Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2023. január 21. 18:32 Élet

Mitől függ, hogy melyik kutyafajta lesz népszerű?

Mitől nő egy kutyafajta népszerűsége az egyik országban, míg egy másikban éppen csökken? Más szempontokat vesznek figyelembe egy zsúfolt területen, mint egy nyugodtabb, kisebb népsűrűségű országban?

Az Economist elemzése arra ad választ, hogy melyik kutyafajta mikor volt népszerű, és milyen hatások növelik vagy éppen csökkentik egyes fajták keresletét. Kilenc ország kutya-törzskönyveztetési adatait vizsgálták meg az elmúlt 100 évből.

Az egyértelműen kijelenthető, hogy minden országban más szempontok határozzák meg egy-egy fajta aktuális népszerűségét. Míg vannak olyan országok, ahol kifejezetten a nemzetük által kitenyésztett fajtákat preferálják, mint például a németek a német juhászt, addig másoknál pont a korábbi megszállók fajtái népszerűek még a mai napig is, mint például Dél-Afrikában a buldog vagy a különböző terrierek.

De az eredet nem minden: bár az 1970-es években még népszerű volt az uszkár Franciaországban, ahol kitenyésztették, sajnos a túlnemesítés harapós kutyákhoz vezetett, emiatt mára már alig tartanak ilyen kutyát a franciák.

Ezen kívül akár rossz hatással is lehet egy kutya származása a népszerűségére. Amerikában például kifejezetten népszerűtlen volt a német juhász, mivel az első világháborúban a németek nemzeti szimbólummá emelték. Amikor viszont bekerült a tévébe Rin Tin Tin (egy amerikai katona által megmentett német juhász), azonnal meghódította Amerikát a fajta. 

A tévészereplés egyébként talán a legerősebb mozgatója a kutyafajták népszerűségének.

A 101 kiskutya hatására sokszorosára nőtt a dalmaták iránti kereslet – bár miután a gazdik rájöttek, hogy mekkora mozgásigényük van, ez a kereslet gyorsan elapadt.

Japánban a chihuahua tört első helyre 2002-ben a népszerűségi listán egy reklám hatására, amiben egy nyakkendős chihuahua szerepelt. A népszerűsége azóta sem lankad, bár erre az is rásegít, hogy ez a legkisebb bejegyzett kutyafajta, ami a japánoknak praktikus, mivel nagy népsűrűségű területeken élnek, jellemzően kisebb lakásokban.

Összességében, ha egy amerikai filmben szerepel egy kutyafajta (és jó kutyát játszik), akkor több mint 119 százalékkal nő az esélye annak, hogy a következő évben egy bejegyzett kölyök ilyen fajtájú lesz. Két évvel a film bemutatása után ez az esély 176 százalékra nő. A cikk szerzője szerint a sorozatos filmbeli megjelenések tehetnek arról is, hogy a labrador töretlenül az egyik legnépszerűbb kutyafajta már 30 éve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKutatás bizonyítja, hogy érdemes lelki támaszként kezelni a háziállatunkatEgyre többet költünk a háziállatainkra, de úgy tűnik megéri: egy jó kutya pont olyan szerepet tölthet be, mint egy ember családtag.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt az ideje, hogy komolyabban vegyük az állatokatA jelenlegi közgazdasági modellek legfeljebb fogyasztási cikként vagy erőforrásként tekintenek rájuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHelyettesítheti az emberi érintés jótékony hatását egy háziállat?Kutatók arról kérdeztek embereket, hogy segít-e a mentális egészségükön, hogy háziállatokkal élnek együtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet állattartás háziállatok kutya nemesítés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 27. 13:00 Adat, Élet

Duplázódott a kínaiak száma Magyarországon, az indiaiak száma ennél is nagyobb arányban nőtt

Az ukrán polgárok száma a friss adatok alapján nem a háború miatt ugrott meg.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 25. 17:55 Élet

A halálozási adatokon is jól látszanak tikkasztó nyár következményei

Dél-Európa bizonyos részein 20-60 százalékos többlethalálozás adódott a kivételesen meleg idei július során.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 25. 12:24 Élet

Látványosan több pénzt költünk a háztartási büdzséből alkoholra, mint az EU-átlag

Egy átlagos magyar háztartás a bevételeinek 3 százalékát költi el alkoholra Magyarországon.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.