Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. július 3. 12:09 Élet

A rovarvilág pusztulása miatt jó üzlet lett a házi méhek bérbe adása, de már ez is veszélybe került

A vadon élő méhek ritkulásával egyre fontosabb szerephez jutottak a méhszaporítók, de most már ők is egyre nehezebben tudják ellátni a mezőgazdaság beporzó rovarok iránti igényét. A probléma mostanság rendkívül súlyosan érinti a kanadai áfonyatermesztőket a Bloomberg beszámolója szerint, és az ottani tapasztalok baljós előjelek a világ összes országára nézve.

Az észak-amerikai ország méhészei átlagosan a méhállományuk felét elveszítették, így nehezen tudják kiszolgálni azokat a gazdálkodókat, akik a terményhozamukat tenyésztett rovarkolóniák bérlésével vagy vásárlásával fokoznák. A katasztrofálisnak mondható kanadai helyzethez hasonló egyelőre még különlegesnek számít a világban, egy németországi zoológus szerint azonban a méhészek egyre nehezebben tudják fenntartani a kolóniáikat, miközben nőttön-nő irántuk az igény.

Ez a kereslet olyannyira felfokozódott, hogy a mézkészítés helyett a méhész szakma jelentős része már inkább a termelőknek kínálja a beporzókat, sőt, a rovarokkal történő kereskedelemre is sokan specializálódnak. Ezen ágazat problémái hamar tovagyűrűzhetnek a növénytermesztők körébe, akik az 1960-as évek óta mindinkább kiszolgáltatottabbá váltak a méhészeknek.

Kanadában a függőség már olyan fokú, hogy az ottani termelők külföldről is hozatnak méheket, és már nemcsak a gyümölcsösökben, hanem például a repceföldeken is jórészt a tenyésztett kolóniák végzik a beporzást – a mesterségesen kihelyezett méhekre berendezkedett gazdaságok már olyannyira eltérnek a vadon élő rovarok élőhelyeitől, hogy aligha számíthatnak rájuk a termelők.

A cikkben megszólaltatott szakértők szerint a problémák egyik forrása pont a méhek túldolgoztatása: az egyik termőterületről a másikra hurcolásuk olyannyira eltér a természetes életkörülményeiktől, hogy nem csoda, ha nem érzik jól magukat. De ezen túl is sok oka lehet a méhek tömeges pusztulásának a növénytermesztésben használt vegyszerektől a szélsőséges időjáráson keresztül a parazitákig.

Ausztráliában – a kanadai méh-import egyik fontos forrásának számító országban – pont azért kénytelenek méhek millióit elpusztítani a méhészek, hogy megfékezhessék egy a rovarok számára végzetes fenyegetést jelentő atka terjedését. Az eddigiekben a károkozótól nagyrészt mentes országban több milliárd dolláros iparággá fejlődött a mezőgazdaságot segítő méhszaporítás a The New York Times cikke szerint, nem csoda tehát, hogy az ausztrál kormány mindent megtesz a problémát okozó atka egyébként hosszabb távon elkerülhetetlen elterjedése ellen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa felhagynánk az értelmetlen fűnyírással, azzal az ember és a természet is jól járnaA rendszeres fűnyírás, kaszálás csak esztétikai szempontokat szolgál az utak mentén, miközben ökológiai szempontból kifejezetten káros.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindössze kilenc növényen múlik, lesz-e elég élelem az emberiség számáraHa nem figyelünk oda a biodiverzitásra, akkor egyre silányabb élelmiszereket leszünk kénytelenek enni - áll többek között az ENSZ jelentésében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDirekt olyan téglából építik a házat, hogy a méhek és a madarak beleköltözzenekHa környezetbarát vagy, itt egy újabb lehetőség, hogy méheket és fecskéket fogadj a lakásodba.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet beporzás Kanada méhek mezőgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.