Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 25. 14:40 Élet

Újjáélesztik az orosz háztáji gazdálkodást a szankciók

A vidéki dácsában eltöltött idő régóta hozzátartozik a városban élő oroszok életéhez, de a szankciók és az élelmiszerek drágulása miatt idén ezt a korábbinál többen kötik össze a kert művelésével, zöldségek és gyümölcsök termesztésével, haszonállatok tartásával.

Júniusban az élelmiszerárak 19 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, néhány termék pedig kiemelkedő mértékben drágult, a tészta például 28 százalékkal, míg a cukor 48 százalékkal – derül ki a Wall Street Journal összeállításából. Búzát és cukorrépát ugyan aligha termesztenek nagy mennyiségben a ház körül, a hagymával, répával és céklával viszont megtehetik ezt, így legalább a borscs-infláció ellen védekezhetnek.

Az amerikai lap mások mellett ezt egy Szentpéterváron élő fotósnő példájával illusztrálja, aki minden hétvége elején autóba ül édesanyja, szamojéd kutyája és hat macskája társaságában, hogy ötórás út után megérkezzen az észt határ melletti két és fél hektáros birtokára. Itt aztán reggeltől estig dolgoznak, hogy ellássák magukat egész télre eltett gyümölcsökkel és zöldségekkel. Ez már csak azért is jól fog jönni, mert a fotós munkájából származó bevétele idén a felére esett.

Az orosz lakosság közel fele birtokol vidéki házat és/vagy megművelhető földet egy idei felmérés szerint, és az összes válaszadó 39 százaléka mondta azt, hogy idén a nyári szabadságát ott fogja tölteni, legalább részben a földet művelve. Egy évvel ezelőtt ugyanez az arány mindössze 5 százalék volt.

Az idősebb generáció számára ez nem újdonság, hiszen a szovjet hiánygazdaság idején nagy értéke volt a megtermelt élelmiszernek a család ellátásában, és ha volt felesleg, azt el lehetett adni vagy cserélni. A 90-es évek gazdasági válságának lecsengése után viszont elkezdett visszaszorulni a háztáji gazdálkodás, hasonlóan, mint idehaza.

Ez most egy időre biztosan megfordul, és ezt a kormányzat és munkaadók is támogatják. Egy autógyár (korábbi hírek szerint egy kalinyingrádi üzem, ahol egyebek BMW-ket szereltek össze Ukrajna orosz lerohanásáig) a kényszerszabadságolt dolgozóinak utalt ki földet, hogy krumplit termesszenek, egy törvénymódosítás pedig a háztáji csirke- és nyúltartás szabályain enyhített.

Az egyéni portékból az is kiderül, hogy már csak azért is több idő jut a kerttel és az állatokkal foglalkozni, mert a külföldi nyaralás többeknél lekerült a napirendről. A háború előtt sok orosz középosztálybeli is megengedhette magának a törökországi vagy épp thaiföldi vakációt, most azonban sokan még azok közül is inkább spórolnak, akiknek egyelőre nem rendült meg az anyagi helyzete.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖnellátásra rendezkedett be Oroszország mezőgazdaságaAz orosz mezőgazdaság „ütésálló”. Ha embargó sújtja, hamar reagál és a korábbinál is gyorsabban növekszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország nagy árat fizet az invázióért, de a háború megmutatta azt is, hogy nincs magyar B-tervOroszország válságát elmélyíti, nem pedig megoldja a háború, amely Európa gyengeségeire is rávilágított.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBorscs leves 40 százalékkal drágábban, az orosz lakosság most kezdi komolyan érezni a szankciókatAz olyan alapvető élelmiszerek, mint a hagyma, a káposzta és a sárgarépa ára is az egekbe szökött Oroszországban, így a háború gazdasági következményeit a szegényebb rétegek is egyre jobban megérzik.

Élet gazdasági szankció infláció mezőgazdaság orosz mezőgazdaság orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. január 25. 15:36 Élet, Világ

Ha továbbra is ekkora autókat veszünk, akkor szét kell bányászni a Földet, hogy elektromosak lehessenek

Közel lehetetlent vetnek fel környezettudósok egy új tanulmányban: mi lenne, ha kevesebbet autóznánk, kisebb kocsikkal?

Hajdu Miklós
2023. január 23. 12:38 Élet

Forrósodik a levegő a gáztűzhelyek körül, ez már a kormánypárti sajtónak is feladja a leckét

Bár nem foglalt állást a gázkészülékek tiltása mellett az amerikai kormány, már a magyar kormánypárti sajtó is a kérdést felkapva hergel a demokraták ellen, ráadásul Orbán Viktor kijelentésének ellentmondva.

Katona Hajnalka
2023. január 21. 18:32 Élet

Mitől függ, hogy melyik kutyafajta lesz népszerű?

Kilenc ország kutya-törzskönyveztetési adatait vizsgálták meg az elmúlt száz évből.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.