Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. december 9. 11:37 Élet

Szétzúzzák Putyin energiazsarolását a takarékos németek

Ma már jól ismert, hogy az Ukrajna elfoglalását szolgáló terv részeként az orosz elnök energetikai zsarolással próbálta sakkban tartani az EU-t. Az orosz gázszállításokat már hónapokkal a februári invázió előtt elkezdték lecsavarni, és miután biztossá vált, hogy Ukrajna kitart, a nyugati országok pedig pénzzel és fegyverrel is támogatják, fokozatosan meg is szüntették a közvetlenül Németországba irányuló gázszállításokat (már az Északi Áramlat vezeték felrobbantása előtt).

A valószínűsíthető terv szerint ennek mostanra elviselhetetlen következményei lettek volna Németország számára: a gazdaság összeomlik, a fagyoskodó polgárok pedig tömegtüntetésekkel kényszerítik rá a kormányt az Oroszország elleni szankciók feloldására és Ukrajna támogatásának beszüntetésére.

Ez azonban egyelőre egyáltalán nem jött be. A német gazdaság ugyan nincs a legjobb állapotban, de még a harmadik negyedévben is nőtt, az energiaárak pedig ugyan nagyon elszaladtak, de hiányról egyelőre szó sincs, a német gáztárolók töltöttsége nagyjából 97 százalékos, amiben a nem orosz eredetű import felpörgetése és az eddigi enyhe idő mellett egy olyan tényező is szerepet játszik, amellyel talán nem számolt az orosz vezetés: a németek legendás takarékossága.

Ennek mértékét persze – főleg az angol nyelvű sajtóban – időnként szeretik eltúlozni, de a Wall Street Journal rengeteg példával támasztotta alá, hogy most Németországban tényleg nemzeti sport lett az energiával való takarékoskodás. Sokan valóságos versenybe kezdtek, hogy ki kapcsolja be minél később a fűtést otthon az ősszel egyre hűvösebbé váló időjárás közepette – a bizonyítékot az otthoni hőmérő szolgáltatja.

Tippeket is megosztanak azzal kapcsolatban, hogy a zuhanyzások egy része kiváltható mosdókendő használatával, a ruhákat pedig elég kéthetente mosni. Az otthon elkészített zsemlét a pirítóban is ki lehet sütni, a fazékra a pontosan illeszkedő fedőt kell rátenni, a telefonról pedig le kell törölni a felesleges applikációkat – szól néhány további jó tanács.

A spórolásból természetesen kiveszik részüket a hivatalok is, sok tekintetben hasonlóan a magyarországi gyakorlathoz. Az irodák hőmérsékletét korlátozzák, nincs meleg víz a mosdókban, az uszodákat nem fűtik, a szaunákat kikapcsolják. A Németországban elmaradhatatlan karácsonyi vásárok kivilágításának idejét korlátozzák, és csökkentik a fényerőt. Néhány városban felmerült a közlekedési lámpák kikapcsolása, Düsseldorfban pedig a krematórium működési hőmérsékletének csökkentését vizsgálják.

Számos üzlet csökkentette a nyitva tartási idejét, a hűtők egy részét pedig kikapcsolták. A Zugspitzén lévő sípályán lelassították a felvonókat, a kabinok üléseit pedig nem fűtik.

A háztartásokra visszatérve, néhányan olyan messze mennek a spórolásban, hogy az már veszélyes. Egy német kéményseprő arról beszélt az amerikai lapnak, hogy többen kempingezéshez szánt gázpalackkal vagy gázgrillel próbálnak fűteni, de ezeket nem szabad zárt térben használni.

Bár a tél még csak most kezdődik igazán, az eddigi eredmények mindenesetre meggyőzők, szeptemberben és októberben a német üzleti szektor és a háztartások gázfogyasztása akkor is 25 százalékkal maradt el a 2018-2020-as átlagtól, ha az idei meleg ősz hatását kizárják az összehasonlításból. (Idehaza októberben 23 százalékos volt a gázfogyasztás nem időjárásfüggő csökkenése.)

Mindez persze nem jelenti, hogy nincs semmi probléma, szakemberek egy ideje már arról beszélnek, hogy nem az idei, hanem a következő tél lesz nehéz, amikor már a betárolási időszakban sem lehet majd számolni érdemi orosz importtal. Így a németek valószínűleg jövőre sem maradnak spórolási kihívás nélkül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEddig pazaroltuk a gázt a rezsicsökkentés miatt, most jöhet a fordulatA rezsicsökkentés bevezetése óta közel másfélszeresére nőtt a magyar lakosság gázfogyasztása, és ezt az alacsony árakon kívül semmi nem indokolta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa már a felrobbantása előtt kiváltotta az Északi ÁramlatotMúlt héten az orosz import újabb évtizedes mélypontra zuhant, az Európába érkező gáz mennyisége azonban így is emelkedett, és ez elég lehet a télre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegvan a kitűzött európai gáztartalék, kérdés, hogy mire lesz ez elégAkár teljesen megtelhetnek az európai gáztárolók a tél kezdetére, ami jó kiindulási alap, de önmagában még nem elég az ellátási zavarok elkerüléséhez.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet energiafelhasználás gázfogyasztás németország orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.