Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. október 15. 13:05 Élet

Még a lakásárakat is növelik a közelben lévő közösségi kertek

Magyarországon is egyre több közösségi kert van, ezért érdemes megvizsgálni, hogy milyen előnyökkel jár ez azoknak, akik részt vesznek a gondozásában, illetve úgy általában a körülötte élő közösségnek.  

Joseph Montoya ezt foglalta össze tanulmányában, amely az amerikai közösségi kertek működéséről és jótékony hatásairól szól. A szerző maga is egy ilyen kert menedzsere volt, így közelről látta a mindennapi működését.

A legkézenfekvőbb előnye az ilyen kerteknek, hogy a résztvevők – ha nem kell védekezni az aszály vagy kártevők ellen – szinte nulla költséggel jutnak hozzá élelemhez, nem számítva a befektetett munka költségét. Ez különösen fontos, ha olyan emberek művelik a kerteket, akik vagyoni szempontból hátrányos helyzetűek. A szerző által felügyelt kertben például bevándorlók voltak a kertészek, és nekik hatalmas segítség volt, hogy ingyen ételhez jutottak, ezen túl az integrációjukat is segítette a közösségi munka.

Ráadásul nemcsak az ingyenessége fontos a megtermelt és elfogyasztott ételnek, hanem a minősége is. Nagyon sok ember nem tartja be az egészségi szempontból fontos előírást, hogy naponta egyen zöldséget vagy gyümölcsöt, lehetőleg öt alkalommal.

Akik közösségi kertekben dolgoznak, azok körében jóval többen vannak, akik napi szinten esznek zöldséget vagy gyümölcsöt, és azok is, akik ezt napi ötször teszik. Ez egyrészt egyéni szinten is kedvező, hiszen javítja az emberek egészségi állapotát. Másrészt társadalmi szinten is csökkenti az egészségügyre helyeződő nyomást és az ilyen kiadásokat.

Ráadásul a zöld környezet szintén rengeteg – a mentális és fizikai egészségre – jótékony hatással bír azokra nézve, akik ezek környékén laknak, vagy gyakran töltenek időt növényesített területen. A közösségi kertek esetében pedig jelentősen kisebb költséggel fenntarthatók ezek a területek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA városok zöldítése az emberek mentális egészsége miatt is fontosA zöldövezetben felnövő gyerekeknél kisebb eséllyel alakul ki mentális betegség felnőtt korban.

A parkok vagy egyéb zöldterületek fenntartási költségének jelentős része a gondozók munkabére. Mivel a közösségi kerteknél a kertészek ingyen, vagyis a megtermelt ételért dolgoznak, ezért a fenntartási költségek elenyészőek.

Végül korábbi tanulmányok eredményei alapján az ingatlanok ára is emelkedik a közösségi kertek közelében, így azoknak is nő a vagyona, akik nem is vesznek részt a kertek kialakításában vagy gondozásában.

Összességében tehát a közösségi kertek rengeteg jótékony hatással bírnak, legfőképpen azokra, akik aktívan részt vesznek a gondozásukban, de a körülötte élőkre vagy a gyakran arra járókra is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA németek már tiltanák a kavicsos-murvás kerteket, kötelező lenne a kertészkedés a családi házaknálNémetország egy részén kissé extrém irányba tolják a szabályozást, bár kétségtelenül lehet amellett érvelni, hogy ne legyenek zöldfelület nélküli porták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa felhagynánk az értelmetlen fűnyírással, azzal az ember és a természet is jól járnaA rendszeres fűnyírás, kaszálás csak esztétikai szempontokat szolgál az utak mentén, miközben ökológiai szempontból kifejezetten káros.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rovarvilág megóvásáért terjednek a méhlegelők NémetországbanAz elmúlt években több mint száz városi rétet hoztak létre Németországban, ahol szintén volt társadalmi ellenállás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egészségügy kertészkedés közösségi gazdaság mentális egészség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2023. december 8. 17:03 Élet

Most épp hihetetlennek tűnik, de 2023 már biztosan az eddigi legmelegebb év lesz

Visszatért idén az El Niño, és rekordmagasba röpítette a klímaváltozással a 2023-ra vonatkozó globális átlaghőmérsékleti adatot.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.

Fontos

Váczi István
2023. december 10. 04:34 Világ

Ki éli túl a telet Ukrajnában?

Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.