Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2023. január 21. 18:32 Élet

Mitől függ, hogy melyik kutyafajta lesz népszerű?

Mitől nő egy kutyafajta népszerűsége az egyik országban, míg egy másikban éppen csökken? Más szempontokat vesznek figyelembe egy zsúfolt területen, mint egy nyugodtabb, kisebb népsűrűségű országban?

Az Economist elemzése arra ad választ, hogy melyik kutyafajta mikor volt népszerű, és milyen hatások növelik vagy éppen csökkentik egyes fajták keresletét. Kilenc ország kutya-törzskönyveztetési adatait vizsgálták meg az elmúlt 100 évből.

Az egyértelműen kijelenthető, hogy minden országban más szempontok határozzák meg egy-egy fajta aktuális népszerűségét. Míg vannak olyan országok, ahol kifejezetten a nemzetük által kitenyésztett fajtákat preferálják, mint például a németek a német juhászt, addig másoknál pont a korábbi megszállók fajtái népszerűek még a mai napig is, mint például Dél-Afrikában a buldog vagy a különböző terrierek.

De az eredet nem minden: bár az 1970-es években még népszerű volt az uszkár Franciaországban, ahol kitenyésztették, sajnos a túlnemesítés harapós kutyákhoz vezetett, emiatt mára már alig tartanak ilyen kutyát a franciák.

Ezen kívül akár rossz hatással is lehet egy kutya származása a népszerűségére. Amerikában például kifejezetten népszerűtlen volt a német juhász, mivel az első világháborúban a németek nemzeti szimbólummá emelték. Amikor viszont bekerült a tévébe Rin Tin Tin (egy amerikai katona által megmentett német juhász), azonnal meghódította Amerikát a fajta. 

A tévészereplés egyébként talán a legerősebb mozgatója a kutyafajták népszerűségének.

A 101 kiskutya hatására sokszorosára nőtt a dalmaták iránti kereslet – bár miután a gazdik rájöttek, hogy mekkora mozgásigényük van, ez a kereslet gyorsan elapadt.

Japánban a chihuahua tört első helyre 2002-ben a népszerűségi listán egy reklám hatására, amiben egy nyakkendős chihuahua szerepelt. A népszerűsége azóta sem lankad, bár erre az is rásegít, hogy ez a legkisebb bejegyzett kutyafajta, ami a japánoknak praktikus, mivel nagy népsűrűségű területeken élnek, jellemzően kisebb lakásokban.

Összességében, ha egy amerikai filmben szerepel egy kutyafajta (és jó kutyát játszik), akkor több mint 119 százalékkal nő az esélye annak, hogy a következő évben egy bejegyzett kölyök ilyen fajtájú lesz. Két évvel a film bemutatása után ez az esély 176 százalékra nő. A cikk szerzője szerint a sorozatos filmbeli megjelenések tehetnek arról is, hogy a labrador töretlenül az egyik legnépszerűbb kutyafajta már 30 éve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKutatás bizonyítja, hogy érdemes lelki támaszként kezelni a háziállatunkatEgyre többet költünk a háziállatainkra, de úgy tűnik megéri: egy jó kutya pont olyan szerepet tölthet be, mint egy ember családtag.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt az ideje, hogy komolyabban vegyük az állatokatA jelenlegi közgazdasági modellek legfeljebb fogyasztási cikként vagy erőforrásként tekintenek rájuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHelyettesítheti az emberi érintés jótékony hatását egy háziállat?Kutatók arról kérdeztek embereket, hogy segít-e a mentális egészségükön, hogy háziállatokkal élnek együtt.

Élet állattartás háziállatok kutya nemesítés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. január 25. 15:36 Élet, Világ

Ha továbbra is ekkora autókat veszünk, akkor szét kell bányászni a Földet, hogy elektromosak lehessenek

Közel lehetetlent vetnek fel környezettudósok egy új tanulmányban: mi lenne, ha kevesebbet autóznánk, kisebb kocsikkal?

Hajdu Miklós
2023. január 23. 12:38 Élet

Forrósodik a levegő a gáztűzhelyek körül, ez már a kormánypárti sajtónak is feladja a leckét

Bár nem foglalt állást a gázkészülékek tiltása mellett az amerikai kormány, már a magyar kormánypárti sajtó is a kérdést felkapva hergel a demokraták ellen, ráadásul Orbán Viktor kijelentésének ellentmondva.

G7.hu
2023. január 20. 10:13 Élet

Különdíjat kapott munkatársunk a Fejlesztési Újságíró Díj pályázatán

A Szabad Európa újságírója, Báthory Róbert nyerte a Minority Rights Group Europe által alapított, a Mérték Médiaelemző Műhellyel partnerségben meghirdetett Fejlesztési Újságíró Díjat. Különdíjat kapott munkatársunk, Pálos Máté, valamint Pintér Luca és Ajpek Orsolya (Telex), továbbá Czömpöl Bianka (Nyugat).

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.