Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. december 31. 15:33 Élet

A hátrafelé gyaloglás egészen különleges hatással van a szervezetre

Unalomig közismert, hogy a rendszeres gyaloglás az egészség megőrzésének egyik legjobb, és legegyszerűbb módja. A gyaloglás nagy előnye, hogy egy jó cipőn kívül alapból minden adott hozzá, nem kell különösebb felszerelést venni, és gyalogolni tényleg bárki bárhol tud, ha akar. Van azonban a gyaloglásnak egy olyan változata, amire sokan nem gondolnak, a szakirodalom szerint azonban nagyon is van benne fantázia: a hátrafelé gyaloglás.

A rendes, előre haladó gyaloglás, és alapesetben még a futás is egy olyan természetesen egyszerű mozgásnak tűnik, amihez nem kell különösebb gyakorlat. Az ember előrefelé általában automatikusan lépked, nem kell figyelnie arra, hogy a mozgása koordinált legyen, mert olyan nagy gyakorlata van benne, hogy erre már nincs szükség.

Ez azonban elrejti azt a tényt, hogy a gyaloglás valójában egy összetett mozgás. Ahhoz, hogy gyaloglás közben ne essünk orra, de ne vágjuk magunkat hanyatt sem, össze kell hangolni a mozgással kapcsolatos érzékelést és a térbeli elhelyezkedést. Mindez akkor válik világossá, amikor elkezdünk hátrafelé menni.

Ha hátrafelé indulunk el, akkor az agynak több időbe telik megoldani ezt a koordinációs feladatot, és ha rendszeresen végezzük ezt a szokatlan mozgásformát, akkor általában véve is javul az egyensúlyérzékünk és a stabilitásunk is. Furcsa módon tehát a hátrafelé gyaloglás javítja az előrefelé gyaloglás hatékonyságát is.

Ha hátrafelé megyünk, akkor kisebbeket lépünk, ugyanazt a távot több lépéssel tesszük meg, és sokkal jobban megterheljük az alsó lábszár izmait. Ennek egyik következménye, hogy az ízületeket a hátrafelé haladás kevésbé terheli, ezért az ízületi panaszokban szenvedőknek kifejezetten ajánlják, hogy próbálják meg hátrafelé teljesíteni a mozgásigényüket.

Amikor előre megyünk, vagy futunk, a legtöbb esetben a talpunk végiggördül a talajon a saroktól kezdve a lábujjakig. Ugyanez történik visszafelé is, csak fordítva, ha hátra gyalogolunk, akkor a lábujjra érkezünk, és a sarok éri utoljára a földet. Ez a fordított helyzet a tapasztalatok szerint a sarokfájdalmak leggyakoribb fajtáját hatékonyan csillapítja.

Ha hátrafelé megyünk, akkor jóval több energiát kell felhasználnunk, mint előre, ezért a hátrafelé gyaloglás hatékonyabb lehet az elhízás elleni küzdelemben is.

A szakemberek azt mondják, ha valaki már elég gyakorlott hátrafelé gyalogló, akkor érdemes elkezdenie hátrafelé futni is. Sőt, futópadon is meg lehet próbálkozni a hátrafelé mozgással. A szakirodalom azt javasolja, hogy mind a hátragyaloglás, mind a hátrafutás közben próbáljunk meg olyan terepet választani ahol mozgás közben nem kell hátranézni.

A mérések azt mutatják, hogy aki rendszeresen fut hátrafelé (is), annak idővel javul a rendes, előre futási koordinációja is, azaz hátrafelé futni akkor is nagyon érdemes, ha majd a futóversenyen előre fog valaki haladni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egészségmegőrzés futás gyaloglás hátrafelé futás hátrafelé gyaloglás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.