Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2023. január 21. 18:32 Élet

Mitől függ, hogy melyik kutyafajta lesz népszerű?

Mitől nő egy kutyafajta népszerűsége az egyik országban, míg egy másikban éppen csökken? Más szempontokat vesznek figyelembe egy zsúfolt területen, mint egy nyugodtabb, kisebb népsűrűségű országban?

Az Economist elemzése arra ad választ, hogy melyik kutyafajta mikor volt népszerű, és milyen hatások növelik vagy éppen csökkentik egyes fajták keresletét. Kilenc ország kutya-törzskönyveztetési adatait vizsgálták meg az elmúlt 100 évből.

Az egyértelműen kijelenthető, hogy minden országban más szempontok határozzák meg egy-egy fajta aktuális népszerűségét. Míg vannak olyan országok, ahol kifejezetten a nemzetük által kitenyésztett fajtákat preferálják, mint például a németek a német juhászt, addig másoknál pont a korábbi megszállók fajtái népszerűek még a mai napig is, mint például Dél-Afrikában a buldog vagy a különböző terrierek.

De az eredet nem minden: bár az 1970-es években még népszerű volt az uszkár Franciaországban, ahol kitenyésztették, sajnos a túlnemesítés harapós kutyákhoz vezetett, emiatt mára már alig tartanak ilyen kutyát a franciák.

Ezen kívül akár rossz hatással is lehet egy kutya származása a népszerűségére. Amerikában például kifejezetten népszerűtlen volt a német juhász, mivel az első világháborúban a németek nemzeti szimbólummá emelték. Amikor viszont bekerült a tévébe Rin Tin Tin (egy amerikai katona által megmentett német juhász), azonnal meghódította Amerikát a fajta. 

A tévészereplés egyébként talán a legerősebb mozgatója a kutyafajták népszerűségének.

A 101 kiskutya hatására sokszorosára nőtt a dalmaták iránti kereslet – bár miután a gazdik rájöttek, hogy mekkora mozgásigényük van, ez a kereslet gyorsan elapadt.

Japánban a chihuahua tört első helyre 2002-ben a népszerűségi listán egy reklám hatására, amiben egy nyakkendős chihuahua szerepelt. A népszerűsége azóta sem lankad, bár erre az is rásegít, hogy ez a legkisebb bejegyzett kutyafajta, ami a japánoknak praktikus, mivel nagy népsűrűségű területeken élnek, jellemzően kisebb lakásokban.

Összességében, ha egy amerikai filmben szerepel egy kutyafajta (és jó kutyát játszik), akkor több mint 119 százalékkal nő az esélye annak, hogy a következő évben egy bejegyzett kölyök ilyen fajtájú lesz. Két évvel a film bemutatása után ez az esély 176 százalékra nő. A cikk szerzője szerint a sorozatos filmbeli megjelenések tehetnek arról is, hogy a labrador töretlenül az egyik legnépszerűbb kutyafajta már 30 éve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKutatás bizonyítja, hogy érdemes lelki támaszként kezelni a háziállatunkatEgyre többet költünk a háziállatainkra, de úgy tűnik megéri: egy jó kutya pont olyan szerepet tölthet be, mint egy ember családtag.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt az ideje, hogy komolyabban vegyük az állatokatA jelenlegi közgazdasági modellek legfeljebb fogyasztási cikként vagy erőforrásként tekintenek rájuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHelyettesítheti az emberi érintés jótékony hatását egy háziállat?Kutatók arról kérdeztek embereket, hogy segít-e a mentális egészségükön, hogy háziállatokkal élnek együtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet állattartás háziállatok kutya nemesítés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.