Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. december 13. 09:54 Élet

Most dől el, hogy fagyos éjszakák alatt is lejjebb tudjuk-e csavarni a fűtést

Megjött a tél, hétfő reggelre az ország nagy részét néhány centis hótakaró lepte el. Kékestetőn közel 30 centis a hó, és az előrejelzések szerint karácsonyig éjjelente mindig fagyni fog, de többnyire nappal sem lesz pár foknál több. Az időjárást talán még sosem néztük olyan szemmel, mint most, az energiaválság kellős közepén. A gázzal ugyanis annak ellenére is jó lenne spórolni, hogy a tárolók telítettsége – egész Európában – megfelelő.

Számokban:

  • Több korábbi tanulmány egybehangzó mérése szerint Európában a napi 15-16 fokos középhőmérséklet számít az úgynevezett küszöbértéknek.
  • Ha a küszöbértéknél melegebb van, akkor nem kell fűteni, és a gázfogyasztás állandó (az ipari üzemek mennek, illetve a gáz egy részéből elektromos áram készül), ez Magyarországon körülbelül napi 20 millió köbméter.
  • Amint a küszöbérték alá esik a napi középhőmérséklet, a magyar gázfogyasztás minden egyes fokkal körülbelül napi 2 millió köbméterrel nő.
  • Mivel az összefüggés közel egyenes vonalú, könnyen kiszámítható például, hogy fagypont körüli középhőmérsékletnél 16×2, azaz körülbelül 32 millió köbméterrel nagyobb a napi fogyasztás, mint az alap 20 millió köbméter, a teljes fogyasztás tehát durván 52 millió (vagy annál kicsit több) köbméter.
  • A mínusz 5 fokos (napi átlagos) hideg Magyarországon már elég ritka, ekkor 21×2+20, azaz napi 62 millió köbméter gáz is elfogyhat. A csúcs napi 76 millió köbméter volt, mínusz 10 fokos hidegnél.
  • A magyar tárolókban jelenleg körülbelül 4,9 milliárd köbméter gáz van, ez még akkor is elég lenne március elejéig, ha addig végig nagy fagyok lennének, de erre nyilván nem kell számítanunk.

Hogy állunk eddig? A novemberi adatok szerint minden európai országban sikerült jelentősen csökkenteni a gázfogyasztást, a Bruegel Intézet Magyarországon például éves szinten 21 százalékos csökkenést mért. Ez azonban nem is olyan nagy eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy az idő is melegebb volt a szokásosnál. Az igazi teszt Európa számára most érkezik el. Egy német felmérés szerint ott októberben 4,6 százalékkal kevesebb gáz fogyott ahhoz képest is, ami a szokásosnál enyhébb időjárás közepette várható lett volna, ez jelzi a tényleges fogyasztáscsökkentésre tett erőfeszítések eredményét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHoloda Attila az energiaválságról: „Nem ez a tél lesz kérdéses, hanem a következő"Földgáz- és áramhiányra kevésbé, magas árakra viszont annál inkább kell számítani télen, ami a gazdaságban csődhullámot is hozhat. G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lehető legrosszabbkor tenné tönkre a kormány az egyik fontos gáztárolótÚgy tűnik, hogy ezúttal nem csak számviteli trükk a kormány játéka a gázzal, és ez nagy baj. A teljes magyar tárolókapacitás negyede veszhet el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Európa gáz gázfogyasztás hideg időjárás középhőmérséklet tél Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.