Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. július 3. 12:09 Élet

A rovarvilág pusztulása miatt jó üzlet lett a házi méhek bérbe adása, de már ez is veszélybe került

A vadon élő méhek ritkulásával egyre fontosabb szerephez jutottak a méhszaporítók, de most már ők is egyre nehezebben tudják ellátni a mezőgazdaság beporzó rovarok iránti igényét. A probléma mostanság rendkívül súlyosan érinti a kanadai áfonyatermesztőket a Bloomberg beszámolója szerint, és az ottani tapasztalok baljós előjelek a világ összes országára nézve.

Az észak-amerikai ország méhészei átlagosan a méhállományuk felét elveszítették, így nehezen tudják kiszolgálni azokat a gazdálkodókat, akik a terményhozamukat tenyésztett rovarkolóniák bérlésével vagy vásárlásával fokoznák. A katasztrofálisnak mondható kanadai helyzethez hasonló egyelőre még különlegesnek számít a világban, egy németországi zoológus szerint azonban a méhészek egyre nehezebben tudják fenntartani a kolóniáikat, miközben nőttön-nő irántuk az igény.

Ez a kereslet olyannyira felfokozódott, hogy a mézkészítés helyett a méhész szakma jelentős része már inkább a termelőknek kínálja a beporzókat, sőt, a rovarokkal történő kereskedelemre is sokan specializálódnak. Ezen ágazat problémái hamar tovagyűrűzhetnek a növénytermesztők körébe, akik az 1960-as évek óta mindinkább kiszolgáltatottabbá váltak a méhészeknek.

Kanadában a függőség már olyan fokú, hogy az ottani termelők külföldről is hozatnak méheket, és már nemcsak a gyümölcsösökben, hanem például a repceföldeken is jórészt a tenyésztett kolóniák végzik a beporzást – a mesterségesen kihelyezett méhekre berendezkedett gazdaságok már olyannyira eltérnek a vadon élő rovarok élőhelyeitől, hogy aligha számíthatnak rájuk a termelők.

A cikkben megszólaltatott szakértők szerint a problémák egyik forrása pont a méhek túldolgoztatása: az egyik termőterületről a másikra hurcolásuk olyannyira eltér a természetes életkörülményeiktől, hogy nem csoda, ha nem érzik jól magukat. De ezen túl is sok oka lehet a méhek tömeges pusztulásának a növénytermesztésben használt vegyszerektől a szélsőséges időjáráson keresztül a parazitákig.

Ausztráliában – a kanadai méh-import egyik fontos forrásának számító országban – pont azért kénytelenek méhek millióit elpusztítani a méhészek, hogy megfékezhessék egy a rovarok számára végzetes fenyegetést jelentő atka terjedését. Az eddigiekben a károkozótól nagyrészt mentes országban több milliárd dolláros iparággá fejlődött a mezőgazdaságot segítő méhszaporítás a The New York Times cikke szerint, nem csoda tehát, hogy az ausztrál kormány mindent megtesz a problémát okozó atka egyébként hosszabb távon elkerülhetetlen elterjedése ellen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa felhagynánk az értelmetlen fűnyírással, azzal az ember és a természet is jól járnaA rendszeres fűnyírás, kaszálás csak esztétikai szempontokat szolgál az utak mentén, miközben ökológiai szempontból kifejezetten káros.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindössze kilenc növényen múlik, lesz-e elég élelem az emberiség számáraHa nem figyelünk oda a biodiverzitásra, akkor egyre silányabb élelmiszereket leszünk kénytelenek enni - áll többek között az ENSZ jelentésében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDirekt olyan téglából építik a házat, hogy a méhek és a madarak beleköltözzenekHa környezetbarát vagy, itt egy újabb lehetőség, hogy méheket és fecskéket fogadj a lakásodba.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet beporzás Kanada méhek mezőgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.