Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. október 15. 13:05 Élet

Még a lakásárakat is növelik a közelben lévő közösségi kertek

Magyarországon is egyre több közösségi kert van, ezért érdemes megvizsgálni, hogy milyen előnyökkel jár ez azoknak, akik részt vesznek a gondozásában, illetve úgy általában a körülötte élő közösségnek.  

Joseph Montoya ezt foglalta össze tanulmányában, amely az amerikai közösségi kertek működéséről és jótékony hatásairól szól. A szerző maga is egy ilyen kert menedzsere volt, így közelről látta a mindennapi működését.

A legkézenfekvőbb előnye az ilyen kerteknek, hogy a résztvevők – ha nem kell védekezni az aszály vagy kártevők ellen – szinte nulla költséggel jutnak hozzá élelemhez, nem számítva a befektetett munka költségét. Ez különösen fontos, ha olyan emberek művelik a kerteket, akik vagyoni szempontból hátrányos helyzetűek. A szerző által felügyelt kertben például bevándorlók voltak a kertészek, és nekik hatalmas segítség volt, hogy ingyen ételhez jutottak, ezen túl az integrációjukat is segítette a közösségi munka.

Ráadásul nemcsak az ingyenessége fontos a megtermelt és elfogyasztott ételnek, hanem a minősége is. Nagyon sok ember nem tartja be az egészségi szempontból fontos előírást, hogy naponta egyen zöldséget vagy gyümölcsöt, lehetőleg öt alkalommal.

Akik közösségi kertekben dolgoznak, azok körében jóval többen vannak, akik napi szinten esznek zöldséget vagy gyümölcsöt, és azok is, akik ezt napi ötször teszik. Ez egyrészt egyéni szinten is kedvező, hiszen javítja az emberek egészségi állapotát. Másrészt társadalmi szinten is csökkenti az egészségügyre helyeződő nyomást és az ilyen kiadásokat.

Ráadásul a zöld környezet szintén rengeteg – a mentális és fizikai egészségre – jótékony hatással bír azokra nézve, akik ezek környékén laknak, vagy gyakran töltenek időt növényesített területen. A közösségi kertek esetében pedig jelentősen kisebb költséggel fenntarthatók ezek a területek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA városok zöldítése az emberek mentális egészsége miatt is fontosA zöldövezetben felnövő gyerekeknél kisebb eséllyel alakul ki mentális betegség felnőtt korban.

A parkok vagy egyéb zöldterületek fenntartási költségének jelentős része a gondozók munkabére. Mivel a közösségi kerteknél a kertészek ingyen, vagyis a megtermelt ételért dolgoznak, ezért a fenntartási költségek elenyészőek.

Végül korábbi tanulmányok eredményei alapján az ingatlanok ára is emelkedik a közösségi kertek közelében, így azoknak is nő a vagyona, akik nem is vesznek részt a kertek kialakításában vagy gondozásában.

Összességében tehát a közösségi kertek rengeteg jótékony hatással bírnak, legfőképpen azokra, akik aktívan részt vesznek a gondozásukban, de a körülötte élőkre vagy a gyakran arra járókra is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA németek már tiltanák a kavicsos-murvás kerteket, kötelező lenne a kertészkedés a családi házaknálNémetország egy részén kissé extrém irányba tolják a szabályozást, bár kétségtelenül lehet amellett érvelni, hogy ne legyenek zöldfelület nélküli porták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa felhagynánk az értelmetlen fűnyírással, azzal az ember és a természet is jól járnaA rendszeres fűnyírás, kaszálás csak esztétikai szempontokat szolgál az utak mentén, miközben ökológiai szempontból kifejezetten káros.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rovarvilág megóvásáért terjednek a méhlegelők NémetországbanAz elmúlt években több mint száz városi rétet hoztak létre Németországban, ahol szintén volt társadalmi ellenállás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egészségügy kertészkedés közösségi gazdaság mentális egészség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.