Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. október 15. 13:05 Élet

Még a lakásárakat is növelik a közelben lévő közösségi kertek

Magyarországon is egyre több közösségi kert van, ezért érdemes megvizsgálni, hogy milyen előnyökkel jár ez azoknak, akik részt vesznek a gondozásában, illetve úgy általában a körülötte élő közösségnek.  

Joseph Montoya ezt foglalta össze tanulmányában, amely az amerikai közösségi kertek működéséről és jótékony hatásairól szól. A szerző maga is egy ilyen kert menedzsere volt, így közelről látta a mindennapi működését.

A legkézenfekvőbb előnye az ilyen kerteknek, hogy a résztvevők – ha nem kell védekezni az aszály vagy kártevők ellen – szinte nulla költséggel jutnak hozzá élelemhez, nem számítva a befektetett munka költségét. Ez különösen fontos, ha olyan emberek művelik a kerteket, akik vagyoni szempontból hátrányos helyzetűek. A szerző által felügyelt kertben például bevándorlók voltak a kertészek, és nekik hatalmas segítség volt, hogy ingyen ételhez jutottak, ezen túl az integrációjukat is segítette a közösségi munka.

Ráadásul nemcsak az ingyenessége fontos a megtermelt és elfogyasztott ételnek, hanem a minősége is. Nagyon sok ember nem tartja be az egészségi szempontból fontos előírást, hogy naponta egyen zöldséget vagy gyümölcsöt, lehetőleg öt alkalommal.

Akik közösségi kertekben dolgoznak, azok körében jóval többen vannak, akik napi szinten esznek zöldséget vagy gyümölcsöt, és azok is, akik ezt napi ötször teszik. Ez egyrészt egyéni szinten is kedvező, hiszen javítja az emberek egészségi állapotát. Másrészt társadalmi szinten is csökkenti az egészségügyre helyeződő nyomást és az ilyen kiadásokat.

Ráadásul a zöld környezet szintén rengeteg – a mentális és fizikai egészségre – jótékony hatással bír azokra nézve, akik ezek környékén laknak, vagy gyakran töltenek időt növényesített területen. A közösségi kertek esetében pedig jelentősen kisebb költséggel fenntarthatók ezek a területek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA városok zöldítése az emberek mentális egészsége miatt is fontosA zöldövezetben felnövő gyerekeknél kisebb eséllyel alakul ki mentális betegség felnőtt korban.

A parkok vagy egyéb zöldterületek fenntartási költségének jelentős része a gondozók munkabére. Mivel a közösségi kerteknél a kertészek ingyen, vagyis a megtermelt ételért dolgoznak, ezért a fenntartási költségek elenyészőek.

Végül korábbi tanulmányok eredményei alapján az ingatlanok ára is emelkedik a közösségi kertek közelében, így azoknak is nő a vagyona, akik nem is vesznek részt a kertek kialakításában vagy gondozásában.

Összességében tehát a közösségi kertek rengeteg jótékony hatással bírnak, legfőképpen azokra, akik aktívan részt vesznek a gondozásukban, de a körülötte élőkre vagy a gyakran arra járókra is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA németek már tiltanák a kavicsos-murvás kerteket, kötelező lenne a kertészkedés a családi házaknálNémetország egy részén kissé extrém irányba tolják a szabályozást, bár kétségtelenül lehet amellett érvelni, hogy ne legyenek zöldfelület nélküli porták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa felhagynánk az értelmetlen fűnyírással, azzal az ember és a természet is jól járnaA rendszeres fűnyírás, kaszálás csak esztétikai szempontokat szolgál az utak mentén, miközben ökológiai szempontból kifejezetten káros.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rovarvilág megóvásáért terjednek a méhlegelők NémetországbanAz elmúlt években több mint száz városi rétet hoztak létre Németországban, ahol szintén volt társadalmi ellenállás.

Élet egészségügy kertészkedés közösségi gazdaság mentális egészség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A szülési turizmus megszűnt, de a biztonság és rugalmasság jót tett a gyermekvállalási kedvnek az Egyesült Államokban a járvány alatt.

Heilmann István
2022. november 23. 15:04 Élet

Hogyan változtassunk közlekedési szokásainkon, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát?

Döntéseink alapjaiban befolyásolják egyéni kibocsátásunk mértékét, szokásaink megváltoztatásával pedig a környezetünkben élőket is erre ösztönözhetjük.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 04:34 Pénz, Vállalat

Sokkal gyorsabban fogy a gáz Magyarországon, mint más országokban

Visszaesett az import, miközben nőtt a kivitel. A mostani helyzet rávilágít arra az általános tévhitre, hogy a magyar tárolókban lévő gáz a mienk.