Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. december 31. 15:33 Élet

A hátrafelé gyaloglás egészen különleges hatással van a szervezetre

Unalomig közismert, hogy a rendszeres gyaloglás az egészség megőrzésének egyik legjobb, és legegyszerűbb módja. A gyaloglás nagy előnye, hogy egy jó cipőn kívül alapból minden adott hozzá, nem kell különösebb felszerelést venni, és gyalogolni tényleg bárki bárhol tud, ha akar. Van azonban a gyaloglásnak egy olyan változata, amire sokan nem gondolnak, a szakirodalom szerint azonban nagyon is van benne fantázia: a hátrafelé gyaloglás.

A rendes, előre haladó gyaloglás, és alapesetben még a futás is egy olyan természetesen egyszerű mozgásnak tűnik, amihez nem kell különösebb gyakorlat. Az ember előrefelé általában automatikusan lépked, nem kell figyelnie arra, hogy a mozgása koordinált legyen, mert olyan nagy gyakorlata van benne, hogy erre már nincs szükség.

Ez azonban elrejti azt a tényt, hogy a gyaloglás valójában egy összetett mozgás. Ahhoz, hogy gyaloglás közben ne essünk orra, de ne vágjuk magunkat hanyatt sem, össze kell hangolni a mozgással kapcsolatos érzékelést és a térbeli elhelyezkedést. Mindez akkor válik világossá, amikor elkezdünk hátrafelé menni.

Ha hátrafelé indulunk el, akkor az agynak több időbe telik megoldani ezt a koordinációs feladatot, és ha rendszeresen végezzük ezt a szokatlan mozgásformát, akkor általában véve is javul az egyensúlyérzékünk és a stabilitásunk is. Furcsa módon tehát a hátrafelé gyaloglás javítja az előrefelé gyaloglás hatékonyságát is.

Ha hátrafelé megyünk, akkor kisebbeket lépünk, ugyanazt a távot több lépéssel tesszük meg, és sokkal jobban megterheljük az alsó lábszár izmait. Ennek egyik következménye, hogy az ízületeket a hátrafelé haladás kevésbé terheli, ezért az ízületi panaszokban szenvedőknek kifejezetten ajánlják, hogy próbálják meg hátrafelé teljesíteni a mozgásigényüket.

Amikor előre megyünk, vagy futunk, a legtöbb esetben a talpunk végiggördül a talajon a saroktól kezdve a lábujjakig. Ugyanez történik visszafelé is, csak fordítva, ha hátra gyalogolunk, akkor a lábujjra érkezünk, és a sarok éri utoljára a földet. Ez a fordított helyzet a tapasztalatok szerint a sarokfájdalmak leggyakoribb fajtáját hatékonyan csillapítja.

Ha hátrafelé megyünk, akkor jóval több energiát kell felhasználnunk, mint előre, ezért a hátrafelé gyaloglás hatékonyabb lehet az elhízás elleni küzdelemben is.

A szakemberek azt mondják, ha valaki már elég gyakorlott hátrafelé gyalogló, akkor érdemes elkezdenie hátrafelé futni is. Sőt, futópadon is meg lehet próbálkozni a hátrafelé mozgással. A szakirodalom azt javasolja, hogy mind a hátragyaloglás, mind a hátrafutás közben próbáljunk meg olyan terepet választani ahol mozgás közben nem kell hátranézni.

A mérések azt mutatják, hogy aki rendszeresen fut hátrafelé (is), annak idővel javul a rendes, előre futási koordinációja is, azaz hátrafelé futni akkor is nagyon érdemes, ha majd a futóversenyen előre fog valaki haladni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egészségmegőrzés futás gyaloglás hátrafelé futás hátrafelé gyaloglás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.

Stubnya Bence
2023. december 7. 11:21 Adat, Élet

A magyarok negyven százaléka dolgozik olyan munkabeosztásban, ami megnehezíti a szociális életét

Az uniós átlag 32 százalék, ennél jóval több magyar dolgozik rendszeresen hétvégén vagy éjszaka, vagy kiszámíthatatlanul változó beosztás szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.

Mészáros R. Tamás
2023. december 8. 04:34 Közélet, Világ

Tíz év késéssel beindult a keleti nyitás, csak közben elvesztette értelmét

Kína és Dél-Korea az akkumulátorgyártás felfutásával az utóbbi években a legnagyobb magyarországi befektetők közé került – ám ezekre a befektetésekre ma már jóval kisebb szükség van, mint 2010-ben.