kijelenthető, hogy decemberben jelentősen megugrott a többlethalálozás az azt megelőző hónapokhoz képest, a 2022-es év legmagasabb adatát produkálva. Németországban nagyobb a többlethalálozás, mint a pandémia idején, Magyarország bőven EU-átlag alatt van, de még így is többen halnak meg, mint a járvány előtti években.

Európai plusz

EU-átlagot vizsgálva tavaly decemberben a 2016 és 20019 közötti évek decembereinek átlagaihoz viszonyítva a többlethalálozás 19 százalék volt.

Ez a szám azért magas, mert az év többi hónapjában a többlethalálozás átlaga az EU-ban 6,6 és 17 százalék között mozgott. A 17 százalék egyébként júliusi adat, vagyis azt a különösen intenzív európai hőhullám magyarázhatja.

Ráadásul novemberben a többlethalálozás 8,4 százalék volt, tehát a decemberi ugrás még a hőhullám okozta emelkedésnél is meredekebb.

A 19 százalékos havi többlethalálozás majdnem eléri EU-s szinten a 2021 áprilisi járványhullám adatát, ami 20,9 százalék volt. EU-s szinten az volt a legenyhébb koronavírus-hullám. 

Ugyanakkor, ha a járványévek decemberi adatait nézzük, azért egyértelmű, bár talán a vártnál kissé enyhébb csökkenés tapasztalható. Még mindig a járványmentes évek átlagához viszonyítva 2020 decemberében a többlethalálozás 30 százalékos, 2021 decemberében pedig 24 százalékos volt. 

Bőven nincs visszatérés a pandémia előtti állapothoz

Nézzük, milyen országos adatokból áll össze az EU-s átlag! A magyar többlethalálozási adatok messze meghaladták az EU-s átlagot a koronavírusjárvány-hullámok tetőzéseikor, de 2022-ben már minden hónap az EU-s adat alatt volt. Ez decemberben “csak” 2,8 százalékos többlethalálozást jelentett.

Ez természetesen azt is jelenti, hogy a magyar többlethalálozási adatok sem tértek vissza a pandémia előtti évekére. Csak 2022 januárjában és májusában értük el majdnem a 0 százalékot, tehát a békeévek átlagát.

Mindez látható a magyar 2022-es éves halálozási adatokon is: hatezerrel többen haltak meg, mint a Covid előtti utolsó évben, 2019-ben, nyilván nem függetlenül attól, hogy a többlethalálozási adatokon egészen 2022 tavaszáig látszott a járvány hatása.

A tavaly decemberi EU-s ugrást leginkább a német többlethalálozási adat hajtotta, ami viszont meglepően magas, 37,3 százalékos. Franciaországban is jelentős a többlet, mintegy 25 százalék.

A németek esetében az adatok tavaly júliusban hagyták el az EU-s átlagot és indultak emelkedésnek. A 37,3 százalékos többlethalálozás magasabb, mint a járvány tetőzéseikor, vagyis Németországban 2016-2019 átlagaihoz viszonyítva többen haltak meg tavaly decemberben, mint a koronavírus-járvány decembereiben. Hozzátartozik ehhez az is, hogy a pandémiahullámok tetőzése Németországban bőven EU-átlag alatt volt. Alább láthatók az EU-s átlag és néhány ország többlethalálozási adatainak alakulása 2020 elejétől. Az országokra kattintva eltüntethetők és újra megjeleníthetők az adott grafikonvonalak, ezáltal könnyen összehasonlíthatók tetszőleges 2-3 ország grafikonjai.

Magas volt még az osztrák adat 27,4 százalékkal, de ez ott nem haladja meg a pandémiás többlethalálozási adatokat. Nagyjából ugyanez mondható el a szlovén adatról is, ami 25,9 százalék.

Nincs bizonyíték arra, hogy a vakcina az okok között lehet

A fenti jelenség a brit adatokban is jelentkezik, bár a nem egységes metodológia miatt nem világos, milyen mértékben. Mindenesetre a 2019-es adatokhoz képest 9 százalékos volt a többlethalálozás 2022-ben. 

Ez így is azt jelenti, hogy a koronavírus-járvány által érintett éveket leszámítva ez az egyik legrosszabb halálozási adat az elmúlt 50 évben. A BBC-nek nyilatkozó szakértők szerint a normálisnál magasabb halálozásban több faktor játszik szerepet:

  • Még tavaly is haltak meg emberek koronavírus következtében, noha lényegesen kevesebben.
  • Válságban van a brit egészségügy, hosszúak a várolisták, akadozik a sürgősségi ellátás. 
  • A koronavírus közvetett hatásai és szövődményei is megjelenhetnek a számokban, ahogy az is,
  • hogy a járvány alatt kevésbé jutottak el az emberek a szűrővizsgálatokra.

A brit és az EU-s adatokkal kapcsolatban is – elsősorban az összeesküvés-elméletekre és sugalmazásokra hajlamos szegleteiben a sajtónak, de nemcsak ott – fel-felmerült a többlethalálozás pozitív összefüggése a koronavírus elleni oltásokkal. Ezt azonban nem támasztják alá a részletes adatok. Sőt, a kumulatív, tehát összesített többlethalálozási adatok úgy tűnik enyhe negatív korrelációt mutatnak az oltáslefedettséggel, tehát minél nagyobb a vakcinalefedettség, annál kisebb a valószínűsége a többlethalálozásnak – egyébként még egy pozitív korrelációs összefüggés sem jelentene ok-okozati kapcsolatot.

Brit adatok szerint, ha minden halált és halálokot figyelembe veszünk, akkor az oltatlanság növeli a halálozás kockázatát, már pedig ha a többlethalálozás fő faktora az oltás lenne, akkor ezt fordítva várnánk.

Német és ír szakemberek a fenti okokon túl a tavaly év végén felfutó intenzív influenzajárványt és más cirkuláló vírusokat is a faktorok között tartanak számon, ahogy az elöregedő társadalmat is. Friss magyar adatok szerint a téli hónapokban nálunk is különösen magas volt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába napi téma a szétesett egészségügy, mi magunk sem teszünk azért, hogy ne szoruljunk ráA világ egyik legelhízottabb nemzete a magyar, az előjegyzési listákon is meglátszik ennek a nyoma.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet adat elemzés koronavírus többlethalálozás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.