Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 25. 14:40 Élet

Újjáélesztik az orosz háztáji gazdálkodást a szankciók

A vidéki dácsában eltöltött idő régóta hozzátartozik a városban élő oroszok életéhez, de a szankciók és az élelmiszerek drágulása miatt idén ezt a korábbinál többen kötik össze a kert művelésével, zöldségek és gyümölcsök termesztésével, haszonállatok tartásával.

Júniusban az élelmiszerárak 19 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, néhány termék pedig kiemelkedő mértékben drágult, a tészta például 28 százalékkal, míg a cukor 48 százalékkal – derül ki a Wall Street Journal összeállításából. Búzát és cukorrépát ugyan aligha termesztenek nagy mennyiségben a ház körül, a hagymával, répával és céklával viszont megtehetik ezt, így legalább a borscs-infláció ellen védekezhetnek.

Az amerikai lap mások mellett ezt egy Szentpéterváron élő fotósnő példájával illusztrálja, aki minden hétvége elején autóba ül édesanyja, szamojéd kutyája és hat macskája társaságában, hogy ötórás út után megérkezzen az észt határ melletti két és fél hektáros birtokára. Itt aztán reggeltől estig dolgoznak, hogy ellássák magukat egész télre eltett gyümölcsökkel és zöldségekkel. Ez már csak azért is jól fog jönni, mert a fotós munkájából származó bevétele idén a felére esett.

Az orosz lakosság közel fele birtokol vidéki házat és/vagy megművelhető földet egy idei felmérés szerint, és az összes válaszadó 39 százaléka mondta azt, hogy idén a nyári szabadságát ott fogja tölteni, legalább részben a földet művelve. Egy évvel ezelőtt ugyanez az arány mindössze 5 százalék volt.

Az idősebb generáció számára ez nem újdonság, hiszen a szovjet hiánygazdaság idején nagy értéke volt a megtermelt élelmiszernek a család ellátásában, és ha volt felesleg, azt el lehetett adni vagy cserélni. A 90-es évek gazdasági válságának lecsengése után viszont elkezdett visszaszorulni a háztáji gazdálkodás, hasonlóan, mint idehaza.

Ez most egy időre biztosan megfordul, és ezt a kormányzat és munkaadók is támogatják. Egy autógyár (korábbi hírek szerint egy kalinyingrádi üzem, ahol egyebek BMW-ket szereltek össze Ukrajna orosz lerohanásáig) a kényszerszabadságolt dolgozóinak utalt ki földet, hogy krumplit termesszenek, egy törvénymódosítás pedig a háztáji csirke- és nyúltartás szabályain enyhített.

Az egyéni portékból az is kiderül, hogy már csak azért is több idő jut a kerttel és az állatokkal foglalkozni, mert a külföldi nyaralás többeknél lekerült a napirendről. A háború előtt sok orosz középosztálybeli is megengedhette magának a törökországi vagy épp thaiföldi vakációt, most azonban sokan még azok közül is inkább spórolnak, akiknek egyelőre nem rendült meg az anyagi helyzete.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖnellátásra rendezkedett be Oroszország mezőgazdaságaAz orosz mezőgazdaság „ütésálló”. Ha embargó sújtja, hamar reagál és a korábbinál is gyorsabban növekszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország nagy árat fizet az invázióért, de a háború megmutatta azt is, hogy nincs magyar B-tervOroszország válságát elmélyíti, nem pedig megoldja a háború, amely Európa gyengeségeire is rávilágított.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBorscs leves 40 százalékkal drágábban, az orosz lakosság most kezdi komolyan érezni a szankciókatAz olyan alapvető élelmiszerek, mint a hagyma, a káposzta és a sárgarépa ára is az egekbe szökött Oroszországban, így a háború gazdasági következményeit a szegényebb rétegek is egyre jobban megérzik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet gazdasági szankció infláció mezőgazdaság orosz mezőgazdaság orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.