Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. december 13. 09:54 Élet

Most dől el, hogy fagyos éjszakák alatt is lejjebb tudjuk-e csavarni a fűtést

Megjött a tél, hétfő reggelre az ország nagy részét néhány centis hótakaró lepte el. Kékestetőn közel 30 centis a hó, és az előrejelzések szerint karácsonyig éjjelente mindig fagyni fog, de többnyire nappal sem lesz pár foknál több. Az időjárást talán még sosem néztük olyan szemmel, mint most, az energiaválság kellős közepén. A gázzal ugyanis annak ellenére is jó lenne spórolni, hogy a tárolók telítettsége – egész Európában – megfelelő.

Számokban:

  • Több korábbi tanulmány egybehangzó mérése szerint Európában a napi 15-16 fokos középhőmérséklet számít az úgynevezett küszöbértéknek.
  • Ha a küszöbértéknél melegebb van, akkor nem kell fűteni, és a gázfogyasztás állandó (az ipari üzemek mennek, illetve a gáz egy részéből elektromos áram készül), ez Magyarországon körülbelül napi 20 millió köbméter.
  • Amint a küszöbérték alá esik a napi középhőmérséklet, a magyar gázfogyasztás minden egyes fokkal körülbelül napi 2 millió köbméterrel nő.
  • Mivel az összefüggés közel egyenes vonalú, könnyen kiszámítható például, hogy fagypont körüli középhőmérsékletnél 16×2, azaz körülbelül 32 millió köbméterrel nagyobb a napi fogyasztás, mint az alap 20 millió köbméter, a teljes fogyasztás tehát durván 52 millió (vagy annál kicsit több) köbméter.
  • A mínusz 5 fokos (napi átlagos) hideg Magyarországon már elég ritka, ekkor 21×2+20, azaz napi 62 millió köbméter gáz is elfogyhat. A csúcs napi 76 millió köbméter volt, mínusz 10 fokos hidegnél.
  • A magyar tárolókban jelenleg körülbelül 4,9 milliárd köbméter gáz van, ez még akkor is elég lenne március elejéig, ha addig végig nagy fagyok lennének, de erre nyilván nem kell számítanunk.

Hogy állunk eddig? A novemberi adatok szerint minden európai országban sikerült jelentősen csökkenteni a gázfogyasztást, a Bruegel Intézet Magyarországon például éves szinten 21 százalékos csökkenést mért. Ez azonban nem is olyan nagy eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy az idő is melegebb volt a szokásosnál. Az igazi teszt Európa számára most érkezik el. Egy német felmérés szerint ott októberben 4,6 százalékkal kevesebb gáz fogyott ahhoz képest is, ami a szokásosnál enyhébb időjárás közepette várható lett volna, ez jelzi a tényleges fogyasztáscsökkentésre tett erőfeszítések eredményét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHoloda Attila az energiaválságról: „Nem ez a tél lesz kérdéses, hanem a következő"Földgáz- és áramhiányra kevésbé, magas árakra viszont annál inkább kell számítani télen, ami a gazdaságban csődhullámot is hozhat. G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lehető legrosszabbkor tenné tönkre a kormány az egyik fontos gáztárolótÚgy tűnik, hogy ezúttal nem csak számviteli trükk a kormány játéka a gázzal, és ez nagy baj. A teljes magyar tárolókapacitás negyede veszhet el.

Élet Európa gáz gázfogyasztás hideg időjárás középhőmérséklet tél Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2023. március 19. 14:13 Élet

A rasszizmus is oka lehet annak, hogy alacsonyak a jóléti kiadások Amerikában

Minél magasabbnak hiszik a feketék arányát a támogatott állampolgárok között, annál inkább ellenzik a jóléti kiadásokat.

Pálos Máté
2023. március 18. 17:05 Élet

Ahhoz képest, hogy milyen sokba került, kevesen nézték eddig a Hadikot

Megnéztük a kultúrpolitikai presztízsberuházás, a Hadik első heti számait, az extrém magas állami gyártási támogatás fényében is.

Torontáli Zoltán
2023. március 17. 04:34 Élet, Világ

Miért nem érződik annyira az infláció Ausztriában?

A rendkívül erős szakszervezetek és a munkaadók sorra olyan béremelésekben állapodnak meg, amelyek kompenzálják a drágulást.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?