Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. szeptember 23. 15:28 Élet

Az eredeti jegyár tízszeresébe kerül egy belépő az olaszok elleni meccsre a másodlagos piacon

A magyar válogatott szenzációs teljesítményének köszönhetően kivételes érdeklődés övezi a hétfői, Olaszország elleni budapesti meccset, amely az utolsó csoportmeccsünk lesz a barátságos mérkőzések helyettesítésére létrehozott Nemzetek Ligájában.

A meccsre augusztus végén kezdték el árulni a jegyeket, és kevesebb mint tíz óra alatt 200 ezer jegyigénylés érkezett a 67 ezer fős Puskás Arénába (a nagy terhelést nem is bírta el az informatikai rendszer).

A hatalmas túlkereslet törvényszerűen a jegyek másodlagos piacát is megteremtette. A Jófogás online piactéren csütörtökön mintegy húsz hirdetésben árultak jegyeket az olaszok elleni a meccsre, az eredetihez képest mintegy tízszeresen áron.

A hivatalos jegyértékesítésen öt és húsz ezer forint között mozogtak a jegyárak. Ehhez képest az ötezer forintos jegyeket jellemzően 40-50 ezer forint körüli áron árulják az online piactereken*Ez a párban árult jegyekre vonatkozik, egy darab jegyet már 30 ezer forinttól lehet venni.. A legdrágább, eredetileg 20 ezer forintos jegyért pedig akár 120 ezer forintot is elkérnek.

“Három jegyre volt szükségem, és a legolcsóbb lehetőség három egymás mellé szóló jegyre 45 ezer forint volt darabonként” – mondta vásárlási tapasztalatairól egy jegyvásárló. Az eladó ezzel a három jeggyel 120 ezer forintot keresett.

Bár a jegyek névre szólnak, ez láthatóan nem akadály a feketepiacon, mert aki rendelkezik a labdarúgó-szövetség (MLSZ) szurkolói kártyájával, némi adminisztrációval könnyedén átírhatja a nevét. “Megadtuk az eladónak egy azonosítót, a neveket és a születési dátumokat és egy óra múlva már küldte a nevünkre szóló jegyeket. Egyértelmű volt, hogy üzér, mert olyan profi volt. Még azt is felajánlotta, hogy megcsináljam a szurkolói regisztrációt nekünk” – mondta az idézett jegyvásárló.

Ez a szolgáltatás több hirdetésben is megjelenik az online piactereken. Az egyikben például ez szerepel: “Átíráshoz MLSZ-kártya vagy Klubkártya szükséges. Ha nincs, akkor kb. 24 óra átfutással lehet igényelni elektronikusan pár perc alatt. Ebben és az átírásban szívesen segítek, utóbbi költségét az ár tartalmazza”. 

A Puskás Aréna. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Az online piactereken jobbára kettő-négy jegyet árulnak, de volt olyan felhasználó, aki 22 jegyet hirdetett. Ő többnyire ötezer forintosokat árult és legalább 55 ezer forintot kért értük. Ha az összeset el tudja adni ilyen áron, azzal több mint egymillió forintot keresne.

A jelenséggel kapcsolatban megkerestem az MLSZ-t, amely azt írta, hogy egy vásárló legfeljebb négy jegyet vásárolhat, így aki “azt hirdeti magáról, hogy nagy mennyiségű jeggyel rendelkezik, nagy valószínűséggel hazudik, érvényes belépővel nem rendelkezik”.

Az MLSZ szerint olyan ugyanakkor természetesen előfordul, hogy szabályosan vásárolt “egy-két darab jegyét” felárral továbbadják. A szövetség ezt a fajta nyerészkedést felháborítónak és erkölcstelennek tartja, de megtiltani és teljesen kizárni nem tudja. “Az erkölcsi felháborodásunk kifejezése és a jelenség megelőzési szándéka mellett minden olyan esetben, amikor szabálysértésre vagy bűncselekmény gyanújára utaló jelet észlelünk, az illetékes hatósághoz fordulunk” – írták.

Az olasz meccsre szóló jegyeket hétfő délig van lehetőség van átírni, és az MLSZ péntek reggeli válaszlevele alapján addig 1700 jegy átírását igényelték. Ez természetesen nem feltétlenül jelenti azt, hogy az összes ilyen jegy felárral cserélt gazdát, ugyanakkor az MLSZ azt nem árulta el, hogy a korábbi teltházas meccseken hány átírást regisztráltak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet labdarúgás magyar válogatott MLSZ Puskás Aréna Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2023. december 5. 08:48 Élet, Támogatói tartalom

Csaknem egyhavi nettó átlagkeresetet költünk magánegészségügyi ellátásra évente, pedig volna olcsóbb megoldás

Magyarországon csak a lakosság 12 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással.

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Stubnya Bence
2023. december 3. 13:17 Élet, Vállalat

A kiskereskedelmi dolgozók tizede maradhat otthon karácsonykor a boltzár miatt

Kevés dolgozót és boltot érint majd idén a karácsonyi boltzár, de árbevétel alapján népszerűbb kiskereskedelmi egységek zárnak be idén december 24-én.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.

Avatar
2023. december 4. 16:22 Közélet

Az MVM innovációja miatt ugrott meg az átalányt fizető gázfogyasztók számlája

Számos átalány fizetést/egyenletes részszámlázást választó háztartás nem érti, miért kaptak kiugró összegű számlákat a 2023-24 első hónapjaiban, miközben várható fogyasztásuk, a számláikban szereplő átalány mennyisége nem nő, esetleg még csökken is.

Váczi István
2023. december 4. 15:31 Közélet, Világ

Nem tud úgy táncolni Ukrajna, ahogy Orbán Viktor fütyül

Eddig nem volt sapka az ukránokon, de az sem számít, hogy most már van.