Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. szeptember 23. 15:28 Élet

Az eredeti jegyár tízszeresébe kerül egy belépő az olaszok elleni meccsre a másodlagos piacon

A magyar válogatott szenzációs teljesítményének köszönhetően kivételes érdeklődés övezi a hétfői, Olaszország elleni budapesti meccset, amely az utolsó csoportmeccsünk lesz a barátságos mérkőzések helyettesítésére létrehozott Nemzetek Ligájában.

A meccsre augusztus végén kezdték el árulni a jegyeket, és kevesebb mint tíz óra alatt 200 ezer jegyigénylés érkezett a 67 ezer fős Puskás Arénába (a nagy terhelést nem is bírta el az informatikai rendszer).

A hatalmas túlkereslet törvényszerűen a jegyek másodlagos piacát is megteremtette. A Jófogás online piactéren csütörtökön mintegy húsz hirdetésben árultak jegyeket az olaszok elleni a meccsre, az eredetihez képest mintegy tízszeresen áron.

A hivatalos jegyértékesítésen öt és húsz ezer forint között mozogtak a jegyárak. Ehhez képest az ötezer forintos jegyeket jellemzően 40-50 ezer forint körüli áron árulják az online piactereken*Ez a párban árult jegyekre vonatkozik, egy darab jegyet már 30 ezer forinttól lehet venni.. A legdrágább, eredetileg 20 ezer forintos jegyért pedig akár 120 ezer forintot is elkérnek.

“Három jegyre volt szükségem, és a legolcsóbb lehetőség három egymás mellé szóló jegyre 45 ezer forint volt darabonként” – mondta vásárlási tapasztalatairól egy jegyvásárló. Az eladó ezzel a három jeggyel 120 ezer forintot keresett.

Bár a jegyek névre szólnak, ez láthatóan nem akadály a feketepiacon, mert aki rendelkezik a labdarúgó-szövetség (MLSZ) szurkolói kártyájával, némi adminisztrációval könnyedén átírhatja a nevét. “Megadtuk az eladónak egy azonosítót, a neveket és a születési dátumokat és egy óra múlva már küldte a nevünkre szóló jegyeket. Egyértelmű volt, hogy üzér, mert olyan profi volt. Még azt is felajánlotta, hogy megcsináljam a szurkolói regisztrációt nekünk” – mondta az idézett jegyvásárló.

Ez a szolgáltatás több hirdetésben is megjelenik az online piactereken. Az egyikben például ez szerepel: “Átíráshoz MLSZ-kártya vagy Klubkártya szükséges. Ha nincs, akkor kb. 24 óra átfutással lehet igényelni elektronikusan pár perc alatt. Ebben és az átírásban szívesen segítek, utóbbi költségét az ár tartalmazza”. 

A Puskás Aréna. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Az online piactereken jobbára kettő-négy jegyet árulnak, de volt olyan felhasználó, aki 22 jegyet hirdetett. Ő többnyire ötezer forintosokat árult és legalább 55 ezer forintot kért értük. Ha az összeset el tudja adni ilyen áron, azzal több mint egymillió forintot keresne.

A jelenséggel kapcsolatban megkerestem az MLSZ-t, amely azt írta, hogy egy vásárló legfeljebb négy jegyet vásárolhat, így aki “azt hirdeti magáról, hogy nagy mennyiségű jeggyel rendelkezik, nagy valószínűséggel hazudik, érvényes belépővel nem rendelkezik”.

Az MLSZ szerint olyan ugyanakkor természetesen előfordul, hogy szabályosan vásárolt “egy-két darab jegyét” felárral továbbadják. A szövetség ezt a fajta nyerészkedést felháborítónak és erkölcstelennek tartja, de megtiltani és teljesen kizárni nem tudja. “Az erkölcsi felháborodásunk kifejezése és a jelenség megelőzési szándéka mellett minden olyan esetben, amikor szabálysértésre vagy bűncselekmény gyanújára utaló jelet észlelünk, az illetékes hatósághoz fordulunk” – írták.

Az olasz meccsre szóló jegyeket hétfő délig van lehetőség van átírni, és az MLSZ péntek reggeli válaszlevele alapján addig 1700 jegy átírását igényelték. Ez természetesen nem feltétlenül jelenti azt, hogy az összes ilyen jegy felárral cserélt gazdát, ugyanakkor az MLSZ azt nem árulta el, hogy a korábbi teltházas meccseken hány átírást regisztráltak.

Élet labdarúgás magyar válogatott MLSZ Puskás Aréna Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2022. szeptember 26. 17:33 Élet, Világ

Meg kell ijeszteni az embereket, hogy ne vásároljanak orvvadászoktól

Az állatok veszélyeztetettsége vagy a termékek káros hatása nem érdekli az embereket, így nem érdemes ezekre hivatkozni.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Pálos Máté
2022. szeptember 19. 11:01 Élet

Ha tényleg fontos a fenntarthatóság, akkor meg kell barátkoznunk a rovarevés gondolatával

A hagyományos állattenyésztésnél sokkal fenntarthatóbb, kiválthatja a lisztet is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Ne hagyd ki